Hvordan pusse tenner
Tre tabber du gjør når du pusser tennene
Og kan du gjette hva den største er?
Du gjør det hver dag, men gjør du det riktig?
Det er nemlig spesielt én ting flere av oss gjør galt når vi pusser tenner.
Du pusser for hardt
- Som tannpleier har jeg daglig mange pasienter, og den største feilen jeg ser er at de pusser for hardt, og ofte med altfor hard tannbørste, sier tannpleier Joanna Michalopolos ved Dentalia i Nydalen.
- Ellers så er feilen slurving, og at det ligger igjen plakk særlig nederst mot tannkjøttetskanten, legger hun til.
Hilde Aga, leder av Norsk Tannpleierforening, er enig og mener folk bruker for mye makt på tannbørsten og dermed pusser for hardt.
- Pusser du for hardt, pusser du bort tannsubstansen og får pusseskader på tennene. Tannsubstansen som er tapt kan kun erstattes med fyllingsmateriale, forteller hun.
Ifølge Aga skal du legge børsten i overgang mellom tann og tannkjøtt, fordi det er ved tannkjøttsranden bakteriebelegget plakk ligger.
- Beveg tannbørsten med korte horisontale bevegelser, sakte framover, sier hun.
Michalopolos forteller at det ofte anbefales å investere i en elektrisk tannbørste.
- Den tar mer plakk, og med den kan man heller ikke så lett pusse for hardt med – mange lyser når du pusser for hardt. Man skal aldri bruke makt på elektrisk tannbørste, sier hun.
Bruker du vanlig tannbørste, bør du ifølge Aga skifte tannbørste rundt hver tredje måned.
- Skift når busten spriker, sier hun.
Du skyller munnen etter tannpuss
En annen ting som muligens mange gjør, er å skylle munnen etter du har pusset tennene. Det bør du ikke gjøre.
- Tannkrem inneholder fluor, og skal fluor ha optimal effekt, bør du ikke skylle munnen rett etter avsluttet puss, sier Haga.
Michalopolos stemmer i.
- Forskning viser at det er bra å ikke skylle ut alt tannkremskummet. Det er bra at fluoret i tannkremen ligger lenge i spyttet vårt, fordi det forhindrer hull i tennene.
Du sluntrer unna
De aller fleste har kvelder hvor de bare ikke orker å pusse tennene. Men hvor ille er det egentlig?
- Det bygger seg raskt opp et pellikel (proteinhinne på tennene), og da formerer bakteriene seg raskt hvis de får sitte i fred og ikke blir pusset bort – særlig hvis de har sukker og karbohydrater å spise, sier Michalopolos.
Bakteriene trenger tid for å grave seg inn i emaljen, så slurving om kvelden med tannpuss gir karies, altså hull i emaljen.
- Hvis du har dårlige pussevaner, for eksempel at du sovner før tannpuss, utvikler du raskt dårlig munnhygiene med bakterievekst, tannstein og dårlig ånde, sier hun videre.
Og, glem for all del ikke tungen!
- Du bør pusse tungen fordi det samler seg bakterier på den som kan lage dårlig ånde. Hvis du sliter med dårlig ånde kan du også bruke tungeskrape, sier tannpleieren.
Også tanntråd bør du bruke, for å få bort matrester og plakk mellom tennene.
- Folk flest tror de har helt ren munn når de har pusset godt. Men det er ikke rent før man har gjort rent også mellom tennene. Etter tannpuss ligger det 25 % plakk igjen som tannbørsten ikke klarer å nå, sier Michalopolos.
Puss alltid i to minutter
Hva er det viktigste å huske på når man skal pusse tenner?
- At du bruker en myk tannbørste, og pusser godt i overgang tann og tannkjøtt, sier Aga.
- Lag deg et system slik at du pusser alle tenner og flater helt ned på tannkjøttsranden. Aldri bruke makt og husk soft tannbørste, råder Michalopolos.
Du skal alltid pusse i to minutter, to ganger daglig. Michalopolos forteller at kvelden er aller viktigst – ellers får bakteriene angrepet tennene hele natten.
- Det er ikke bra om det ligger igjen matrester i munnhulen om natten. Det bygger seg opp til bakterieangrep raskt, faktisk etter bare to timer, sier tannpleieren.
Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!