Sosiale medier og "selfie surgery"
Derfor blir du lurt av disse bildene
- Juks og bedrag, jeg er verken så tynn eller pen i virkeligheten.

- Alle med fingre og en smarttelefon kan redigere seg penere med få tastetrykk, bekrefter Huffington Post.
- Øyenvipper kan fylles inn og gjøres lengre, tenner kan bli hvitere og smilet bredere, fortsetter nettavisen.
Og stadig flere lar seg friste til litt pynt på bildet før de trykker «publiser».
Perfect 365 og FaceTune er blant de mest nedlastede appene verden over, og ligger også på topplisten i Norge over populære apper. Modiface er nok en populær redigeringsapp, som ifølge Huffington Post har blitt lastet ned over 27 millioner ganger.
- I hovedsak er det tenåringer og unge mennesker i 20-årene som benytter seg av denne typen bilderedigering. Flesteparten av disse er kvinner, skriver nettavisen.

Vil ikke innrømme juks
Men slett ikke alle er like ivrige til å innrømme at bildene de poster er pyntet på.

For selv om disse appene er lastet ned et tjuetalls millioner ganger, er det bare noen tusen bilder på Instagram som er merket med hashtaggen for appen.
- Det er som med plastisk kirurgi, sier Caroline Tien-Spalding til Klikk Mote.
Hun jobber som markedsdirektør i ArcSoft, firmaet som står bak appen Perfect365.
- De aller fleste vil se bra ut, men ønsker ikke å avsløre at bildet ikke stemmer helt med sånn man egentlig ser ut, forteller hun.
Det er nettopp denne «usynlige» retusjeringen som kan være skummel, mener mange.
For der hvor de fleste av oss i dag er klar over at bilder man ser i motemagasiner er redigerte og behandlet, er det fortsatt mange som lever i den tro at sosiale medier i stor grad gjenspeiler virkeligheten.
- Det skumle med denne typen retusjering er nettopp at det gjøres på en måte som ikke er så tydelig, forklarer Runa Fjellanger, pressekontakt og talsperson i organisasjonen Ungdom mot retusjering i reklame.
- Og når få er villige til å innrømme at de fikser på bilder av seg selv, sier det seg at det skaper et urealistisk bilde av skjønnhet og perfeksjon som mange begynner å etterstrebe – uten å fullstendig være klar over at det faktisk ikke er ekte.
Fjellanger tror det er nettopp plattformen med sosiale medier som gjør disse appene og programmene uheldige.
- Kanskje fordi sosiale medier skal være et slags ærlig innblikk i folks hverdag. Da blir det nesten mer påtrengende med denne perfeksjonen – som jo faktisk ikke er virkelig.
Det er normalt å ville ta seg godt ut
Psykolog Lars Dehli tror det er menneskelig å ville fremstå som tiltrekkende for både venner og bekjente, så vel som ukjente følgere på sosiale medier.

- Å pynte seg, enten med sminke, pent hår eller nye klær, er tradisjonelle måter å gjøre seg selv mer attraktiv på, forklarer Dehli.
- Å fremstille seg selv så attraktiv som mulig er dermed ikke noe nytt. Så å gjøre dette med bilderedigering på nett og sosiale medier er bare å trekke det over i den digitale verden.
Psykologen tror at både redigerte reklamebilder og denne typen «selfie surgery» i noen tilfeller kan være med på å skape urealistiske bilder av perfeksjon og skjønnhet.
- Sosiale medier har gitt oss en plattform for å selv bestemme hvordan vi ser ut i andres øyne, og alle ønsker å se best mulig ut. Disse programmene og appene gir oss muligheten til å vise oss fra vår beste og mest perfekte side.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Slik avslører du bildejuks
Selv om de mange «selfie-surgery»-appene er såpass sofistikerte at endringene man gjør på egne bilder er vanskelig å avsløre, er det ikke umulig, mener fotograf Nadia Norskott.
- Jeg legger ofte merke til profilbilder i sosiale medier som synlig er retusjerte, med plastaktig hud og et altfor hvitt smil, forteller Norskott, og fortsetter:
- Selv synes jeg det er lett å se at bilder er redigerte med apper, ofte fordi mange går for langt og drastisk til verks.
Fotografen forklarer at selv om det teknisk sett ikke er mulig å avsløre om et bilde er retusjert, så er appene laget med en algoritme som gjør det samme med de ulike bildene. Dette gjør at prosessen og resultatet vil virke fint på enkelte bilder – og dårlig på andre.
- Ser du etter, vil du kunne legge merke til at for eksempel huden blir unaturlig uskarp, og ser en nøye etter i pannen, kan man ofte se mer naturlig hudtekstur helt øverst mot hårfestet, mens det gradvis blir uskarpere, plast-ktig og rynkefritt nedover resten av fjeset, forklarer hun.
- Tennene blir gjerne unaturlig hvite, og kan avsløres ved å sammenligne med det hvite i øyet, som nesten alltid er hvitere enn tennene i virkeligheten. Forstørrede øyne blir noen ganger uskarpe i forhold til resten av fjeset, legger hun til.
Mange nøyer seg ikke med fjes, og prøver seg også på å retusjere midjen smalere. Også dette kan ofte avsløres om man studerer bakgrunnen i bildet, mener Norskott.
- Linjene bak personen avslører ofte dette. Er en dørkarm plutselig buet istedet for rett, kan man skjønne at noe er fikset på i bildet.
Testet selv
For å sjekke hvor mye finere man egentlig kan bli med disse jukse-appene, har jeg testet tre av de mest populære; Facetune, Photo Editor og Beauty Plus.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)

