Podcast - fredagspodden
Fredagspodden: Damene som har trollbundet svenskene
Søstrene Amanda Schulman (34) og Hannah Widell (40) står bak nordens mest populære kvinnelige podcast.
Podcast
2. september 2005 sendte NRK P2 Kurer den første podkasten i Norge.
I dag er Radioresepsjonen en av Norges mest populære podcaster.
Podkasting (eng. podcasting) er en sammenslåing av ordene iPod og kringkasting (broadcasting). Til tross for bruken av ordet «Pod»er en podkast ikke begrenset til avspilling på portable enheter eller på noen måte knyttet opp mot produkter fra Apple.
Kilde: Wikipedia
I løpet av de tre siste årene har de svenske søstrene Amanda og Hannah gått fra å spille inn podcasten «Fredagspodden» i en iskald bil til å samle 300 000 lyttere hver eneste uke.
Til sammenligning har den norske podcasten Tusvik & Tønne, bestående av komikerduoen Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne, 200 000 nedlastninger i måneden, ifølge Dagens Næringsliv.
Onsdag kveld opptrådte duoen på café Månefisken i Oslo for flere hundre publikummere.
– 300 000 lyttere hver uke. Hva er hemmeligheten?
– Vi har fått høre av folk at de blir glade av å høre på oss, forteller Amanda.
– Du kan le sammen med oss. Vi bare kjører på. Vi er alltid der og har klart å bli en rutine i folks hverdag. Vi har holdt på i tre år, hver uke hele året, uten en eneste pause. Jeg har giftet meg, du har født barn og jeg fødte nesten på poden. Lytterne er med på alt, ler Hanna og ser bort på søsteren.
– Vi er en rutine som aldri svikter, tilføyer Amanda.
– Du må ha en bra grunnidé, men samtidig må du la det som hender ta plass. Vår grunnidé var å lage en podcast om relasjoner ettersom det ikke fantes noen sånne, forklarer Hanna.
– Beskriv «Fredagspodden» med tre ord.
– Følelser, relasjoner og humor, kommer det raskt fra søstrene.
Latter og tårer
– Hvorfor startet dere med podcast?
– Det var så mange menn som toppet iTunes-lista, så vi tenkte at vi måtte gjøre noe med disse mannfolka. Vi satte i gang, og ble ganske raskt store, forteller Hanna.
– Vi ble tipset om å sitte i en bil å spille inn podcasten, ettersom det ville gi best lyd. Vi trodde jo på det og satt flere måneder i en iskald bil. Vi startet opp i februar og kunne jo ikke ha på motoren, ler Amanda.
– En time hver uke. Hva snakker dere om?
– Vi er personlige. Vi våger å åpne oss, vi ler mye, men vi gråter også, sier Amanda.
– Vi snakker bare om relasjon og følelser, skyter Hanna.
– Jeg hadde nettopp skilt meg da vi startet opp, så da fortalte jeg om min nye mann og skilsmissen, fortsetter Hanna.
– Vi tror på å gi av oss selv. Vi har funnet en måte å dele som fungerer for oss. Da farmor gikk bort snakket vi om det, ikke akkurat da det skjedde, men etter et par uker, forteller Amanda.
– Er det ingenting som er for privat å snakke om?
– Alle har sine grenser, og vi er opptatt av å beskytte andre mennesker. Du må kjenne på magefølelsen, det tar litt tid å lære seg, mener Amanda.
– Du må ta hensyn til andre. Selv om du er sur på en venn, så må du beskytte vennen. I hvert fall hvis du er interessert i å fortsette å være venn med vedkommende. Men snakker vi om vennskap kan jeg godt bruke et eksempel med en venn for 20 år siden, forteller Hanna.
– Men er det en morsom hendelse med en venninne kan jeg ringe henne å spørre om hun vil være med i poden. De fleste blir beæret over å bli spurt, legger Hanna til.
Byr på seg selv
– Er det aldri vanskelig å dele privatlivet sitt med så mange lyttere?
– Noen synes kanskje det, men vi synes tvert imot. Vi har alltid gitt av oss selv, og jeg tror man kan lære seg det, mener Amanda.
– Alt blir så mye bedre om man tør å prate om det. Vi har fått høre om folk som kjenner seg igjen i tema vi snakker om, som angst, og så tør de å ta tak i problemet når de skjønner at de ikke er alene om det, forteller Hanna.
– Det er vanskeligere å holde oppe en fasade gjennom livet. Da er det mye lettere å gi av seg selv, legger Amanda til.
– Nå skal «alle» lage podcast. Hvorfor har podcast blitt så populært?
– Jeg tror det handler om den nære samtalen, avslappet og rolig. Som lytter kan du delta i noe uten å være noe annet enn deg selv. Det er som om man er med i samtalen, sier Hanna.
– Du kan høre på mens du trener, når du er på vei til jobb eller skole. Det krever ikke så mye av deg, legger Amanda til.
Denne saken ble første gang publisert 11/03 2015, og sist oppdatert 25/06 2017.