Normalkroppen
– Hva er normalkroppen?
Vi er så raske til å rope opp om noe ikke er «normalt, uten å tenke på hvor mange som da havner utenfor denne kategorien, skriver Helene Drage om normalkroppen.
I forrige uke, like etter mitt cellulitt-innlegg, publiserte Kamille en kommentar skrevet av redaktør Liv Loftesnes.
Den handlet om at vi må bli flinkere til å heie på normalkroppen, og ikke minst hverandre.
Artikkelen handler også om hvor det ble av folkeskikken, å være mot andre slik du vil at andre skal være mot deg. Kanskje særlig vi kvinner har en tendens til å dra hverandre ned, selv om mange er kjempeflinke til å dra hverandre opp også!
Bloggen til Helene kan du lese her!
Definer normalkroppen
Kommentaren har mange gode poenger, og derfor linket jeg også til den på min Facebook-side med teksten: «La oss heie på normalkroppen og ikke minst, hverandre!». I den forbindelse spurte en følger: «Definer normalkroppen?». Et utrolig bra spørsmål som jeg ønsker å snakke mer om.
Jeg blir litt sprø av at vi hele tiden skal definere hva som er normalt og hva som ikke er det.
Hvis normalkroppen er å veie mellom 55-67 kg, ha litt cellulitter, ha litt ekstra fett på hofte og lår samt bruke 80C i BH, dog uten for mye fett på magen, hva med alle som da havner utenfor denne definisjonen? Er de da ikke normale? Har man da en unormal kropp om man ikke har cellulitter eller om man har markert mage?
Vi er så raske til å rope opp om noe ikke er «normalt, uten å tenke på hvor mange som da havner utenfor denne kategorien.
Beskyldt for å fremme kroppspress
Man opplever for eksempel ofte at når kvinner med former og noen kilo ekstra legger ut bilde av seg selv i bikini så synes folk dette er flott, og det er det jo også. Det er flott å se kvinner ha selvtillit nok til å gjøre det i et samfunn som er så fokusert på et perfekt utseende, ikke minst er det kjempetøft!
Når slanke og trente jenter som gjør det samme blir beskyldt for å fremme kroppspress, er det ikke flere enn meg som da reagerer? Har ikke de like stor grunn til å være stolt av sin kropp, som de med litt ekstra kilo har? Noen kropper er kanskje mer vanlige å se enn andre, men det er da ikke dermed sagt at de er unormale?
Fortsetter under bildet!
Jeg er lei av at vi hele tiden skal definere hva som er «normalt» i forhold til kropp og utseende. Sannheten er at det er forskjellig fra person til person, og vi må bli flinkere til å godta at alle er forskjellige, og det er helt greit. Så hva svarte jeg egentlig følgeren som ba meg definere normalkroppen?
Normalkroppen kan være slank, den kan ha cellulitter og den kan ha flat mage, men normalkroppen kan også ha noen kilo ekstra, litt mage eller tynne bein. Normalkroppen kan være godt trent, men den kan også ha litt kjærlighetshåndtak, den kan ha markerte armer, men den kan også ha noen valker her og der.
For meg er først og fremst normalkroppen er sunn og frisk kropp med nok energi til å takle hverdagens utfordringer, en sunn kropp som man kan trene opp til å bli bedre, en kropp som tillater deg å gjøre det DU har mest lyst til. Når alt kommer til alt er helsen vår det viktigste vi har, og jeg mener det er en bedre helse vi alle burde strebe etter.
Bra nok!
Vi må slutte å definere normalkroppen kun etter utseende, og heller definere normalkroppen utifra indre kvaliteter. Om du er så sliten at du kun orker å ligge på sofaen flere uker i strekk, da kan vi begynne å snakke om en unormal kropp, ikke fordi man har noen celluliter på lårene.
Vi burde være friske og holde oss i form fordi det får oss til å føle oss bedre, så får en flottere og strammere kropp være bonusen. Jeg slår et slag for at alle burde strebe etter en sunn og aktiv livsstil, men det behøver ikke å bety at du må trene med vekter 6 ganger i uka og spise torsk og brokkoli. Du kan være sunn og aktiv på mange forskjellige måter, og det viktigste er faktisk at DU liker det du driver med.
Vi må heie på normalkroppen, og vi burde aller mest være flinkere til å heie på hverandre. La oss jobbe med å gi hverandre følelsen av at vi er bra nok, istedet for å hele tiden føle at vi kommer til kort.
Om venninnen din er slankere enn deg så behøver ikke det å bety at hun er sunnere, eller mer normal for den saks skyld, det betyr bare at hun ikke ser lik ut som deg.
La oss definere normalkroppen utifra det som faktisk betyr noe! En sunn helse, både fysisk og mentalt, mener jeg er så uendelig mye viktigere enn at man har flat mage og glatte lår.
Til sist, hvorfor er vi egentlig så opptatt av å være normale? Personlig synes jeg det er mye kulere å være unik og være seg selv, fremfor å prøve å være som alle andre
NB! Vi opplyser om at Kamille-blogger Helene Drage er sponset av X-life.
Følg Kamille! På Instagram @kamillenorge og @kamillepuls. For å følge Kamille på Facebook klikk her!
Denne saken ble første gang publisert 19/03 2015, og sist oppdatert 25/06 2017.