Vaske håret uten sjampo
Test av nopoo - hårvasken uten sjampo
Nopoo, balsammetoden, natronmetoden og eplecidereddikmetoden er det nyeste innen hårpleie - så da måtte vi jo teste det selv!
Tove Eggen
Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.
Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.
Vi vasker håret på automatikk med sjampo, balsam og bruker tidvis en hårmaske. Men er dette egentlig det beste for håret?
- Moderne hårsjampoer har kun vært tilgjengelige siden 1930, og var en utvikling av vanlige såpebarer som etterlot et tykt skum som kan være vanskelig å vaske ut, forteller Nicole Rogers, lege og assisterende klinisk professor i dermatologi ved Tulane Universitetet i USA til nettsiden Health.com.
I begynnelsen var sjampoene fortsatt ganske tøffe for håret, så hårvasken ble som oftest kun utført én gang i uka.
Hvor ofte skal håret vaskes
Ettersom hårvaskformulaene ble revolusjonert på 70-tallet, og dermed markedsført til å kunne brukes hver eneste dag, kan man lure på om vi som forbruker har gått i en slags felle.
- Du bør, med tanke på slitasje og overproduksjon i talgkjertlene - som videre fører til fett hår, ikke vaske håret så hyppig. I tillegg har sjampo en pH-verdi som åpner hårets skjellag, og dets naturlige oljer vaskes derfor bort. Disse oljene er essensielle om du ønsker et langt og sunt hår, sier Agnes Marie Gulbrandsen, frisør og eier av salongen Gevir i Oslo.
Så uansett om du ønsker å bruke sjampo eller ikke, er det tydelig at daglig bruk er både unødvendig og ofte fungerer mot sin hensikt.
Vaske håret uten sjampo
Den såkalte «nopoo»-metoden, som betyr «no shampoo», er en av de siste trendene innen behandling av hår.
Et raskt søk blant nettforumer og blogger, ser man at grunnene til å droppe sjampo og kutte ned på hårvask generelt har mange motivasjoner.
Den norske bloggeren bak nopoo.blogg.no droppet sjampoen i 2012 som en seks ukers test i håp om at håret skulle se og føles sunnere ut. Noe bildene gjennom de siste to årene desidert viser til at hun har oppnådd!
Daniel Kanaan, fra noshampoo.org, er fokusert på kjemikalier som finnes i spesielt sjampoer, men også hud- og hårprodukter generelt, fra et miljøaktivistisk ståsted. I tillegg til å komme med tips til hvordan håret kan renses og lukte godt, helt uten sjampo eller balsam.
For eksempel mener Kanaan at badstuer er en genial måte å få frem kroppens naturlige midler for vakrere hår, og at å svette ved trening er en naturlig måte å rense håret på.
Les også vår test hvor en kjemiprofessor finner den beste sjampoen.
Natron- og eplecidereddik-metoden
Den mest populære metoden for å holde håret rent og fritt for kjemikaler når man kutter ut sjampo, er natron- og eplecidereddik-metoden.
Natronen blandes sammen med vann og fungerer som en slags rens som masseres inn i hodebunnen for å fjerne fett og smuss.
Vi spurte Anja Røyne, fysiker ved Fysisk Institutt på Universitetet og blogger bak hverdagsfysikkbloggen anjafysikk.wordpress.com om egenskapene til natron og eplecidereddikk, spesielt på hår og hodebunn.
- Bakepulver/natron funker jo bra til å vaske mye, så hvorfor ikke hår? Natron gir en basisk løsning - altså høy pH - når det blandes ut i vann, som vil hjelpe til med å løse opp mye slags møkk. I tilllegg kan de små natronpartiklene som ikke blir løst opp gi en slags skrubbeeffekt, forklarer fysikeren og fortsetter:
- Eddiken er sur - har en lav pH - og vil hjelpe til med å nøytralisere natronblandingen. Som tøymykner kan eddik ha den effekten at tøyfibre fester seg mindre til hverandre, og tøyet føles mykere. Samme effekt kan man oppleve på håret.
Forsiktig med nopoo på farget hår
Mange er ute etter å bruke så naturlige midler som mulig, men da er det viktig å huske på at naturlig ikke er ensbetydig med sunt.
