Strekkmerker
Dette kan du gjøre med strekkmerkene
Få eksperttipsene til problemet mange kvinner sliter med.
Strekkmerker er et fenomen de aller fleste kvinner på et eller annet tidspunkt stifter bekjentskap med.
De kan komme av forskjellige årsaker, men kan vi gjøre noe når vi først har fått dem?
Hva er strekkmerker?
Strekkmerker er sår, rifter og arr i underhuden, som ofte oppstår i forbindelse med at kroppen er i en vekstfase.
Når kroppen forandrer seg raskt, klarer ikke alltid huden å følge med. Resultatet blir at huden strekker seg og at fibrene i hudvevet dermed forstrekkes.
Dette skjer som regel om man legger på seg, er gravide eller i puberteten.
Strekkmerker er svært vanlig. Rundt 70 prosent av alle kvinner opplever å få det etter puberteten.
- Lærhuden, også kalt dermis, består av kollagen og elastin som har en støttefunksjon i huden. Når huden strekkes på grunn av graviditet eller vektøkning, kan vevet revne, og man får strekkmerker, sier doktor Finn Erik Hustad Johansen, spesialist i allmenn- og indremedisin hos Finstad Legesenter.
- Bruk av store mengder kortison kan også gi strekkmerker, fordi kortison påvirker kollagendannelsen slik at vevet lettere revner, forklarer Hustad Johansen.
Disse er ekstra utsatt
Strekkmerkene ser gjerne ut som små striper som varierer i tykkelse på huden.
Som regel får vi dem på magen, hoftene, lårene, brystene og rumpa.
De fleste strekkmerker lysner av seg selv med tiden. I begynnelsen er de ofte blårøde, men de vil etter hvert bli mer hudfarget.
Hele 90 prosent av alle gravide kvinner får strekkmerker mot slutten av graviditeten. Yngre eller overvektige kvinner er også ekstra utsatt.
Gener kan påvirke utviklingen av strekkmerker, de ser ofte ut til å «gå i arv» fra mor til datter.
Ikke dokumentert
Det finnes mange kjerringråd for å forebygge strekkmerker, men ingen av dem er dokumentert å ha en effekt siden strekkmerkene oppstår dypt i huden.
Om du er gravid, anbefales du å gi huden på magen mye fuktighet og næring for å bevare elastisiteten. Ved å massere olje eller rik krem på magen flere ganger daglig, kan det hjelpe elastisiteten i huden når den strekkes.
Kan gjøres mindre synlig
Per i dag finnes det ingen produkter mot strekkmerker med dokumentert virkning, selv om en rekke hudpleieprodusenter nok vil påstå det motsatte, ifølge legen.
Enkelte kremer skal hjelpe til med å lysne fargen på strekkmerkene og gjøre huden jevnere, men det finnes også andre alternativer som hevder å gjøre dem betraktelig mindre.
- Du kan gjøre strekkmerker mindre synlige ved bruk av laser. Ved bruk av laserbehandling får du en nydannelse av hudvevet og økt kollagen- og elastinproduksjon, sier doktor Hustad Johansen.
Denne type laser kan behandle alle typer hud, og er en smertefri metode som ikke etterlater seg nye arr.
Problemet er at behandlingen er kostbar og må gjentas flere ganger før du ser resultater. Du er heller ikke garantert et forbedret resultat.
Gjør grundig research
Det finnes flere metoder som angivelig skal ha god effekt mot strekkmerker. Sissel Busch, som er daglig leder og eier av Medisinsk Hudklinikk AS, sier at grundig research er veldig viktig før du velger en behandling.
- Undersøk nøye behandlingsmetoder før du bestemmer deg. Det finnes mange forskjellige behandlinger, men få er effektive. Be gjerne om før- og etterbilder på behandlingsstedet.
Sissel Busch mener at kremer ikke fungerer. Det hun anbefaler er laser.
- Du må huske på at dette er arr som ligger dypt nede i huden. Det vi ser av strekkmerket er bare det som skinner opp til det øverste hudlaget. Jeg vil dermed si at laser er den beste behandlingsformen, siden den tar dypere enn en krem, sier hun.
Busch anbefaler en kraftig laser som tilbyr en dypere behandlingsform. Men at du helt sikkert blir kvitt strekkmerkene kan hun aldri love.
Les også:
Derfor må ikke du klemme på kvisene
Denne saken ble første gang publisert 17/02 2011, og sist oppdatert 06/05 2017.