Kvalitet på klær

Sjekk alltid merkelappen

Dette avslører kvaliteten på klær.

VASKELAPPEN: Du sjekker vel denne før du går til innkjøp av nye plagg?
VASKELAPPEN: Du sjekker vel denne før du går til innkjøp av nye plagg? Foto: FOTO: Ane Solstad Sønnesyn
Først publisert Sist oppdatert

Når du er på handletur bør du vite hva du skal kjøpe.

Det er nemlig tre verdier som bør avgjøre beslutningen om du skal kjøpe et plagg: Design, pris og kvalitet.

Hvis plagget bare skal vare noen måneder, er kanskje prisen det viktigste. Dersom du ønsker å beholde plagget lenge, er det viktig å kjøpe noe av god kvalitet.

Prisen sier ikke nødvendigvis alt om kvaliteten, fordi mange dyre klesmerker bruker også billige og dårlige stoffer.

Ved å følge ekspertenes råd får du en garderobe som holder seg bra i opptil flere år.

Les merkelappen

Sjekk alltid merkelappen som er sydd fast på innsiden av plagget. At et plagg er dyrt er ikke ensbetydende med at plagget er av god kvalitet. At et plagg er sterkt er ikke ensbetydende med at plagget holder seg vakkert.

- Det finnes ulike kvaliteter i ulike materialer, sier Ingun Grimstad Klepp, forskningsleder i SIFO og tekstilekspert.

Et plagg kan ofte inneholder en blanding av flere typer materialer, kan det være lurt å se på hvor stor prosentandel av hvert fiber som finnes i plagget.

Akryl, polyester og nylon er materialer som har lett for å bli «elektrisk» og som fort kan lukte svette.

Polyester og nylon er stoffer som er veldig sterke, mens akryl og viskose er stoffer som tåler mindre. Hvordan fibrene er fremstilt betyr mye for varigheten og kvaliteten i stoffet, men nesten umulig å oppdage før etter bruk.

- Fibre som er fremstilt på en dårlig måte, vil naturligvis ikke vare like lenge som fibre som er fremstilt på en god måte, sier Klepp.

Materialene du bør gå for

Du kan også kjenne på et plagg og føle stoffets kvalitet. Ull, silke og kasjmir gir en bestemt følelse mellom fingrene.

VIKTIG Å SJEKKE: Å sjekke vaskelappen er smart før du gjør et kjøp. Her for eksempel, kan ikke plagget vaskes i maskin. - At plagget skal vaskes alene eller med lignende farger, eller ikke kan vaskes i det hele tatt, er både dumt for deg og gir deg mer arbeid. Dette kan også tyde på at plagget er dårlig produsert, sier forskningsleder i SIFO og tekstilekspert, Ingun Grimstad Klepp.
VIKTIG Å SJEKKE: Å sjekke vaskelappen er smart før du gjør et kjøp. Her for eksempel, kan ikke plagget vaskes i maskin. - At plagget skal vaskes alene eller med lignende farger, eller ikke kan vaskes i det hele tatt, er både dumt for deg og gir deg mer arbeid. Dette kan også tyde på at plagget er dårlig produsert, sier forskningsleder i SIFO og tekstilekspert, Ingun Grimstad Klepp. Foto: FOTO: Ane Solstad Sønnesyn

- Hvis du vet hva du er på jakt etter, kan du lett kjenne igjen noen type stoffer. Ull og kasjmir kjenner jeg lett igjen ved bare å ta på stoffet, sier sosialantropolog og trendforsker Gunn Helen Øye.

Mange har opplevd å ta frem den nye genseren etter en vask og oppdaget at plagget er dekket av nupper. Nupping generelt er ikke alltid like lett å forutse, men det er noen type fibre som er verre enn andre.

- En blanding mellom naturfiber og syntetiske stoffer har ofte kan den ulempen at de nupper mye, forteller Klepp.

Se gjerne etter klær som ikke har for mange prosentandeler av forskjellige fibre. Et plagg i ren norsk ull eller ren polyester, har større sannsynlighet for å holde seg pen og nuppefri enn en blanding.

- Lange blanke og ensartede fibre nupper mindre, sier Klepp.

Se på plagget

Produsentene sjekker kvaliteten på klærne før de sendes ut i butikk, men noen ganger kan en feil slippe gjennom.

Derfor lønner det seg å se nærme på knapper, sømmer, fasong og snitt. De tre sistnevnte er med på å bestemme plaggets kvalitet. 

- Dersom jakkene er foret vil jakken se mer forseggjort og ofte sitte bedre på, forklarer Øye.

Glidleåsen og knappene bør også være av god kvalitet.

- Se på materialene de er laget av. Er det plast, bør dette gjenspeile plaggets pris. Er materialet av ben eller metall vil det være høyere kvalitet, men også noe dyrere, forteller Øye.

