Hvordan fjerne talgkjertler
Du kan forverre problemet uten å vite det
Her er grunnen til at de gule klumpene dukker opp under huden.
Talgkjertler
- En talgkjertel er en eksokrin-kjertel som produserer talg.Eksokrin betyr at den fører noe ut på en overflate, altså talget, forklarer May Liss Onshuus, hudterapeut ved Drammen hud-,kropp-og fotpleie.
- Talgkjertler finnes overalt på kroppen hvor det finnes hår. De finnes ikke på lepper, fotsåler eller håndflater.
- Huden deles inn i ulike hudtyper, ut ifra hvor mye talg den produserer: fet, tørr, normal og kombinert, sier Onshuus.
De er gule, ekle og kviselignende nupper som av og til dukker opp i hudoverflaten. De sjenerende klumpene viser seg på de fleste av oss fra tid til annen, men enkelte er mer utsatt enn andre.
Klumpene er propper med talg som ikke kommer ut av talgkjertelen under huden:
- Talgkjertlene ligger over hele kroppen, med unntak av føttene og håndflatene, men man ser gjerne at de er mer aktive i områder som T-sonen, ryggen og øverst på brystkassen.
Det forteller Linn Røste Moe, kosmetisk dermatologisk sykepleier ved Aleris Drammen.
"Mat" for akne-bakterien
- Områdene på kroppen hvor talgkjertlene som oftest viser seg, er også der man ofte får akne. Talget er akne-bakteriens "mat", sier sykepleieren.
Aknebakterien er også anaerob. Det vil si at den kun lever i miljøer uten oksygen, derfor er det veldig viktig å holde porene åpne så talget kommer ut og vekk, ifølge Moe.
May Liss Onshuus, hudterapeut og innehaver av Drammen hud-,kropp- og fotpleie, forklarer at en kvise er en inflammatorisk tilstand i talgkjertlene og de hårsekkene som er tilknyttet talgkjertelen.
- Talgkjertlene er i hele kroppen, så man får ikke gjort noe med dem, men de har faktisk ikke bare en negativ side. De er med på å smøre huden og gjøre den myk og smidig, samt være med på å gi et beskyttende lag på hudoverflaten. Så talgkjertlene må man ha, men det er overproduksjonen av talg som blir problematisk, sier hudterapeuten.
Forverrer problemet
Talgkjertlene i huden ligger i huden tilsluttet hårstrået. Ifølge Moe stammer dette tilbake til da vi var pelskledd, og talgkjertlene hadde som formål å gjøre pelsen bedre rustet mot vann og uttørring.
- Mange dermatologer undrer seg på hvorfor ikke talgkjertlene også forsvant da pelsen forsvant, og man ser i dag at talget vi har i huden byr på mange problemer for oss, forteller sykepleieren.
Noen har mye talg, og andre lite, dette er det som skiller om du har en fet hudtype eller tørr hudtype.
- Når man snakker om dehydrert hud, er dette en hudtilstand som kan korrigeres. En dehydrert hud er fukt-fattig, og må ikke forveksles med en tørr hudtype som altså er talgfattig, sier Moe og understreker:
- Dette er det mange som ikke vet om. De smører seg da gjerne med fete kremer når de er dehydrerte, og dette fører gjerne til ytterligere problemer med akne og tilstoppede porer.
En annen ting mange ikke er klar over, er at man også kan se at talget kan trigge andre hudproblemer som for eksempel pigmenteringer.
- Det er lettere for å få pigmenteringer i hud som er talgrik, så talget er det viktig å balansere og få bort fra huden, råder Moe.
- Hormonene løper løpsk
Selv om mange voksne opplever talg-problemet, er særlig tenåringer ekstra utsatt, forteller Moe.
- Når man er tenåring og hormonene løper løpsk er dette noe som trigger talgproduksjonen, sier sykepleieren.
Dette støtter Onshuus som også kan fortelle at flere faktorer spiller inn:
-Det handler blant annet om produksjonen av testosteron hos gutter og jenter. Om du har mye døde hudceller som blokkerer åpningen til kjertlene, kan det føre til produksjonen av en betennelsesskapende, fri fettsyre som igjen fører til akne, forklarer hudterapeuten.
