Derfor fikser norske kvinner på puppene
- Puppene mine er ikke det de engang var
Norske mødre vil fikse på puppene etter graviditet, fødsel og amming.
Alle som har født barn vet at graviditet og amming er en utfordring for puppene. Det ene øyeblikket er de store, runde og fyldige, og i neste lurer du på hvor i all verden de ble av.
Da er det kanskje ikke så rart at mange, etter å ha fått i snitt 2,4 barn, kan tenke seg å gi naturen litt hjelp i å få kroppen tilbake til pre-mamma tilstand.
Og tenk igjen om du tror at silikon fortsatt er forbeholdt reality-stjerner og wanna-be glamourmodeller. For ifølge en fersk undersøke utført av YouGov på oppdrag fra Akademikliniken i februar i år, kan faktisk så mange som 3 av 4 norske kvinner tenke seg å endre på utseendet sitt.
Og av disse er det så mange som 20 prosent som innrømmer at det er puppene de aller helst ønsker å fikse på.
Vil kjenne seg selv igjen
- Det er en myte at det er helt unge jenter som hyppigst for utført kosmetiske inngrep på brystene sine, forklarer fagsjef og spesialist i plastisk kirurgi ved Akademikliniken, Bjørn Tvedt, til Kamille.
- Faktisk blir overvekten av brystprosedyrer utført på kvinner i 30 og tidlig 40-årene, som har gått gjennom graviditeter og amme-perioder, og som nå rett og slett ønsker å få tilbake de brystene de hadde før dette. Motivasjonen for plastisk kirurgi er ofte å kjenne seg selv igjen og handler sjeldnere om å oppnå et ideal.
Si "silikon" og de aller fleste av oss får mentale bilder av svære kule-runde Hollywood-pupper som ser ut som de trosser både naturen og tyngekraften.
- Det bildet stemmer ikke i det hele tatt, forklarer kirurgen.
For de aller fleste dreier det seg om form og fasong, og å gjenskape de brystene man hadde før man fikk barn.
- Mens silikonbryst kan være et statussymbol i Hollywood og Russland, er norske kvinner opptatt av at resultatet skal se naturlig ut.
Ikke lenger tabu
Kirurgen tror tallene i undersøkelsen gjenspeiler at kvinner ikke lengre synes det er tabu å snakke om å ønske å rette på utseendet - eller å innrømme at man har gjort det.
- Den tiden er forbi, forklarer Tvedt. - Nå er det mye mer sosialt akseptert å innrømme at man har gjort kosmetiske inngrep, enten det dreier seg om kirurgi eller ikke-invasive behandlinger som botox eller fillere.
Greit bare man ikke overdriver
Gunn Helen Øye er sosialantropolog og trendanalytiker og driver firmaet Eye;watch i Oslo. Hun er ekspert på nordmenns luksusvaner og moderne liv, og er absolutt enig med Tvedt i at det har blitt mye mindre tabu å innrømme at man både vurderer eller faktisk har fått utført et kosmetisk inngrep, enten det nå dreier seg om kirurgi eller injeksjoner av ymse slag.
- Jeg tror det rett og slett har blitt litt mer hverdagslig, dette med å benytte seg av kosmetiske inngrep for å rette på ting vi ikke er fornøyde med, forklarer Øye til Kamille.
- Vi lever i en kultur hvor vi konstant tar inn over oss bilder av perfekte kjendiser, hvor vi ser og hører om diverse inngrep og behandlinger og hva de kan gjøre for deg omtrent daglig, og ikke minst hvor det er blitt så utrolig mye lettere å tilegne seg informasjon og kunnskap om ulike muligheter, priser, aktører og behandlinger innenfor dette feltet, som alle bidrar til at terskelen for å selv legge seg under kniven eller nålespissen naturlig nok blir lavere.
Øie tror at den norske skjønnhetskulturen har forandret seg.
- Der hvor man for 20 år siden tviholdt på dette med å være så naturlig som mulig og proklamerte at skjønnhet kommer innefra og ikke dreier seg om overfladiske ting, har man nå blitt mindre fordømmende mot de som velger faktisk ta saken i egne hender om man ønsker å forandre utseendet sitt.
Må være så usynlig som mulig
Øie mener det finnes en grense på hva som er akseptabelt av kosmetiske inngrep og hva som ikke er det.
- Jeg tror at for de som foretar forandringer som ikke er så innelysende er de vi er mest aksepterende ovenfor, forklarer antropologen.
- Blir inngrepet for invasivt eller synlig, blir det med en gang en annen ting. Bimbo-pupper og plastikk-hud er blir fort latterliggjort, men diskret fjerning av sinna-rynker, eller rette på pupper som har mistet formen og symmetrien er med en gang mer hverdagslig og vi tenker at det er en fin ting å gjøre for seg selv. Mange ser kanskje på det med å få rettet på ting og tang som en belønning til seg selv etter barnefødsler og ammeperioder.
