Skjønnhetsbehandling
Slik klager du på skjønnhetspleien
Holdt ikke den dyre behandlingen mål? Sjekk om du har klagerett.
Det er ikke alltid like lett å vite når du bør klage på skjønnhetsbehandlingen, spesielt ikke om det er første gang du prøver.
Men har du en dårlig følelse etter behandlingen, er det ofte et tegn på at du burde lagt inn en klage, enten det gjelder bikinivoksing eller hudpleie.
- Er kunden misfornøyd med resultatet eller gjennomføringen generelt, gjør man terapeuten en tjeneste ved å si ifra. Det er også med på å opprettholde standarden i markedet, sier Marte Dalen, faglærer ved Hudpleieakademiet.
Lenger ned i saken får du opplyst hva du kan og bør forvente deg når du går for å vokse deg, får farget vipper og bryn og når du tar en ansiktsbehanling med dyprens .
Les også:
Snakk på forhånd
Det finnes ingen standarder for skjønnhetsbehandlinger, og det finnes ingen forbrukerlover eller klagemuligheter om du skulle være misfornøyd.
- Det er fri avtalerett, og det som avtales er det man får, opplyser Martin Skaug Halsos, kommunikasjonsrådgiver hos Forbrukerrådet.
Derfor er det veldig viktig å snakke med terapeuten før behandlingen.
- En kunde bør klage når behandlingen eller produktene ikke sto til forventningene på bakgrunn av gal eller mangelfull informasjon fra klinikken. Samtidig må kunden si ifra om spesielle ønsker eller behov på forhånd, sier Ingelin Harlem, daglig leder ved Clinique Madeleine.
Ved alle behandlinger bør det fylles ut et konsultasjonskort, slik at terapeuten kan gi riktig behandling for hver enkelt kunde, og for å se om det foreligger noen kontraindikasjoner til behandlingen.
Brannsår eller allergisk reaksjon
Det er som sagt vanskelig å vite når det er riktig å klage, men har du fått brannsår av voksing eller utslett i ansiktet, er klage rett vei å gå.
- Har man blitt skadet vil erstatningsrett gjelde, og saken må føres i sivilretten. Forliksrådet er første sted å gå i slike tilfeller, sier Halsos.
Selvfølgelig er det ingen terapeuter som ønsker å brenne en kunde, men om uhellet er ute skal du bli opplyst av terapeuten om hvordan du skal behandle skaden for å unngå arr og pigmentforstyrrelser.
- Hvis en kunde opplever å bli synlig brent eller sår under voksing eller lignende ting, er det naturlig å få pengene tilbake eller tilby en ny time gratis, sier Harlem.
Gjør research
Hudpleieyrket er ikke en beskyttet tittel. Derfor finnes det en del useriøse aktører der ute, og en rekke tvilsomme behandlingsformer .
- Dersom det ikke henger et diplom fra terapeutens utdannelse lett synlig, bør kunden spørre om terapeuten faktisk er utdannet hudterapeut. Dersom de ikke kan vise til en relevant utdannelse, gå et annet sted, sier Connie Stoa, daglig leder og hudpleielærer ved Tango Akademiet.
Ta en telefon eller gå innom stedet før du bestiller time. Da får du et inntrykk av hvordan de behandler kundene, og du kan spørre om de har rett utdannelse.
Kom forberedt
Det er ingen standardmaler for skjønnhetsbehandlinger, men noe er fastere enn andre ting. Under ser du de vanligste rutinene for de vanligste skjønnhetsbehandlingene, sånn at du lettere kan si ifra om du føler deg feilbehandlet.
- Jo mer kunnskap kunden har om behandlingene, jo mer må hudterapeuten være bevisst på å levere riktig. Dette skjerper oss som terapeuter til å gjøre vårt beste, sier Stoa.
Dyprens ansikts-behandling
Dette er hva en dyprens bør inneholde.
Hva en dyprens skal inneholde kommer litt an hva slags produktlinje terapeuten bruker, men resultatet skal bli det samme.
En dyprens skal fjerne overflødig talg i form av svarte prikker, urenheter og tilstoppede porer. Huden skal føles ren etterpå.
