Kommentar: Legger voksne opp for motepress blant barn og unge?
Motepress blant barn og unge
Kamille's frilansjournalist, Tove Eggen, synes at motefokuset voksne påfører unge har gått over stokk og stein.
Tove Eggen
Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.
Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.
Da jeg var liten hadde jeg flere jenteidoler.
Jeg elsket Pippi Langstrømpe for sin styrke, snillhet og direkte væremåte. Helst skulle jeg kledd meg som Pippi hver eneste dag, og det røde håret hadde jeg allerede.
Ingen var vakrere enn Malin fra Saltkråkan, og jeg kunne se på bilder av prinsesse Märtha Louise i timevis.
Jeg skal ikke legge skjul på at utseende og klær var noe jeg tenkte på fra tidlig alder. Og jeg elsket å bruke klær som var annerledes fra resten av gjengen, men hadde heller ikke noe problem med å komme på skolen i helt vanlig joggetøy som ikke var Fruit of the Looom.
Klær var en fin måte å uttrykke meg selv gjennom, uten forventninger om at andre skulle ha en mening om hvordan jeg kledde meg. Og min største stolthet var denimvesken jeg lappet sammen fra gamle olabukser.
Alle tanker og meninger om klær og utseende var relativt personlig, en hobby.
Men hva hvis jeg som fjortis skulle være ansvarlig for å «inspirere» voksne kvinner via motemagasiner og reklamekampanjer til hvordan de burde se ut?
Barnemodeller for voksenklær
De fleste er heldigvis raske til å protestere og sette foten ned når lyset blir satt på unge modeller.
Slik som i dokumentaren «Girl Model» fra 2011, som har sirkulert i norske medier de siste ukene.
Motebransjen er uten tvil kynisk, uten videre større grunn enn at unge kropper som ikke er utviklet kommer inn i klær med små størrelser.
Spørsmålet mitt da er bare; Hvis vi synes media og motebransjen spyr ut et umenneskelig press rettet mot unge jenter, burde vi ikke også sørge for en sunn holdning mot klær og kropp i hjemmet?
Barn og blogging
For hva hvis min egen mor kledde meg opp i forskjellige antrekk, som ofte mimikerte en voksen klesstil, og publiserte bilder av antrekkene på «min egen» blogg eller Instagram-konto?
Får man ikke et opphevet fokus på klær og utseende, og ikke minst hva andre syns om nettopp dette, inn med morsmelka da?
Barnemote-blogger har nemlig blitt en økende tendens de siste årene, og egne Instagram-kontoer blir opprettet i barns navn.
Søker man på #kidsfashion på bildedelingstjenesten, får man opp hele 763.787 bilder i skrivende stund.
For å ikke nevne de utallige bloggene som driftes av unge jenter, med fokus på klær, sminke og mat.
Misforstå meg rett, jeg er helt for at barn skal kunne uttrykke seg via klær og øke selvstendighet ved å velge ut sine egne antrekk.
Jeg ser hvor søte bildene er, og at andre mødre kan finne inspirasjon til hvordan kle sine egne barn.
Men er dette et behov som vi behøver å dekke? Trenger egentlig barn å se ut på en viss måte?
Man kan nesten spørre seg om voksne sitt mål om å alltid se så ung ut som mulig, og den økende barnemote-industrien, har skapt en ny generasjon hvor alle skal se ut som tyveåringer - uansett alder.
- Når begynner interesser å definere oss?
Jeg tok en prat med familieterapeut i barne- og ungdomspsykiatri, Sonja Gundersen Durand, om barn, klær og press.
- Det er både biologisk og psykologisk naturlig for foreldre å ønske å gi barna sine et forsprang i forhold til andre; å bli populære, sett opp til. Men så kan man jo spørre seg på hvilke områder det er sunt og viktig at barnet får utviklet seg og bli sett opp til, forteller Durand og fortsetter:
- Jeg skal ikke definere noe som feil eller riktig. Det finnes grader av alt. Men når begynner noe vi interesserer oss for å ta over livene våre, når begynner det å definere oss? Det er ulikt fra person til person, og jeg håper at foreldrene ser barnas behov som det viktigste, og klarer å identifisere når det begynner å bli usunt.
Og det er nettopp her jeg mener at vi som et samfunn feiler.
Teknologi og media har utviklet seg i slik en radig fart de siste årene, og vi har tillatt den å påvirke oss blindt.
- Voksne må like seg selv først
Når voksne mennesker føler seg presset til å se ut på en viss måte, trene så mye som mulig, eie de nyeste gadgetene, oppnå likes på bilder på sosiale medier, jobbe og føde om hverandre.
Glemmer vi at de unge ser dette, og til en stor grad har tilgang til den samme informasjonen som vi har?
- Vi voksne må gå foran som eksemplene. Hvis vi klarer å like oss selv slik vi er, tillate at vi alle er ulike og like mye verd, så vil dette være et sterkt signal til de unge. Det vil uansett finnes press innenfor de unges miljø, men med en mor og en far som er trygge på seg selv, vil det være lettere for de unge å være mer rause både overfor seg selv og andre, råder Durand.
Konkurranseinstinkt blant barn og unge, eller mennesker generelt, har alltid vært til stede.
Men da burde vi som foreldre dobbeltsjekke med oss selv om vi bidrar til et sunt selvbilde, eller egentlig bare skaper familiens lille modell.
Les også:
Pluss-size modeller versus thinspiration
Liker dere meg? Jakten på likes
Denne saken ble første gang publisert 18/10 2014, og sist oppdatert 02/05 2017.