- Håret har en pH-verdi på 5-6 og hårets skjellag åpnes når surere pH-verdi tilføres. Natron har en pH-verdi på 8,6, som er høyere enn vanlig sjampo og sliter mye mer, forteller Gulbrandsen og advarer forbruker med kjemisk behandlet hår.
- Farger du håret, må du unngå natron - ellers skylder du fargen ut i sluket! Pass også uansett på at du får lukket håret etter bruk av natron. Nå finnes det ett hav av naturlige produkter på markedet, også sjampoer med samme pH-verdi som håret, som er mye enklere enn å måtte blande selv på badet hver dag.
Effekten kan være kortvarig
Frisør og hårstylist ved Adam og Eva Grensen, Eva Lill Kristengård, har lagt seg merke til at effekten kan være kortvarig når håret vaskes med natron og eddik.
- Jeg drev en miljøvennlig salong i en periode og der hadde jeg flere kunder som brukte natron- og eddikmetoden i perioder, forteller hun.
- Responsen var at det funker ofte fint til å begynne med, men blir gjerne litt kronglete å holde på med etterhvert. Effekten avtar ofte etter en liten periode, så de fleste gikk som regel tilbake til å bruke konvensjonelle, miljøvennlige frisørprodukter.
Balsammetoden
Selv om natron- og eddikmetoden er den mest annerkjente innenfor nopoo-samfunnet, får balsammetoden ofte raskere positiv effekt blant forbrukere.
Mange som velger å styre unna sjampoer gjør dette for å unngå sulfater, eller SLS, som de fleste sjampoer inneholder.
Balsamer trenger derimot ikke inneholde hverken sulfater eller parabener for å få jobben sin gjort, og oppleves derfor som en mildere renseform som også mykgjør håret og tilfører godlukt.
- Hodebunnen er egentlig bare en forlengelse av ansiktet, så forestill deg å vaske ansiktet med sterke, kjemiske ingredienser hver dag. Over tid ville den blitt veldig tørr og irritert, forteller frisør og hårfargeekspert, Rachel Bodt til Teenvogue, og slår til et slag for balsammetoden:
- Rensende balsam rengjør håret uten å strippe håret helt. samtidig som naturlige oljer gir godt med fukt.
Fremgangsmåten er svært enkel: Man bruker bare balsamen på samme måte som man ville gjort med en sjampo. Først i røttene, massjere lett inn og spre deretter ut i lengdene for mykere hår.
- Jeg anbefaler ofte mine kunder med ekstremt frizzy, tørt hår å kutte ned på sjampoen og heller erstatte med balsam. Men vær obs på at dette ikke fungerer for de med tynt/fint hår, råder Kristengård og fortsetter:
- Det som er viktig om man erstatter sjampoen med balsam, er at man fortsatt masserer hodebunnen med denne, som en sjampo. På denne måten får man fjernet døde hudceller fra hodebunnen som ellers vil ligge igjen og irritere.
Baksiden ved å bruke balsammetoden er at man fortsatt bruker et ferdigprodusert produkt som kan inneholde ingredienser som gjør at behovet for å vaske håret øker.
- Balsam man kjøper i butikken kan jo inneholde både det ene og det andre, og det kan godt hende at noe av dette kan gi uønskede virkninger. Når du bruker for eksempel eddik og natron, har du ingen lumske, ukjente ingredienser, sier fysiker Røyne.
Honningmetoden
Har man spesielt tørt hår og en hodebunn som ikke produserer rikelig med oljer av seg selv, kan honningmetoden utgjøre underverker.
Ifølge Medical News Today, og preliminære studier, har honning antiseptiske og antibakterielle egenskaper, dog videre studier er nødvendige for at dette skal kunne stadfestes rent klinisk.
Fremgangsmåt ved honningmetoden:
- Kok opp 1-2 dl vann.
- La vannet avkjøles i et par minutter.
- Rør inn1-2 spiseskjeer økologisk honning og pass på at honningen oppløser seg helt.
- La blandingen avkjøle seg til temperaturen er behagelig for huden.
- Hell over håret og masser inn, og la sitte i et par minutter.
- Skyll ut med varmt vann.
