Indisk mat
Smaken av Bollywood
Inviter til Bollywoodfest! Her får du oppskrftene på et knipe vellsmakende retter.
Bananer i gylden sirup
Tilberedning: 15 minutter
Avslutt med en søt dessert.
Du trenger:
4 ss rørsukker
Saft fra 2 lime
8 ss vann
4 bananer
2 dl tykk yoghurt
Finrevet skall fra 1 lime
1 ss melis
Slik gjør du:
1. Hell sukker, limesaft og vann i en gryte. Kok opp.
2. Skjær bananene i skiver og kok dem i gryten. La det småkoke til bananene er møre og sirupen er tykk.
3. Rør yoghurt med limeskall og melis.
4. Fordel yoghurt og banan i 8 små skåler og server.
Pappadam
Tilberedning: 10 minutter
Kjøp ferdige pappadams. Beregn 1 pakke til 8 personer.
Slik gjør du:
1. Stek brødene sprøe i raps-, mais- eller solsikkeolje i en wok.
2. Server med mangopickles, søt og sterk chutney, myntedipp og kokoschutney.
Myntedipp
Tilberedning: 5 minutter
Du trenger:
1 dl yoghurt naturell
1 ts tørket mynte
1 ts spisskummen
Kvernet salt og pepper
Slik gjør du:
Rør ingrediensene sammen, og hell dippen i små skåler.
Mangopikkels
Tilberedning: 20 minutter og i bløt natten over.
I India heter mangopikkels manga aachar. Merk deg at mangoen skal ligge i saltvann natten over.
Du trenger:
1 mango
1/2 liter kokt, avkjølt vann tilsatt
1/2 ss salt
4 ss sesamolje
1 ts fenikkelfrø
1 ts sennepsfrø
1 ss finhakket rød chili
1 ss riseddik
Slik gjør du:
1. Skjær mangoen i små terninger, og la dem ligge i saltvann natten over.
2. Hell oljen i en stekepanne og rist fenikkel- og sennepsfrø. Ta pannen av varmen og tilsett chilien.
3. Hell vannet av mangoterningene og hiv dem i stekepannen.
4. Sett pannen på varmen igjen, og vend fruktene. Tilsett riseddik. La pikkelsene kjølne før servering.
Kokoschutney
Tilberedning: 10 minutter
Du trenger:
2 ts finhakket chili
2 cm frisk ingefær, revet
Finhakket kokos fra 1/2 kokosnøtt
1 mango skåret i små terninger
Saft fra 1 lime
Litt salt
Slik gjør du:
Bland sammen i en skål, og la den stå en times tid før servering.
Mango Spritzer
Tilberedning: 5 minutter
Du trenger:
Knust is
1 liter mangojuice
Saft fra 4 lime
4 ss Rose' Lime
1/2 liter mineralvann med brus
12 cl vodka
Slik gjør du:
Bland alle ingrediensene i en bolle. Server i små glass.
Reker i masala
Tilberedning: 20-30 minutter
Masala er en betegnelse for blandede, knuste krydder. Her er det tigerreker som har fått ekstra smak fra krydderne.
Du trenger:
1/2 kg tigerreker
1 cm finhakket, frisk ingefær
1 liten gul løk, finhakket
4 fedd hvitløk, knust med kniven og hakket
1/2 ts piri piri (røde chiliflak)
1 ts rødt chilipulver
1 ts koriander (støtt i morter)
1 ts gurkemeie (støtt i morter)
1/2 ts salt
1 dl kokosolje
10 karriblad
1 ss ferskrevet kokos
Slik gjør du:
1. Rens, vask og tørk rekene. La skallene være på.
2. Bland alle ingrediensene utenom kokosolje, karribladene og ferskrevet kokos.
3. Bland ingrediensene med rekene, og stek på tørr panne, til de skifter farge. Ta dem av varmen.
4. Varm opp kokosoljen, og fritér karribladene i den. Ta bladene opp og la dem dryppe av seg. Fritér rekene til de er sprø. Vend dem i ferskrevet kokos.
5. Legg rekene på et fat, og dekorer med friterte karriblader.
Fritert okra
Tilberedning: 15 minutter
Okra er grønne frukter som minner litt om chilipepper i utseende, men som smaker en anelse bittert.
Du trenger:
1/2 kg små okra
2 ss kokosolje
Salt
2 grønne chili i tynne skiver
1 cm fersk ingefær, finrevet
2 ss finrevet kokos
Slik gjør du:
1. Skjær okraene i meget tynne skiver.
2. Hell oljen i en wokpanne, varm den opp, og stek okraskivene sprø.
3. Krydre okraskivene med salt, ta dem opp av oljen og la dem tørke på et tørkepapir.
4. Bland de andre ingrediensene sammen med okraene når de har kjølnet.
Kozhy Curry
Tilberedning: 40-60 minutter
Du trenger:
2 ts støtt koriander
8 pepperkorn, støtt i morter
1 ts rødt chilipulver
1 ts kokosolje
Litt vann
5 ss kokosolje
1 ts sennepsfrø
2 løk, finsnittet
4 fedd hvitløk, finsnittet
1 karriblad
1/2 ts fersk ingefær, finsnittet
600 g kyllingbryst skåret i mindre stykker
250 g kokosmelk
Slik gjør du:
1. Rist den moste korianderen, pepper og chili i 1 ts kokosolje i en teflonpanne. Rør litt vann inn i krydderene så det blir en pasta. Ta det opp av pannen.