Først skal sminke fjernes, så skal ansiktet eksfolieres og renses med produkter tilpasset din hud. Noen behandlingssteder bruker damp for åpne porene, for å gjøre huden klar til massasje og klemming.
Det skal enten tas en hudanalyse av huden din, eller fylles ut et konsultasjonskort før behandlingen. Dette for å kartlegge din huds behov, og for å finne riktig produkt og behandlingsmetode.
Etter eventuell damping skal ansikt, hals og nakke masseres og klemmes, før det legges på en rensende ansiktsmaske.
- Under klemming og massasje er det viktig at huden ikke blir klemt sår og rød, den skal bli frisk og strålende, sier Annakarin Svendsen, daglig leder ved Karl Johan Hud & Kroppspleie.
Det hele skal avsluttes med at huden din blir smurt med en god krem tilpasset din hudtype.
Voksing av legger
Dette kan du forvente ved voksbehandling.
Det finnes forskjellig typer voks, og forskjellige metoder. Det er derfor det er viktig at du blir bedt om å fylle ut en konsultasjonskort, slik at terapeuten kan forsikre seg om at du tåler voksen som skal brukes.
Voksbehandling gjør ekstra vondt om man har mensen, så dette er noe terapeuten bør informere kunden om på forhånd, slik at det unngås.
Den vanligste vokstypen er voks som blir varmet opp til 43 grader. Den påføres med spatel og fjernes med strips.
Under seansen bør kunden være dekket til, så terapeuten ikke risikerer å søle den varme voksen på kunden. Terapeuten skal også forsikre seg om at voksen ikke er for varm, for å unngå brannskader.
Det skal påføres før-lotion før voksing, og avsluttes med etter-lotion som fjerner voksrester.
Etterpå bør det informeres om reaksjoner som kan oppstå etter voksing, blant annet at man kan få røde prikker og hevelser. Soling, solarium eller badstu anbefales ikke etter voksbehandling.
- Etter en voks vil man kunne oppleve at håret som var i hvilefasen kommer fortere opp enn det håret som er blitt trukket ut med voksen. Det er viktig at terapeuten informerer om dette, og gjerne gir ut en brosjyre, sier Stoa.
Resultatet etter voksing, skal være glatte og hårfrie legger, uten brannsår eller hårrester. Siden voksen bør testes på et lite område først, skal det ikke oppstå sterke reaksjoner i etterkant. Noen små, røde prikker kan være vanlig rett etter behandlingen.
Forming og farging av bryn og vipper
Dette kan du forvente ved farging av vipper og bryn.
Som ved de andre behandlingene er det viktig at det fylles ut et konsultasjonskort før behandling, for å se om det trengs noen spesielle tilpasninger.
I tillegg til konsultasjonskortet skal det tas en patchtest, helst et døgn i forveien, for å se om man tåler fargen.
Fargen skal tilpasses kundens hudfarge, hårfarge, alder og egne ønsker.
Før fargen legges på brynenw, skal det smøres vaseline rundt dem for å unngå at fargen setter seg på huden. Deretter skal brynene børstes i ønsker fasong. Det er forskjell på hvor lett hår opptar farge, så det skal påføres farge helt til kundens ønsker er oppnådd.
Etter at fargen er tatt av, skal brynene nappes .
- Det er viktig at brynene ikke nappes mens kunden ligger med fargen på. Det er ofte at tårnene renner under napping, og da kan kunden få farge i øynene, sier Stoa.
Ved farging av vipper legges vaselin under øyet, og vippepapir under nedre kant av vippene. Deretter påføres fargen. Mange legger en bomullsbit over øyet, som skal gjøre det lettere å holde øyet lukket. Fargen skal virke i 10 til 15 minutter.
Til slutt skal det skylles godt i saltvannsoppløsning, før man smører på øyekrem.
Det varierer hvor lenge fargen varer ut fra hvilken hårtype man har, og hvor ofte man utsettes for sollys og vann.
Resultatet skal være pent nappede bryn, uten fargerester på huden. Det eneste som skal ha fått farge er vipper og bryn. Du skal heller ikke få noen reaksjon på fargen, siden den skal testes på forhånd.
Les også:
Denne saken ble første gang publisert 20/05 2010, og sist oppdatert 06/05 2017.