(Kilde: nopoo.blogg.no)
Mange vil derfor kunne oppeleve at honningen renser hodebunn som er spesielt viktig hvis man opplever flass eller andre hodebunnplager.
Vær dog oppmerksom på at honning også har en lysningseffekt på håret.
Vi testet nopoo
Som en forkjemper av å vaske håret så sjeldent som mulig, og ei som allerede har testet hvordan det er å skylle håret med eplecidereddik, var det klart jeg måtte teste nopoo også.
Etter mye research bestemte jeg meg for å gå så rent som mulig, og "cold-turky", ved å først vente med å vaske håret så lenge som mulig og deretter begynne med natron- og eddikmetoden.
Jeg har forøvrig helt ufarget og ubehandlet hår.
Dag 1-5: Helt vanlig
Håret blir ikke vasket, ei stylet med stylingprodukter, tørrsjampo eller andre hårprodukter.
Jeg merker ikke at håret er spesielt fett, dog litt flokete - som vanlig. Effekten er ikke overraskende da jeg vanligvis vasker håret én, av og til to ganger i uka.
Dag 6-7: Hallo fett hår!
Oljeproduksjonen i hodebunn har virkelig satt seg i høygir, og jeg kan ikke huske å ha hatt så fett hår før.
Jeg har ei heller gått så lenge uten å vaske håret, altså ikke skylle det i vann eller bade i havet en gang. Men jeg er ikke bekymret! Det at håret skal bli fett, og gjerne ekstra fett de første to til seks ukene, er ifølge researchen min helt vanlig.
På den syvende dagen tyr jeg dog til litt tørrsjampo i røttene - hvor alt fettet ligger som en våt hinne, slik at jeg kan se representable ut i en sminkevideo som må filmes.
Dag 8-11: Hårvasken
Dag åtte holder jeg ikke ut lenger, og det er heller ikke noe stort poeng i å ikke vaske håret i det hele tatt. Nopoo-metoden handler jo tross alt om å kutte ned på hårvask ved bruk av andre midler enn sjampo, ikke å kutte det ut helt.
Jeg blander cirka en spiseskje natron i en reiseflaske, og fyller opp med varmt vann fra springen - selv om nettrådene sier det er best å koke vannet først. Pytt-pytt, målet er å forenkle hverdagen, ikke gjøre den vanskligere.
Badet og håret stinker eddik, men håret føles absolut renere - dog på en annen måte enn når jeg bruker sjampo.
Det føles litt fett, men ser ikke slik ut i det hele tatt. Det ser faktisk bedre ut enn det har gjort på lenge, og i tillegg har jeg fått et naturlig fall helt uten føning, tvinning av hår eller bruk av krølltang!
Slik ble håret vasket:
1. Før dusjen masserer jeg hodebunn godt med fingertuppene for å jobbe ut olje, smuss og fett og heller natron-blandingen godt i røttene. Litt som jeg påfører lusemiddel på ungene.
2. Masserer igjen, og skyller ut med varm vann etter cirka 10 minutter.
3. Deretter skyller jeg håret godt med eplecidereddik, cirka 50ml, lar det sitte i fem minutter og skylle ut med varmt vann.
4. Avslutter med kaldt vann.
Samme kveld hadde jeg en middagsavtale og var overbevist om at jeg stinka både eddik og gammelt hår, men følget mente de ikke merket noe.
Dag 12-14: Stor hårvask tabbe!
Etter totalt 12 dager vasker jeg håret igjen med natron og eplecidereddik, selv om det strengt tatt ikke føltes nødvendig. Håret var ikke akkurat i nyvaska form, men det var heller ikke spesielt fett ennå. Bare litt i hodebunn, selv om jeg ikke hadde brukt tørrsjampo.
Derimot testet jeg å påføre litt baby powder i røttene før jeg dusjet, mest for å se om det funket.
- Vanlig babypudder er ikke like finmalt som tørrsjampo. Har du ikke blondt hår, vil du tydelig se overflødig rester i håret. Uansett så anbefaler jeg mine kunder å blåse over håret med kaldluft for å fjerne produktrester etter bruk av tørrsjampo, tipset Gulbrandsen meg på forhånd.
