Falsk veske
Klarer du å se hvilken veske som er ekte?
Lar du deg lure kan det koste deg dyrt.
Endelig kan vi kle oss i hvite, fine blondekjoler med et par nye solbriller på nesa og sette kursen mot varmere strøk.
Kanskje har du store shoppingplaner, og skal endelig kjøpe den veska du har drømt om i et år – for en billigere penge? Vel, straffen for å kjøpe falske merkevarer er strengere enn du tror.
- I alle land er salg av falske produkter ulovlig. De som selger disse produktene er kriminelle, og kjøper man slike varer bidrar man økonomisk til kriminell virksomhet, sier senioradvokat Trygve Martin Gravdahl.
Han har hovedarbeidsområde innen varemerkerett, opphavsrett og markedsføringsrett, og er styremedlem i Norwegian Anti Counterfeit Group, som arbeider for å forhindre piratkopiering og handel med slike produkter.
Ikke bare salg av falske produkter er ulovlig. Også kjøp av falske produkter i utlandet kan få store konsekvenser enten i form av bøter eller i noen tilfeller fengsel.
I 2006 meldte VG om en norsk 12-åring som ble arrestert og bøtelagt under en skoletur i Italia fordi han brukte en kopiert Rolex-klokke.
- I mange europeiske land er det forbudt å omsette, kjøpe og inneha kopiprodukter, forklarer Bror William Stende, bransjedirektør for mote og fritid i Hovedorganisasjonen Virke.
Ifølge Stende kan du kan bli tatt under kjøp av politi eller i kontroll av tollere ved inn- og utreise.
200.000 kroner i bot
- I Hellas kan man få fengselsstraff og bøter, i Italia kan man få bøter fra 100 euro og opp til 7000 euro, i tillegg til fengsel. Fengselsstraffen blir vanligvis omgjort til en bot på cirka 5400 euro, sier senioradvokat Gravdahl.
- I Kroatia gis det bøter på opptil 1300 euro, i tillegg til eventuelle omkostninger. I Spania er det lokale regler som gjelder, og bøtene kan i enkelte områder bli opp til 25.000 euro, som tilsvarer omtrent 218.000 norske kroner, tilføyer Gravdahl.
Han har inntrykk av at nordmenn flest ikke skjønner konsekvensene av å kjøpe falske merkevarer.
- Min oppfatning er at det er det kortsiktige behovet som skal dekkes, og at man ønsker et kjent merke til en lav pris. At man kan bidra til kriminalitet, barnearbeid eller produksjon under svært dårlige forhold, er det ikke alle som vet, eller så har det liten betydning der og da, sier Gravdahl.
- Råtten industri
- Handel med falske varer utgjør omtrent åtte prosent av all handel på verdensbasis. Dette representerer en svart økonomi hvor skatter og avgifter unndras og arbeidsplasser tapes. Denne handelen innebærer også at mange mennesker arbeider under meget dårlige forhold, sier Gravdahl.
Underdirektør Liv Rundberget i Toll- og avgiftsdirektoratet oppfordrer folk til å være bevisste på hva de kjøper på ferie i utlandet.
- Det kan føles uskyldig å kjøpe en veske eller T-skjorte, men man støtter en veldig råtten industri som i flere tilfeller også viser seg å være en del av annen kriminell virksomhet, sier hun.
Begreper
«Varemerkeforfalskning» skiller seg fra kopiering fordi det er en vare som bevisst er etterliknet et varemerke som noen andre eier rettighetene til. Hensikten med produktet er at forbrukerne skal tro at det stammer fra den originale produsenten.
«Piratkopi» er først og fremst ulovlig opp- eller nedlastning av digitalt materiale som er beskyttet av opphavsrett.
Mange bruker ordene «piratkopiering», «fake» og «falske varer» om varer som per definisjon er varemerkeforfalskninger.
Kilde: velgekte.no
I Norge er det ikke ulovlig å handle en forfalsket vare til privat bruk. Selger du derimot forfalskede produkter videre, bryter du norsk lov og kan risikere bøter eller fengsel.
- Vi stopper ikke folk med en falsk veske på flyplassen, men har du ti andre i kofferten kan du bli stoppet for ulovlig næringsvirksomhet, forklarer Rundberget.
Underdirektøren forklarer at det vurderes i hvert enkelte tilfelle hvor grensen mellom privat bruk og næringsvirksomhet går.
Dersom Tollvesenet oppdager innførsel av falske merkevarer, kontakter de originalprodusenten av merket og det blir opp til den å føre saken videre rettslig.
Unngå å bli lurt
I utlandet kan du komme over originale merkevarer til en rimeligere pris enn i Norge. Hvordan kan du da vite om det du har lyst til å kjøpe er ekte vare?
Tegn på at en vare er falsk kan være at den har rufsete forpakning, skrivefeil i produktinformasjonen eller merkingen, i følge nettstedet Velgekte.no. Lukten på produktet kan også gi en indikasjon, for eksempel skal en skinnveske lukte lær og ikke lim.
Gravdahl ber folk om å bruke sunn fornuft.
- De fleste har en formening om hvilke merkevarer som er dyre. Dersom et tilbud er for godt til å være sant er det ofte nettopp det. Er du i tvil, ikke kjøp. Unngå midlertidige utsalgssteder og «sommerbutikker», sier senioradvokaten.
Han anbefaler de som handler på nett å bruke kredittkort slik at de kan rapportere til kredittkortselskapet og få pengene tilbake om varen viser seg å være falsk.
Velgekte.no råder deg også til å melde fra til originalprodusent om at produktet deres utsettes for piratkopiering.
Denne saken ble første gang publisert 27/06 2015, og sist oppdatert 02/05 2017.