Hårfjerning

Slik foregår hårfjerning med laser

Med laser, ultralyd eller elektrolyse kan du bli kvitt uønsket hårvekst for godt.

HÅRFJERNING: Laser er en effektiv behandlingsmetode hvorvidt gjelder hårfjerning, men kan bare brukes på mørke hår.
HÅRFJERNING: Laser er en effektiv behandlingsmetode hvorvidt gjelder hårfjerning, men kan bare brukes på mørke hår. Foto: FOTO: Egil Nordlien HM Foto
Først publisert Sist oppdatert

Er du lei av å barbere, smøre, nappe, røske og rive? Det finnes mange permanente alternativer hvorvidt gjelder hårfjerning, deriblant laser, elektrolyse og ultralyd.

Hårfjerning med laser

Laser er en mye brukt metode når det kommer til hårfjerning. Hudpleier Anja Scherer forklarer at laser er konsentrert lys som sendes ned i underhuden, hvor hårsekkene sitter. Det er her alle nye hår dannes.

- Det finnes flere typer lasere. Den jeg bruker nå, er en såkalt diodelaser som heter Soprano, sier hun, mens hun forbereder behandlingen av kunden på Beth's MediSpa i Oslo.

Fakta om hårfjerning:

  • Totalt har vi ca. fem millioner hårstrå over hele kroppen. Hårstrået vokser ut fra hårsekkene, som ligger i overhuden og finnes over hele kroppen.
  • Hvert hår har vekst- og hvilefaser. I vekstfasen har det en tykk hårrot med mye pigment.
  • Hårene befinner seg ikke i samme fase til samme tid. De kan bare fjernes når det er i vekstfasen, derfor trenger man flere behandlinger.
  • Hårveksten blir påvirket av blant annet hormonelle tilstander i kroppen. Antall behandlinger er derfor individuelt.
  • Laserbehandling egner seg best til å fjerne mørke hår. Lysere hår fjernes best med ultralyd eller elektrolyse.

Laserlyset varmer opp hårsekken til en så høy temperatur at den ødelegges og dermed ikke kan danne flere hår. I tillegg til å brukes på kroppen, kan laserbehandlingen også brukes på uønsket hårvekst i ansiktet.

Laser på mørke hår

- Laserlyset går etter fargen på håret, det som kalles melaninet, sier Scherer.

Hun forklarer at hun derfor ikke kan bruke laserbehandlingen på grå, hvite, veldig lys blonde eller rødblonde hår, grunnet for lite farge. Til lyse hår må du altså velge en annen hårfjerningsmetode, som vist lenger ned i saken.

- Vent et par måneder mellom behandlingene, så er du sikker på at alle hår er ute. Hormonelle ubalanser kan påvirke hårveksten og dermed resultatet av behandlingen, sier hun.

Scherer legger til at det er individuelt hvor mange behandlinger som trengs før alle hårene er borte, og at det derfor kan være lurt å få sjekket din hormonstatus før du begynner med hårfjerningen.

Les også: Vil du bli kvitt strekkmerkene?

Lys hud og mørke hår

Laserbehandlingen går fort over. Etter et minutts konsentrert behandling, er Scherer ferdig med den ene armhulen og går over til den andre.

- Tiden varierer litt etter hvilken kroppsdel som skal behandles eller hvor mye hår du har. Det er uansett snakk om veldig kort tid, sier hun.

Også hudlege og spesialist i dermatovenerologi på Hudklinikken i Oslo, Jon Langeland, forteller at hårlaserbehandling er veldig bra - dog. bare om den utføres riktig.

- Dessverre har den ellers gode metoden fått dårlig rykte fordi en del behandlere ikke har god nok kompetanse, eller fordi de bruker maskiner som ikke er gode nok, sier han.

Mamma, jeg tror du vet hvorfor vi ikke kommer på besøk til deg
Pluss ikon
Mamma, jeg tror du vet hvorfor vi ikke kommer på besøk til deg

Ifølge Langeland har den ideelle pasienten lys hud og mørke hår som ikke er for tynne, og pasienten må heller ikke ha solt seg på forhånd. De beste regionene for laserbehandling er for øvrig legger, bikinilinjen og armhuler, og han forklarer at man må regne med tre til fem laserbehandlinger for en markant reduksjon, og deretter eventuelt vedlikeholde én gang i året.

Les også: Dette kjennetegner den sensitive huden

Andre lasertyper for hårfjerning

Andre typer laser, som rubinlaser og alexandrite-laser, brukes også for hårfjerning. Disse har en annen bølgelengde enn diodelaseren, men fungerer etter samme prinsipp:

Apparatet sender et forsterket lys av en bestemt bølgelengde ned i huden slik at det treffer hårene helt nede i hårsekken hvor håret produseres. Laserlyset går inn i pigmentet i håret, og lysenergien går over fra lys til varme. Det er denne varmen som ødelegger hårroten. Nesten hvilken som helst del av kroppen kan behandles med laser; områder som ansikt, nakke, ben, armer, bikinilinje, rygg og mage.

Hårfjerning med IPL

IPL (Intense Pulsed Light) bruker hvitt lys bestående av mange frekvenser (bølgelengder) sammenlignet med lasere som bruker én bølgelengde. Varmeutviklingen ødelegger hårets vekst ved at proteinet i hårsekkene ødelegges. En lysleder flyttes rundt på hudoverflaten og sender ut en lyspuls som sendes ned i hårsekken. Pulsen varer noen millisekunder. Hårene som skal behandles, må være mørke (mørkebrune eller sorte).

Les også: Sliter du med kviser i voksen alder?

Ultralyd for alle typer hår

Ultralyd er lydbølger med høyere frekvens (raskere svingninger) enn det vi kan høre med det menneskelige øret. Metoden fungerer etter samme prinsipp som laser: Apparatet leder ultralyden ned i hårsekkene og varmer opp disse til en temperatur som ødelegger dem slik at de ikke kan danne nye hår. Men med ultralyd spiller det ingen rolle hvilken farge håret har; alle hårfarger og -typer kan behandles.

Elektrolyse for lyse hår

Elektrolyse egner seg best for blonde, kraftige eller grå hår, som ikke kan fjernes ved å bruke laser. Metoden passer også best hvis du har få hår som skal fjernes. Til større områder med hår er laser bedre. Behandlingen består i å føre en tynn nål ned i hårsekken på hvert enkelt hår. Nålen løsner håret fra sekken ved bruk av lav elektrisk strøm, og hårsekken ødelegges.