Ingen big deal
Kamille tok saken med pupper, trender og fordommer til Facebook for å høre hva vanlige norske kvinner tenker om puppene sine. Og også her var det delte meninger å hente.
- Jeg har egentlig alltid vært sånn passe fornøyd med puppene mine, de kunne kanskje vært bittelitt større, men pytt pytt, forklarer 30 år gamle Ellen.
- Samtidig har jeg alltid tenkt at jeg kommer til å operere dem etter at jeg får barn. Og det holder jeg fast ved, og tror nok helt sikkert at jeg kommer til å få lagt inn silikon når jeg er ferdig med å ha de barna jeg skal ha.
30-åringen forklarer videre:
- Jeg har lyst til å ha fine pupper også når jeg blir eldre, og kommer til å bry meg om hvordan jeg ser ut også når jeg er blitt mor og fått barn. Det er ikke snakk om å få laget store bryster, men hellet løfte litt slik at de er faste og spretne. Det tror jeg er noe mange tenker. Jeg har selv tre venninner som alle har fått silikoninnlegg, og som alle har blitt kjempefornøyde med det naturlige resultatet, og ikke angret et sekund.
37-år gamle Tonje er enig:
- Det er liksom ikke noe big deal lenger å si at man har fikset på puppene. Jeg har venninner som både har fått lagt inn silikon, og også venninner som har forminsket brystene, og jeg tror alle har vært fornøyde og følte at de fikk finere pupper etter å ha latt seg operere. Og si hva du vil, men det er klart at det gjør noe med selvfølelsen din det å føle deg bra.
- Jeg vet ikke om jeg hadde kommet til å vurdere det selv, forklarer 26-år gamle Siv-Janne. - Men jeg hadde absolutt ikke tenkt verken det ene eller andre om jeg hadde venninner eller bekjente som hadde fått utført et kosmetisk inngrep - så lenge det ikke var noe ekstremt da.
31-år gamle Synnøve er mer skeptisk.
- Jeg tror bare jeg har lest for mange sånne skrekkhistorier om silikon som lekker ut i kroppen til å tørre noe sånt selv. Uten at det sikkert reflekterer noe som helst. Jeg vet jo også om flere som har fått gjort ulike operasjoner og etter det jeg vet har det gått helt fine med alle.
Anne på 40 synes det er greit å forandre på utseendet, men litt trist at det er sånn at man føler man må.
- Jeg har selv født to barn, og ser jo at både dette og tiden har gjort sitt til at puppene mine ikke er det de engang var. Men for meg er det ikke aktuelt å rette på noen ting.
40-åringen mener det legges litt for mye vekt på dette med fullstending perfeksjon nå til dags.
- Jeg vet jo at jeg har født og ammet barn, mannen min vet det, alle rundt meg vet det, så da blir det liksom ikke helt nødvendig at kroppen min skal prøve å lure noen til at jeg er 15-år yngre og aldri har ammet et barn.
Ikke veien til lykke
- Tenk om vi mennesker hadde brukt like mye tid på sjelen vår som på kroppen, skriver den svenske coachen og foredragsholderen Elizabeth Gummesson i boka "Du er god nok. Fri deg fra perfeksjonismen".
- Vi bruker massevis av tid og penger hos frisøren, på treningsstudio, manikyr, sminke, hudpleie, klær og andre remedier for kroppen, mens sjelen må finne seg i å havne langt bak i køen. Likevel er det sjelen som må leges først, bygge seg sterk og stolt, for at utseendet vårt skal komme til sin rett, påpeker coachen.
Psykolog Guro Øiestad advarer også mot å tro kirurgi er veien til lykke.
- Det er viktig å huske på at ikke alle blir fornøyde, selv om operasjonen i utgangspunktet er vellykket, forklarer Øiestad til Kamille.
- Å få fikset på puppene eller få fjernet noen rynker er ikke en billett til evig lykke.
Psykologen advarer også mot hvordan det å få fikset på én ting kan føre til at man ønsker å gjøre flere inngrep.
- Jeg mener absolutt at man virkelig må gå inn i seg selv og vurdere hvorfor man ønsker denne forandringen før man legger seg under kniven. Selvfølelse og aksept av hvem man er og hva man står for kommer jo ikke at perfekte pupper eller en rynkefri panne, avslutter psykologen.
Les også:
Slik kler du deg for din fasong
Slik gikk hun fra vulgær til vakker
Slik finner du sminken som passer til alderen din
Denne saken ble første gang publisert 08/07 2012, og sist oppdatert 03/05 2017.