Knappene bør være sydd slik at de ikke faller ut. En knapp som henger og slenger på et plagg som fortsatt er i butikk, er et dårlig tegn.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KLÆR I GODE MATERIALER (f.v.): Samsøe Samsøe Waddi Shirt AOP i 100 % silke, kr 1395. Kashmina Signature grått skjerf i 100 % kasjmirull, kr 1799. H&M silkebluse, kr 599. Acne Studios Jacy oversized ribbed wool turtleneck sweater i 100 % ull, kr 3095. By Malene Birger Moniama Cape i 100 % prosent ull, kr 3999. Equipment Signature linen shirt, kr 3373 hos net-a-porter.com.
KLÆR I GODE MATERIALER (f.v.): Samsøe Samsøe Waddi Shirt AOP i 100 % silke, kr 1395. Kashmina Signature grått skjerf i 100 % kasjmirull, kr 1799. H&M silkebluse, kr 599. Acne Studios Jacy oversized ribbed wool turtleneck sweater i 100 % ull, kr 3095. By Malene Birger Moniama Cape i 100 % prosent ull, kr 3999. Equipment Signature linen shirt, kr 3373 hos net-a-porter.com. Foto: FOTO: Produsenten

Uryddige sømmer kan være tegn på produsentene har tatt flere snarveier.

- Sømmen må ikke være for svak, eller for smal. Dette er spesielt viktig i løse stoffer og for plagg som skal tåle mye slitasje. Dersom det er uryddige sømmer, er det ofte også annet slurv, forteller Klepp.

Og, et plagg som ikke kan vaskes, kan være et dårlig tegn og gi deg mer arbeid.

- At plagget skal vaskes alene eller med lignende farger, eller ikke kan vaskes i det hele tatt, er både dumt for deg og gir deg mer arbeid. Dette kan også tyde på at plagget er dårlig produsert, sier Klepp.

Ikke la prisen lure deg

Noen ganger er det lett å undre seg over hvordan en butikk kan selge et plagg til en pris, mens butikker som er en del av en kjede, kan selge et plagg av samme kvalitet til en rimeligere pris.

- De store kjedene kjøper inn store partier og tilbyr stoffer av kvalitet til relativt vennlige priser. Dette kan være en bra ting, sier Øye.

At plagget er billigere enn i en annen butikk, betyr ikke at plagget er av dårligere kvalitet. Du kan finne dårlig kvalitet hos dyre merker og god kvalitet hos rimeligere merker.

- Jeg har vært på baksiden av Gucci, Ferragamo og mange andre store motehus som har god kvalitet. Men jeg har også handlet hos Hennes & Mauritz og Fretex, og funnet klær med god kvalitet, forteller Øye.

Vit hva du vil ha

Klesmaterialer

Syntetiske fibrer: Samlebetegnelse for fibrer som fremstilles syntetisk med råolje som viktigste råstoff. De mest kjente er polyamid, polyester, akryl og polypropylen.

Kunstfiber: Betegnelse for syntetiske fibrer (fremstilt av olje) og bearbeidede fibrer av cellulose.

Acetat: Kunstfiber som fremstilles ved acetylering av cellulose. Som råstoff brukes bomullsavfall eller sulfittcellulose.

Polyester: Syntetiske fibrer, dvs. fibrer fremstilt av olje. Polyester angripes ikke av bakterier og sopp, og råtner derfor ikke.

Akryl: Syntetisk fiber. Ved fremstillingen tilsettes det opp til 15 prosent andre kjemikalier for å forbedre fibrenes egenskaper.

Polyamid: Generisk betegnelse for syntetiske tekstilfibrer, dvs. fibrer fremstilt av olje.

Naturfibrer: Betegnelse for tekstilfibrer som forekommer i fiberform i naturen. Eksempler på dette er ull, lin, hamp og bomull.

Ull: Betegnelse brukt om fibrer fra sauer og også om hår fra andre dyr som brukes til tekstilproduksjon, f.eks. angora- og kasjmirgeit, kamel, vikunja og alpakka.

Silke: Dyrket silke fremstilles fra kokongen til en liten sommerfugl som lever på morbærblad. Villsilke fremstilles av andre arter som lever på eikeblad. Silkefiberene regnes blant de mest eksklusive tekstilfibrene.

Lin: Vanlig lin er en 60–100 cm høy, ettårig plante med ugrenet stengel, smale blad og blå blomster. Linfibrer har en høyere strekkstyrke enn bomull. Styrken øker 20–25 % når fibrene blir våte.

Kilde: Store norske leksikon

Det er viktig å vite hvilke verdier en er på jakt etter i et plagg. Hvor lenge skal plagget vare, hvor viktig er design og samsvarer dette med hva du er villig til å betale?

Noen ganger kan det billigste være å handle ett dyrere plagg av god kvalitet, i stedet for mange plagg som blir fort stygt eller ødelagt.

- Jeg kjøpte nylig et plagg av hundre prosent ull av et italiensk søskenpar i London. Fra mitt ståsted var plagget enkelt og luksuriøst, noe som gjorde at jeg villig betalte et par tusen for dette. Designet, kvaliteten og hjelpen jeg fikk i butikken gjorde at plagget var verdt dette fra mitt ståsted, fordi det er et plagg som vil vare, sier Øye.

Kvalitet som varer lenge i et plagg er ikke lett å se. Forholdet mellom pris og kvalitet varierer veldig.

- Husk at du har reklamasjonsrett uansett pris. Det viktigste man kan gjøre er å vurdere nøye det du har mulighet til å vurdere. Din jobb er bare å vite hva du trenger og om klærne passer, sier Klepp.