Moe mener at enkelte også vil merke øket talgproduksjon dersom man inntar junk-food, p-piller eller opplever annen type hormonpåvirkning, som for eksempel svangerskap
- Menn har også mer talg i huden enn kvinner. Samtidig er mye knyttet opp mot arv. Hudtype ligger i deg genetisk, og du kan ikke få en tørr hudtype dersom du er født med en fet hudtype, sier Moe videre.
Onshuus forteller at ytre faktorer også vil påvirke huden:
- Dette kan være stress, forurensing, fukt, UV-stråler, mat, medisiner, kjemiske stoffer som fra tjære, asfalt, industrielle stoffer, og kosmetikk, sier hudterapeuten.
Riktig behandling
En kvise er altså en lokal betennelse der aknebakterien har "bosatt" seg nede i talgkjertlen, og dermed "spiser" talget.
- Aknebakteriens avfallsstoffer er svært irriterende for huden og lager dermed en lokal betennelse, sier sykepleieren.
Ifølge Moe er det viktige for en fet hud å rense bort talget med for eksempel pleieprodukter som inneholder salisylsyre, både morgen og kveld.
- Ikke glem å peele huden i tillegg slik at porene holdes åpne og oksygen kommer til. Da vil aknebakterien ha dårligere levekår, og du vil se en tydelig forbedring av akne, sier hun.
Når porene holdes åpne, vil det si at de ikke er lukket av død hud, kremer, sminke eller annen forurensning.
Men dersom du er veldig plaget med akne, og da særlig cycstisk akne, finnes det medikamenter du kan ta for å "skru av" talgproduksjonen:
- Dette er svært sterke, reseptbelagte medikamenter, og da tenker jeg hovedsakelig på isotretinoin i tabletter, som vil gi deg en varig reduksjon i talgproduksjon. Siden dette er reseptbelagte midler, skal du få det fra en hudlege som kan følge deg opp, råder Moe.
Samtidig opplyser hun at Isotretinoin brukes også stadig mer i lavdose sammen med topiske kremer, og slipper du de verste bivirkiningene.
Hudterapeut Onshuus forteller at det først og fremst handler om å unngå faktorer som trigger akne.
Her er Onshuus tips:
- Bruk riktige produkter som er tilpasset huden.
- Bruk produkter med talgregulerende, rensende og ofte beroligende ingredienser.
- Huden må ikke bli tørr, for da vil huden automatisk begynne å produsere mer talg.
- Unngå produkter med lanolin og ingredienser som tetter porene.
- Det er viktig å peele huden hver uke for å få bort døde hudceller som blokkerer poreåpningen.
- Hvis du kan stresse ned, er det fint selv om det ikke alltid så lett.
- Lev sunt og ha et variert kosthold.
Forebygging av talgkjertler
For å holde talgproduksjonen under kontroll, handler alt om forebygging.
Moes erfaring er at du kan påvirke dette med å bruke gode produkter og riktig hudprogram:
- A-vitamin har i flere kliniske studier vist seg å være fantastisk på hudforbering og talgproduksjon. Og da er det i form av a-vitaminsyre, og gjerne sammen med salisylsyre og benzoylperoksid, tipser hun.
Samtidig understreker sykepleieren at dersom du skal ha store forbedringer i huden, må du også regne med store reaksjoner i begynnelsen av hudprogram.
- Så det er ikke tiden for å starte på slike program på sommeren. Men flott å starte på om høsten, og dermed bruke en kur gjennom høsten og vinteren, tipser Moe.
Onshuus tror at mange påvirkes av mat og hva de putter i seg.
- Noe som man antar kan trigge akne, uten at dette er påvist, er melkeprodukter, proteiner, sukker, mettet fett, alkohol og krydret mat, sier hun.
Hudterapeuten trekker samtidig frem gode nøkkelingredienser som hun mener kan være verdt å teste ut for å forebygge overdrevet talgproduksjon:
- Det som kan være bra mot akne, er antioksidanter som vitamin A, C og E, sink, betakaroten, omega 3, selen og melkesyrebakterier, tipser Onshuus.
Moe mener at akne alltid er noe som skal behandles:
- Det er helt unødvendig å gå gjennom år med store akneproblemer som vil gi deg varige skader i huden i form av arr og pigmentforandring, understreker hun.
Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!
Denne saken ble første gang publisert 29/10 2016, og sist oppdatert 01/05 2017.