2. Hell resten av oljen i gryten, og rist sennepsfrøene. Tilsett løk, hvitløk, karriblad og ingefær og rør rundt.
3. Tilsett krydderpastaen og stek i et par minutter til oljen skiller seg.
4. Putt i kyllingen og brun den godt. Hell i litt vann og la det småkoke under lokk til kjøttet er mørt (ca. 20 minutter).
5. Ta lokket av og tilsett kokosmelken. La retten småkoke, til sausen nesten er kokt helt inn.
Gurkemeiekokt basmatiris
Tilberedning: 20 minutter
Du trenger:
1 kg basmatiris
1 stor ts gurkemeie
4 hele kryddernelliker
1/2 ts hele korianderfrø
1 l vann
2 ts salt
Pynt: Sorte sesamfrø og evt. spiselige blomster som tagetes eller stemorsblomst.
Slik gjør du:
1. Skyll risen i kaldt vann. Hell ris, gurkemeie, nelliker, korianderfrø, vann og salt i en gryte. Kok opp, og skru ned varmen.
2. Skru av varmen etter 10 minutter, og la risen trekke i 5 minutter under lokk.
3. Rør i risen med en gaffel, og hell den i en skål eller på et fat.
4. Rist sesamfrøene lett på tørr panne. Pynt risen med dem og evt. med spiselige blomster.
Meen Molee
Tilberedning: 20-30 minutter
Fisk dampet mør i palmeblader med fersk kokos og krydder.
Du trenger:
2-3 ss olje
1-2 grønne chili, finsnittet - evt. mer hvis du liker sterk mat
2 cm fersk revet ingefær (1 ss)
4 fedd hvitløk, knust og hakket
2 vårløk, finsnittet
1 ss støtt koriander
1 ts støtt sort pepper
1 ts spisskummen
1 ts gurkemeie
2 karriblader
1 kg fisk
2 dl tykk kokosmelk
2-3 palmeblader
1/2 dl fersk revet kokos
1 tomat skåret i biter
Slik gjør du:
1. Hell oljen i en sauteringspanne med lokk. Varm den opp og rist chili, ingefær, hvitløk og vårløk i oljen. Tilsett de tørkede krydderene og karribladene, og rør rundt. Ta pannen av varmen.
2. Skjær fisken i 8 stykker. Riv palmebladene slik at det blir 8 deler. Legg fiskestykkene på palmebladene og smør halvparten av krydderpastaen på fiskestykkene. Dryss kokos over. Pakk palmebladene rundt fisken til små pakker.
3. Legg pakkene ned i pannen med resten av krydderpastaen og tilsett kokosmelken. La fisk og saus småkoke i ca. 10 minutter.
4. Tilsett tomatbitene når det er et par minutter igjen. Server pakkene med litt saus.
Tandooristicks
Tilberedning: 30 minutter, pluss 5 timers trekketid
Spyd med sprøstekt kylling med den indiske krydderblandingen tandoori er en sikker vinner ved buffébordet.
Du trenger:
800 g kyllingfilet
16 spyd
5 ss ferdig tandooripasta (fås i de fleste supermarked)
1/2 dl yoghurt naturell
1 bunt frisk koriander
2 lime skåret i biter
Slik gjør du:
1. Skjær kyllingen i 2 x 2 cm store terninger. Tre dem på spydene, og legg spydene på et stort fat.
2. Lag en marinade av tandooripasta og yoghurt. Hell marinaden over spydene, og sett dem i kjøleskapet i minst 5 timer.
3. Stek spydene sprø på en grillpanne eller i ovnen under grillelement.
Hold øye med dem og husk å snu dem underveis. Anrett dem på et stort fat, og pynt med friske korianderblad og limebåter.
Lam med spinat og nøtter
Tilberedning: 1 time
Lam og spinat er et klassisk par i Punjab-kjøkkenet, her med knasende cashewnøtter over.
Du trenger:
2 ss korianderfrø
1 ss spisskummen
1 ss hele sorte pepperkorn
1 liten kanelstang
1 ss gurkemeie
1 ss rød chili (sterk)
Et par karriblad
1 cm fersk ingefær, finhakket
2 grønne, ferske chilier, finhakket
2 ss kokosolje
1/2 sjalottløk, finhakket
2 fedd hvitløk, knust med kniven og hakket
1,5 kg lammebog i store terninger
2 dl vann
2 bokser kokosmelk
Salt
1 kg fersk spinat
Pynt med 200 g cashewnøtter
Server med evt. yoghurt naturell
Slik gjør du:
1. Hell alle krydderene i en tørr teflonpanne. Rist dem et par minutter under konstant omrøring med en tresleiv. Hell blandingen i en morter, og knus den.
2. Hell kokosolje i pannen og stek løk og hvitløk myke. Vend kjøttet i krydderet. Legg kjøttet i pannen og rør rundt. Tilsett 2 dl vann, og la retten småkoke i et lite kvarter.
3. Hell kokosmelken over, og la det småkoke ved lav varme i ca. 40 minutter. Rør innimellom, og tilsett mer vann hvis den virker veldig tørr.
4. Kokosmelken vil være nesten absorbert av kjøttet når retten er ferdig. Smak retten til med salt.
5. Skyll spinaten grundig. Rist cashewnøttene lett i en panne. Vend spinaten inn i lammegryten - den skal ikke kokes med - og anrett gryten på et fat.
Pynt med cashewnøtter. Server yoghurt til retten. Det demper krydderet.