hudanalyse
Slik foregår en hudanalyse
Med et avansert skanningapparat, kan vi se hvordan huden vår egentlig har det.
En Visia hudskanner kan "se" gjennom den synlige overflaten på huden din og avsløre hudens innerste hemmeligheter. André Aakermann, produktsjef hos Skintech AS som importerer apparatet her til lands, utdyper:
- Visia er en hudanalyseapparat, som bruker spesialutviklet fototeknologi og software for å hjelpe hudleger og -terapeuter i sitt arbeid. En skanning gir terapeuten muligheten til å avdekke tilstander på og under huden, som ikke kan ses med det blotte øye. I tillegg kan man forstørre spesifikke områder for å se nærmere på problemer/utfordringer.
Undertegnede fikk teste hudanalyse med Visia-apparatet:
Visia hudanalyse
Skanneren fotograferer med en kraftig UV-blitz med en bølgelengde på 365 nm, og bilder tas forfra og på hver side av ansiktet.
Selve skanningen er helt smertefri og går på et par minutter. Det er resultatene som følger som kan gjøre litt vondt.
Her vises og telles antall rynker, porer og pigmentflekker. Om jeg har mye porfyriner, altså de bakteriene som forårsaker akne. Også teksturen i huden avsløres under Visia-skanningen.
Les også: Her er resultatene etter et år med produktene hun ble anbefalt å bruke etter Visia-hudanalysen
Fordelen med hudanalyse
Det er harde fakta som kommer på bordet, og det gjelder å stålsette seg for virkeligheten. Det at jeg lå og grillet med usle solfaktor fire under Ayia Napas sol sommeren 1996, kan jeg nå bare værsågod å angre som en hund på. For pigmentflekkene som vanligvis ikke synes så godt, er fryktelig synlige på Visia-bildet. Med vekt på fryktelig. Og ikke bare dem jeg selv kan se i speilet akkurat nå, neida, her kan jeg se klart og tydelig alle prikker og flekker og andre uhumskheter som bare ligger og venter på å komme opp til overflaten.
Så ja, det er litt deprimerende. Samtidig liker jeg tanken på at jeg nå vet hvor landet ligger, og kan angripe det hele langt mer målrettet enn tidligere.
En annen stor innlysende fordel er at hudpleie, som er så utskjelt for å være vissvass og gull og grønne enger på boks, nå endelig kan måles med bilder og tall. Jeg liker at også jeg kan se og forstå analyseresultatene.
Les også: Slik behandler du tørr hud
Mer og mer utbredt
For å vite hva du kan gjøre for å forbedre huden din, må du selvsagt vite hvor skoen trykker. Tradisjonelt har hudterapeuter egne analysemetoder for å avgjøre hva slags pleie kunden trenger. Hudterapeut Anne Kathrine Hansen forklarer at en hudterapeut alltid skal utføre en hudanalyse før en ansiktsbehandling.
- Grundig analyse av hudens overflate i kombinasjon med spørsmål om klientens sykdomshistorie, eventuelle allergier og tidligere reaksjoner gir oss en god oppfatning av hva som er årsaken til at huden er slik den er. Hudanalysen er noe terapeutene jobber mye med under utdannelsen da dette er grunnlaget for å gi resultater etter behandlingen. En erfaren terapeut vil raskt analysere en hud og dermed vite hvilke spørsmål hun skal stille for å få dette bekreftet og dermed gi en korrekt behandling og oppfølgende hjemmebehandling. Analysen er meget viktig for resultatet, sier Hansen.
Analyseapparater som blant annet Visia har blitt mer og mer utbredt blant hudpleiesalonger og medisinske hudklinikker nå. Noen benytter seg av medisinske ultralydskannere som brukes til å se på hudens tilstand, alderspåvirkning og solpåvirkning.
Les også: Derfor får du poser under øynene
Forbedringer svart på hvitt
Sykepleier ved Oslo Hud- og Laserklinikk, Madeleine Solum, bruker ofte Visia som verktøy. Men hva sier egentlig kundene om hudskanningen?
- Mange blir litt skremt av resultatene, men de blir også veldig motivert til å gjøre noe, forteller hun.
Solum opplever at hennes kunder ofte scorer lavt på porer og hudkonsistens, mens mange blir postivt overrasket over rynkescoren sin. Mai Hansson, sykepleier ved Akademiklinikken, har også mye erfaring med Visia-skanneren.
- Visia er det analyseverktøyet vi bruker her hos oss. Vi bruker det ikke som 100 prosent eksakt vitenskap, men som en pekepinn på hva kunden trenger hjelp til. Kundene liker det godt. De liker å se forbedringer svart på hvitt og ha dokumentasjon på at behandlingen virker, sier Hansson.
Denne saken ble første gang publisert 18/04 2013, og sist oppdatert 18/12 2017.