Vaske føttene
Du glemmer vel ikke å vaske føttene?
Føttene burde vaskes på lik linje som resten av kroppen, mener ekspertene.
Over 40 prosent av oss lar bare vannet renne over føttene i dusjen, uten å faktisk påføre såpe direkte eller vaske mellom tærne.
Dette viser en leserundersøkelse på den irske nettsiden The Daily Edge.
Videre er det kun 29 prosent av de over 5000 som har deltatt, som svarer at de faktisk vasker føttene hver gang de dusjer.
Skal vi tro hud- og kroppsterapeut Nabila Bouroug ved Colosseum Spa, så er ikke norske kvinner bedre enn våre irske søstre.
- Ofte vaskes ikke føttene annet enn at vannet renner over føttene i dusjen. Dette virker som en vanlig metode for mange, som jo egentlig ikke vasker føttene i det hele tatt, sier hun.
Men hvor viktig er det egentlig å vaske føttene godt?
Du vasker resten av kroppen
- Ville du latt være å vaske deg under armene eller underlivet? Forhåpentligvis ikke, og det er like viktig at du også opprettholder en god fothygiene på lik linje med andre kroppsdeler hvor hud ligger mot hud, understreker lege Ellen Slevolden ved Oslo Hudlegesenter, samt hudavdelingen ved Rikshospitalet.
Bougroug er helt enig, og mener vi burde tenke på føttene på samme måte som andre kroppsdeler.
- Føttene er en del av det største organet vi har, nemlig huden. Vi renser håret og kroppen fordi vi er utsatt for smuss og forurensing i løpet av dagen, i tillegg til at huden vår perspirerer både svette og avfallstoffer, sier hun og fortsetter:
- Det samme skjer med føttene. Det burde derfor være like fornuftig å vaske føttene med såpe og klut, som å vaske håret med sjampo.
Kan føre til vond lukt og fotsopp
Slevolden forteller at grunnen til at du alltid skal vaske ekstra godt i områder hvor hud ligger mot hud, er fordi disse disponerer et fuktig miljø.
Hun har tidligere forklart at dersom du ikke vasker føttene og tærne dine ordentlig, vil det over tid samle seg hudrester, svette og skitt mellom tærne, som igjen vil gi vond lukt.
- Manglende fothygiene ved vask og dårlig tørking, vil også kunne føre til sprekker i huden, bakterie- og soppinfeksjoner, forteller hun.
Når man har fått fotsopp, blir ofte huden hvit og skrukkete, som etter en svømmetur, samt flaker og sprekker opp.
- Første tegnet ligger oftest mellom fjerde og femte tå. Det tar lang tid før det utvikler seg til ubehag, men det er svært smittsomt og bør behandles umiddelbart når det blir oppdaget, sier Bouroug.
I tillegg er også tåneglene utsatt for sopp.
- Neglsopp kan føre til deformert negl. Første tegn er ofte kombinasjonen av endring i farge, gul eller grønn, og struktur. Neglen blir både missfarget og tykk, forklarer Bouroug.
- Når man klipper i disse neglene vil de ofte ha en hard overflate, mens det som er under nærmest pulveriseres, legger hun til.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Vask føtter og tær grundig
Ifølge ekspertene, er det ikke store greiene som skal til for å utføre korrekt vask av føtter og tær – det handler bare om å ta seg et minutt ekstra i dusjen.
- Hvis du får vasket føtter, tær og tånegler med vann og såpe daglig, vil du raskt forbedre din egen fothygiene, sier Slevolden.
Men det er ikke kun vasken som er viktig.
- Føttene, og da spesielt mellom tærne, må alltid tørkes omhyggelig! Dette er nok noe altfor mange glemmer, tror Slevolden.
Selv om du skal unngå fuktighet mellom tærne, betyr ikke det at du burde droppe fuktighetskrem på føttene.
- Føttene bør smøres etter hver vask, men ikke smør mellom tærne med mindre det er i medisinsk øyemed, sier Bouroug.
Skrubb føttene to ganger i uken
Bougroug tipser også om hvordan du kan ta vask og stell av føttene dine ett steg videre:
- Vask føttene med egen klut, som ikke deles med andre i familien, og vanlig dusjsåpe mens du dusjer.
Hun forteller videre at du gjerne kan skrubbe føttene to ganger i uken, og da ekstra godt i neglbåndene.
- Skrubb også forsiktig mellom tærne for å fjerne hudrestbelegget som ofte legger seg her. Da fjerner du samtidig mye lukt, forteller Bouroug.
- Husk at tånegler også burde klippes regelmessig for en god fothygiene, legger Slevolden til.
Denne saken ble første gang publisert 09/06 2015, og sist oppdatert 01/05 2017.