Januarsalg
- Jeg tror folk kjøper mye de egentlig ikke liker
Dette bør du shoppe og droppe på januarsalget.
Det store januarsalget er i gang, og mange gleder seg til det årlige salget som frister med å spare penger ved å bruke penger.
Men det finnes absolutt både gode og dårlige kupp, så det gjelder å holde tunga rett i munnen når du begir deg ut på salg.
Hva er et godt kjøp?
Imagerådgiver og coach ved firmaet Nytt Image, Gro Mikkelsen, mener et godt kjøp er når du finner noe du virkelig mangler i garderoben på salg.
- Det beste er å finne de litt dyrere baseplaggene du ikke fornyer årlig, slik som kåper, jakker, jeans og dresser.
Mikkelsen tipser også om at en mild vinter kan by på ekstra store salg på varme ytterjakker som det ikke har blitt solgt nok av.
- Løp og kjøp! Disse jakkene er gode selv om gradestokken kun viser null.
Personlig shopper og stylist ved Strømmen Storsenter, Elin Månsson, er helt enig.
- Gode basisplagg som skinnjakker, dressjakker, strikkeplagg og sko er smarte investeringer på salg.
- Men jeg går rett forbi rotete hauger med trendklær på bord og kurver med masse forskjellige i. Da er sjeldent klærne egentlig verdt plassen i garderoben din.
Også når det kommer til kosmetiske produkter, kan skjønnhetsansvarlig i norske Elle, Therese Dombek, tipse om at det er de gode baseproduktene du burde gå for på salg.
- Invester i forbruksvarer som bodylotions, ansiktsmasker, sjampoer og hårmasker og gjør gjerne kupp på produkter du lenge har ønsket deg men ikke har kunnet ta deg råd til.
- Men stopp i tide – det er grenser for hvor mange kremer du egentlig trenger, sier skjønnhetsredaktøren.
Dombek minner om at skjønnhetsprodukter har en utløpsdato, og at det kommer et nytt stort salg igjen om kun ett år, så husk uansett og handle med måte.
Styr unna lokketilbudene
- "3 for 2"-tilbud er ofte varer butikkene ikke har blitt kvitt, så styr unna. Om det ikke er forbruksvare trenger du sjeldent tre av noe. Kjøp da heller en god sminkefjerner eller en rens som du vet blir brukt daglig, råder makeup-artist og daglig leder ved Art Complexion makeupskole, Ingrid P. Eide.
Mikkelsen råder også om å aldri kjøpe noe uprøvd, og bli blendet av store røde tall med prosenttegnet bak seg.
- Jeg tror folk kjøper mye som de egentlig ikke liker, men blir blendet av prisreduksjoner på -50% eller –70%. Mange rasker også med seg en T-skjorte eller et par jeans, og så har de skapet fullt hjemme av det fra før.
Det samme kan ifølge Dombek også lett skje i kosmetikkavdelingen.
- Mange kjøper produkter de absolutt ikke trenger, men som blir interessante fordi de føler at man "sparer" penger. Tenk deg om før du handler og gjør litt research på salgsproduktene og les deg opp på hvilke nye produkter du egentlig kommer til å få bruk for. Da slipper du så mange bomkjøp, råder hun.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Klassiske bomkjøp
Og bomkjøp, det har vi alle vært utsatte for. Og generelt kan det være lurt å styre unna fristelsen fra å kjøpe dyre merkeklær kun på grunn av merket, og intet annet.
- Jeg har tidligere gjort en del dyre bomkjøp på salg. Jeg har for eksempel kjøpt en veske fra Mulberry til halv pris, kun fordi den var til halv pris, som jeg nesten aldri har brukt. Den er ikke min stil, og jeg føler aldri meg bra med den veska, sier Mikkelsen.
- Et godt tips er derfor å spørre deg et så enkelt spørsmål om hvorvidt plagget egentlig fungerer med din personlige stil, legger hun til.
Månsson har også vært borti et par bomkjøp i sitt liv.
- Jeg har hatt en lei tendens til å kjøpe "kule" sko som egentlig ikke helt passer. Den har jeg bommet på altfor mange ganger – føttene endrer seg jo ikke over tid!
Men de klassiske bomkjøpene er ofte dem som nylig har blitt stort hypet eller frontet av kjendiser.
- Typiske unødvendige kjøp er gjerne kjendisparfymer i sett med bodylotion. Om du ikke vet at du liker duften fra før er det sjeldent du finner signaturduften din i en slik forpakning, råder Eide.
Dombek er enig i at det sjeldent er lurt å finne seg en ny parfyme på salg.
- Å kjøpe parfyme på sparket er veldig dumt. Ikke la deg lure av pene innpakninger og kit – prøv den alltid på huden først og la den virke i 30 minutter for å se om du fremdeles liker den når den har fått utviklet seg på huden.
Huskeliste for et vellykket salg
Hvis du er litt tvilende over hvorvidt du egentlig burde hive deg ut i januarsalget, kan du glatt hoppe over det som Dombek gjør – med god samvittighet.
- Jeg styrer faktisk unna salg for jeg vet at jeg lett kan handle ting jeg ikke trenger. Jeg sparer faktisk på å kjøpe det jeg må ha når jeg trenger det, for da handler jeg ikke masse annet unødvendig i tillegg, sier hun.
- Dessuten orker jeg ikke store mengder av kjøpegale mennesker.
Men selv om ikke ekspertene våre nødvendigvis anbefaler å handle så alt for mye på salg, er det absolutt er par triks som kan sørge for at shoppingen blir vellykket.
- Ha en plan for salget! Rydd klesskapet ditt før du går ut i butikkene slik at du vet hva du trenger. Gi bort ting du ikke bruker sånn at du enkelt ser hva du mangler. Det er NÅ du kan gjøre noen riktig gode kupp, råder Månsson.
Mikkelsen tipser også om å se etter eksklusive materialer som holder seg pene lengre, og dermed er en smart invistering.
- Jeg vil anbefale naturmaterialer som ull, kasjmir, merinoull, mohair eller alpakka. Styr unna akryl, polyester og nylon som nupper og får svettelukt som ikke går bort.
Imagekonsulenten minner også om å kun kjøpe klær som faktisk passer i prøverommet, som du hverken trenger å legge på deg eller slanke deg for at skal passe perfekt.
- Dobbeltsjekk at hudpleieproduktet faktisk passer til din hudtype, og sjekk toalettmappa for å se hva du egentlig trenger før du sviper bankkortet.
- Er du veldig usikker på et produkt du ikke har prøvd før, så gå for den minste størrelsen for å være på den sikre siden, råder Eide.
Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!
Denne saken ble første gang publisert 04/01 2016, og sist oppdatert 02/05 2017.