Babypudderet var absolutt litt mer trøblete å bruke enn en tørrsjampo, men veldig lik hårpudder og jeg følte den trakk til seg litt av oljen.
Etter vask føles håret hakket renere en sist runde, men føles litt trått mens det fortsatt er vått. Men et stort pluss er at jeg har langt mindre floker enn før - både mellom og etter vask! Kan det være at fyskeren Røyne sin tanke om at eddiken holder hårfibrene fra å klistre seg til hverandre stemmer?
Hårfargen virker også litt dypere, og manken har fått et fint shine til seg.
Jeg får da ideen om å tilføre litt kokosolje til tuppene i dusjen, da jeg ofte gjør dette når håret er tørket. Jeg masserer manken inn og går over med vann. Tabbe!
Håret blir helt merkelig, og ser vått ut selv etter håndkletørking og hårføning, som jeg kun utfører i håp om at det skal hjelpe.
Jeg vasker håret på nytt dagen etter med natron og eplecidereddik i håp om å bedre tilstanden, og selv håret ser en smule mindre vått ut, er effekten fortsatt der.
Etter en titt på nopoo.blogg.no igjen, viser det seg at hun også gikk på denne tabben. Bare med olivenolje istedenfor og det tok fire dager før oljen var ute.
Så dette er kanskje et godt tips for dere som er ute etter en langvarig metode å oppnå den moteriktige wet-look frisyren på!
I skrivende stund, to dager etter tabben, føles effekten fra nopoo helt topp og ikke nevneverdig fett hår - bortsett fra kokosolje-hinnen som får håret til å se vått ut. Men det kjennes ikke fett å ta på!
Resultat av nopoo-test
Det er vanskelig for meg å ikke anbefale dette, om enn bare for å selv merke hvordan håret oppfører seg.
For de som vasker håret daglig, vil nok håret være mer fett i begynnelsen enn mitt, men å gi håret en pause etter så mange år med tilsetninger virker bare som sunn fornuft, uansett.
Selv kommer jeg til å fortsette, i allefall til det ikke funker mer - hvis det er tilfellet.
Man merker hvordan håret forandrer seg og oppfører seg anderledes enn før, kanskje er det mer naturlig?
Det positive er at håret mitt er rent nok, uten kjemiske midler. Det har en fin shine og farge, naturlig fall og færre floker.
Det negative er at håret ikke lukter nyrent på den måten man er vant til fra sjampo og balsam. Det kan også føles fett, selv om det ikke ser slik ut.
Nopoo på kort hår
Da jeg har veldig langt hår akkurat nå, og for å se hvordan det har gått for andre som har testet nopoo, snakket vi med en kunde av frisøren Kristengård som har gjort dette selv.
Tiina Kaltiainen fra Oslo er 39 år og IT-konsulent, og gjennomførte en nopoo-test på 14 dager for over et år siden.
- I begynnelsen kjentes håret skikkelig bra ut. Det var mykt, men samtidig fikk man et løft i det etter føning - uten å måtte bruke noen ekstra produkter.
Kaltiainen brukte kun natron-metoden, og ikke eddik, da hun har veldig kort hår og ikke har behov for balsam.
Selv om Kaltiainen syntes det var positivt at metoden kostet lite og at man unngår unødvendige kjemikalier, var ikke resultatet langvarig.
- Etter hvert følte jeg at håret ikke ble helt rent. Jeg fikk ikke bort all voksen som jeg hadde brukt, og håret virka rett og slett litt klebrig.
I dag bruker hun heller sjampoer som er parabenfrie, og skipper fortsatt balsamen. Men etter oppfordring fra Klikk Mote, ga hun natron-vasken en ny sjanse.
- Jeg testet faktisk nopoo igjen i går og likte resultatet! så jeg kommer til å teste det nå fremover igjen og se om jeg blir mer fornøyd enn forrige runde. Bruker en voks nå som ikke er så tung, kanskje det gir forskjell, skriver hun i en melding til oss og legger ved et rykende ferskt bilde tatt rett etter vask, føn og uten styling.
Les også:
Velg riktig kort frisyre til ditt ansikt
Slik gikk det da hun klippet håret selv
Vi testet vodka på hud, hår og føtter