1. Facetune (NOK 39,-)
Facetune er en av verdens mest populære apper når det gjelder såkalt «selfie-surgery», og sies å være appen selveste Kim Kardashian bruker når hun bedriver litt digital «nip & tuck» på egne bilder.
Appen er enkel å bruke, selv for de med minimal erfaring innen bilderedigering. Man kan enten ta bilde inne i appen (bruke kamera-funksjon), eller laste opp et bilde du allerede har liggende på telefonen din.
I verktøylinjen finner du alt du trenger for å både jevne ut huden, fjerne kviser, viske ut mørke ringer og bleke tennene. Det er også en knapp som hele tiden lar deg sammeligne bildet du holder på å redigere med originalbildet.
Jeg forsøkte meg på noen bilder i helfigur, hvor jeg ved hjelp av «re-shape»-funksjonen kunne smale inn både midje og hofter for å se slankere ut enn jeg egentlig er. Det skal sies at mine etter-bilder helt sikkert kunne være enda bedre utført, og jeg merket at jo mer man forskyver egen kropp, desto mer gjøres også bakgrunnen i bildet litt forvridd.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
2. BeautyPlus (Gratis)

Markedføres som den mest populære redigeringsappen i Asia, og jeg bet meg merke i at den hadde mange funksjoner som gikk ut på å gjøre huden lysere og øynene mer ovale.
Også her var verktøylinjen plassert nede, og man kan bla seg frem og tilbake, og gjøre ulike forandringer på bildet mens man hele tiden sjekker at resultatet ikke er så altfor ulikt virkeligheten.
Mange funksjoner for hud, med det målet å gjøre den så glatt og plettfri som mulig. Her finnes det også en tryllestavfunksjon som ved ett trykk bare jevner ut og gjør hele bildet vakrere, uten at du manuelt har må gå inn og bruke de ulike verktøyene.
Resultatet ble litt plastaktig og jeg synes det er lett å se at dette umulig kan være ekte. På originalbildet har jeg tydelige smilerynker og rødere partier i kinnene, mens på den redigerte versjonen (som jeg for sikkerhets skyld brukte både manuell- og tryllestav-redigering på) er huden min unaturlig jevn og strålende.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
3. Photo Editor (Gratis)
Nok en gratis-app som igjen er temmelig lik de to overnevnte i funksjon. Jeg lastet opp en skikkelig nærbilde-selfie, og gikk i gang for å se hvor mye penere jeg kunne bli med litt hjelp.

Også her gjør man redigeringsarbeidet fra en verktøylinje nede i bildet. Denne gangen brukte jeg en funksjon som forstørret øyene mine til et litt unaturlig resultat, og gjorde også både nese og kjeveparti smalere og mer definert.
Igjen synes jeg resultatet ble litt unaturlig, men kan samtidig på alle måter forstå at det kan være fristende å fjerne både mørke ringer og den kvisen i panna før man deler bilder av seg selv.