Kjøkkenhage

Dyrk din egen mat!

Frukt, bær, grønnsaker og urter er noe alle kan få til i egen hage.

DYRKE MAT SELV: Selvdyrket mat kjenner man opphavet til, den er fersk og næringsstoffene tapes ikke i transport og uheldig lagring.
DYRKE MAT SELV: Selvdyrket mat kjenner man opphavet til, den er fersk og næringsstoffene tapes ikke i transport og uheldig lagring. Foto: Foto: Elin Melås
Først publisert Sist oppdatert

Det er enkelt og artig å dyrke noe som er spiselig selv. Enten du går for en kjøkkenhage, krukker på terrassen eller småpotter i vinduskarmen, gir det en helt egen glede å dyrke sin egen mat.

Dette er helse og rekreasjon – fra du putter frøene i jorda, til de første små spirene kommer, gjennom stell, vanning og vekst, for til slutt å nyte den maten man selv har produsert!

Les bloggen til Elin her.

Kortreist og sunn mat

Fordelene er mange. Det som er dyrket selv må man kunne kalle svært kortreist mat. Det er sunt for kropp og sjel å komme i kontakt med naturen.

I tillegg er det selvfølgelig sunt å spise frukt, grønnsaker bær og urter. Om man vil, kan man dyrke økologisk. Selvdyrket mat kjenner man opphavet til, den er fersk og næringsstoffene tapes ikke i transport og uheldig lagring.

Så hva kan man starte med nå før faren for frost er over?

KLART TIL Å SÅ: Det er lettere enn du tror å dyrke din egen mat. Første steg er å gå til innkjøp av god jord og frø.
KLART TIL Å SÅ: Det er lettere enn du tror å dyrke din egen mat. Første steg er å gå til innkjøp av god jord og frø. Foto: Foto: Elin Melås

Drivhus i egen stue

Forkultivering er ordet. Man tjuvstarter med å så inne. Noen planter lønner det seg å starte med inne.

Foto: Foto: Elin Melås
DRIVHUS: Alt kan brukes til drivhus, her er det bare fantasien som setter grenser.
DRIVHUS: Alt kan brukes til drivhus, her er det bare fantasien som setter grenser. Foto: Foto: Elin Melås

Andre typer klarer å produsere avling i løpet av en vanlig norsk sommer. Disse venter vi med dem til jorden er passelig oppvarmet og faren for nattefrost er over.

Du kan få til noe uansett hvor stor eller liten plass du har. Du kan så i potter, pallekarmer eller på friland.

Forslag til planter man bør forkultivere: Tomat, agurk, squash, chilli, paprika, lavendel, timian, basilikum og koriander.

Sås ute direkte på vokseplassen: Gulrøtter, rødbeter, grønnkål, purre, reddik, sukkererter, bønner, salat, spinat, gressløk, persille, squash, oregano, sitronmelisse og spiselige blomster.

 

Selve såingen

Dette trenger du:

Jord

Vann

Noe å så i

Merkelapper

Penn

Frø

Noe å dekke gulv eller bord med.

Jord:

Kjøp en jordtype som heter såjord. Dette er ugjødslet jord der det er blandet inn sand. Sanden sørger for drenering, så ikke de små spirene drukner.

Noe å så i:

Bruk akkurat det du har! Det finnes egne såpotter og minidrivhus på hagesentrene, men gamle druebokser, jordbærbeger og liknende fungerer utmerket. Pass bare på at det er rent, så risiko for sykdom reduseres.

 

Slik gjør du:

Ha såjord i boksene dine. Trykk jorden lett ned. Jorden bør være fuktig, så vann litt med lunkent vann før du har i frøene. Et triks er å ikke så for tett. Tenk på at dette skal bli små planter som kjemper om plassen.

KOM I GANG: Ha såjord i boksene dine, trykk lett ned og vann med litt lunkent vann før du har i frøene.
KOM I GANG: Ha såjord i boksene dine, trykk lett ned og vann med litt lunkent vann før du har i frøene. Foto: Foto: Elin Melås

Plantene utvikles dårligere om de står for tett og det blir vanskelig å håndtere dem senere. Små frø strør du fint utover med lett hånd. Litt større frø legges oppi med 0,5 -1 cm mellomrom. For agurk og squash legger man 1 frø per potte.

For hvert nye planteslag du sår, er det alltid lurt å se på baksiden av frøposen. Der får du gode tips. Men generelt har man et tynt jordlag over små frø og litt mer jord over større frø.

For eksempel: tomatfrø er mellomstore frø og dekkes av ca 0,5 cm jord. Det finnes også frøtyper som trenger lys for å spire. Da dekkes de selvfølgelig ikke med jord. Opplysning om dette finnes på frøposen.

Husk å skrive på potten hva du har sådd!

Etter såing plasserer man pottene i en form for minidrivhus, slik at jorden ikke tørker ut. Det kan være man har kjøpt et drivhus eller plastboksen man bruker har lokk. Om du bruker potter, så kan du ta over en plastfolie med hull. Dette er et billig og velfungerende drivhus med ventilasjon.

MERKING: Det er viktig at du husker å merke frøene dine etter at de er sådd. Det er fort gjort å glemme hvor du sådde timian og hvor du sådde sitrongress.
MERKING: Det er viktig at du husker å merke frøene dine etter at de er sådd. Det er fort gjort å glemme hvor du sådde timian og hvor du sådde sitrongress. Foto: Foto: Elin Melås

Så er det bare å sette pottene varmt og vente på spiring! Ser jorden tørr ut, så gi full på med litt vann.

Hva når frøene har spiret?

Nå trenger plantene lys, så en vinduskarm mot sør er en bra plassering.  Inntil planene har fått noen bladpar, er det fint at de er i minidrivhusets beskyttende atmosfære. For at det ikke skal bli for varmt på dem, så pass på at du har god ventilasjon.  Ha lokket eller plasten halvveis på om det ikke er annen mulighet. Og hele tiden gjelder det jo å passe på at de søte små ikke tørker helt ut.

Når plantene har fått flere bladpar, så fjerner du det du har dekket med. Planter som skal vokse og bli sterke trenger en god likevekt mellom lys og varme. For varmt før vi har lyse nok dager gir tynne og ranglete planter.

Plantene har vokst og det ser ut til at de trenger mer plass.

Nå skal det prikles! Å prikle vil si å plante små frøplanter som har blitt sådd sammen i en potte, over i egne potter. Til dette bruker du vanlig, god plantejord.

PRIKLES: Når frøene har spiret skal de over i egne potter. Til dette bruker du vanlig, god plantejord.
PRIKLES: Når frøene har spiret skal de over i egne potter. Til dette bruker du vanlig, god plantejord. Foto: Foto: Elin Melås

Når du prikler over i større potter blir det en vurderingssak om man setter flere planter sammen eller bare en og en. Tenk på at du skal kunne passe på alle de små ”barna” og at du har nok plass et lyst sted.

Passe på avlingen

Du kan ikke regne med å så dem ut i hagen før tidligst i slutten av mai, så frem til det må du passe på det inne. Dersom du har drivhus, kan du selvfølgelig sette dem ut før.

Store frø, og frø med ømtålige røtter (agurk, squash, melon) er det bedre å så direkte i egne potter. Når disse trenger bedre plass, flytter du forsiktig med hele jordklumpen.

Jobben nå er å passe kjærlig på at plantene for vann og nok jord, glede seg over det som vokser og være forventningsfull til avlingen.

Følg Kamille: På Instagram @kamillenorge og @kamillepuls. For å følge oss på Facebook klikk her!