Bilderetusjering i norske magasiner

Sjekk hvordan modellene blir retusjert

Retusjering er noe alle de norske bladene driver med, men i mindre grad enn i USA.

RETUSJERING: Også norske blader retusjerer bilder som kommer på trykk.
RETUSJERING: Også norske blader retusjerer bilder som kommer på trykk. Foto: Foto: Silje Golf
Sist oppdatert

Retusjering av bilder er blitt vanlig - også her i Norge.

Alle bilder som kommer på trykk av kjendiser og modeller i moteblader og reklamer er blitt mer eller mindre retusjert.

Men manipulering av bilder har ikke gått like langt her hjemme som i for eksempel USA hvor stjernene til tider gjennomgår en heftig retusjering.

Alle bladene retusjerer bilder

ELLE: Signy Fardal mener de er nødt til å retusjere bilder  siden de trykker på glanset papir.
ELLE: Signy Fardal mener de er nødt til å retusjere bilder siden de trykker på glanset papir. Foto: Foto: Silje Golf

- Vi retusjerer selvfølgelig bilder. Det er vi nødt til, det er faget vårt og det vi holder på med, sier sjefredaktør i motebladet Elle, Signy Fardal.

Hun forteller at grunnen til at de er nødt til å retusjere bildene er fordi Elle trykker på glanset papir. Dette krever utrolig mye av et bilde fordi glanset papir er nådeløst.

- Virkeligheten er jo best, og et bilde vil aldri komme i nærheten av virkeligheten, derfor retusjerer vi bilder slik at de skal se så bra ut som mulig og komme så nær virkeligheten som mulig, forklarer Fardal.

Hvis en lyssetting på et fotoshoot gjør at huden ser grønn ut på et bilde, justerer de hudtonene slik at de ser normale ut på bildet. Eller hvis en kjendis har en kvise på nesen, som normalt sett ikke er der, så fjerner de den i Photoshop.

Slike justeringer skjer hele tiden, opplyser sjefredaktøren.

- Det handler om å gjengi ting så bra som det er i virkeligheten, poengterer hun.

Er det snakk om bilder av kjendiser, ønsker ikke Elle å retusjere altfor mye.

- Vi er opptatt av at hvis våre lesere ser et bilde av en norsk kjendis i bladet, så skal de kunne gjenkjenne vedkommende hvis de ser personen på gaten, sier Fardal.

Bilder av modeller har en annen funksjon, og blir gjerne retusjert litt mer.

Sjefredaktøren understreker også at det hender like ofte at de må legge på som at de må trekker fra på slike typer bilder - ribben vil de for eksempel ikke at skal synes. Men å totalt forandre på utseendet til folk ville de aldri gjort.

COSMOPOLITAN: Forandrer ikke på kroppene til modellene i bladet.
COSMOPOLITAN: Forandrer ikke på kroppene til modellene i bladet. Foto: Foto: Silje Golf

- Personlig synes jeg det å bygge om på noens ansikt eller kropp er en uting, og det gjør vi ikke her i Elle - vi forandrer ikke på folk, sier hun.

Retusjerer bort folder

- Vi har som utgangspunkt at vi gjør minst mulig med bildene, sier redaktør i Cosmopolitan, Bente Grønnevik.

Bladet gjør ikke modeller tynnere eller forandrer på kroppen deres, men de kan for eksempel retusjere bort folder i kjolen eller antrekket.

- Vi justerer lys, farger og kontraster og kan for eksempel rette på en hårlokk som har kommet ut av kurs, forteller Grønnevik.

Selger en illusjon

- Ja, vi photoshopper - noen mer, noen mindre, sier konstituert redaktør i Det Nye, Monica Csango.

- Når du selger et glossy magasin vil du at det skal se bra ut. Man selger på en måte en illusjon, og det tror jeg leseren er innforstått med, mener Csango.

DET NYE: Også Det Nye innrømmer at gjør noen justeringer før bildene i bladet kommer på trykk.
DET NYE: Også Det Nye innrømmer at gjør noen justeringer før bildene i bladet kommer på trykk. Foto: Foto: Silje Golf

Hun mener at alle vet at ting gjøres digitalt med bilder og at folk har små ting som det rettes opp i når man retusjerer.

- Du kan si at vi gjør folk til en bedre utgave av seg selv, sier redaktøren.

Csango understreker at det også gjøres ekstremt mye før bildet blir tatt og under selve fotoshooten. Det brukes mange timer på å preppe objektet slik at man har et bra utgangspunkt allerede før man tar bildet.

Det Nye bruker flinke stylister, makeupartister og fotografer for å få et best mulig bilde. Både riktig styling, sminke, lyssetting og vinkel på bildet kan gjøre en stor forskjell og er i seg selv med på å gi et optimalt resultat.

Redaktøren mener at det er bra både for bladet og personen som er avbildet at man bearbeider bilder i Photoshop.

- Vi selger en slags drøm og en illusjon, og da ha jo både vi og den vi tar bilder av glede av at de fremstår som den ultimate utgaven av seg selv, sier Csango.

Og selv om de retusjerer bilder i bladet, ville de aldri gått så drastisk til verks som det gjerne gjøres i USA. De ville for eksempel aldri byttet ut kroppen til en kjendis med kroppen til en modell.

Også mannebladene justerer bilder

- Det er vel ingen hemmelighet at også norske jenter blir fikset litt på når de skal pryde forsidene blant annet i MANN, sier redaktøren i bladet, Knut Christian Moeng.

Men han understreker samtidig at å kalle det bildene har gjennomgått for en massiv retusjering før de havner på trykk, er å ta grådig hardt i.

Mannebladet ville heller aldri gå så langt som å bygge om kroppene digitalt. Det synes de at norske jentene er for pene til.

MANN: Ønsker ikke å retusjerer for mye siden norske gutter ikke liker "plastdamer".
MANN: Ønsker ikke å retusjerer for mye siden norske gutter ikke liker "plastdamer". Foto: Foto: Silje Golf
FHM: Retusjerer bildene i bladet for å gi leseren noe vakkert å se på.
FHM: Retusjerer bildene i bladet for å gi leseren noe vakkert å se på. Foto: Foto: Silje Golf

- Vi gjør hva vi kan for at hudtonen skal være varm og se bra ut på trykk, vi fjerner av og til eventuelle flekker på kroppen og fresher litt opp sånn generelt, opplyser Moeng.

Han tror at det er få norske gutter som setter pris på plastdamer, så MANN unngår derfor konsekvent at resultatet blir for "glanset" og urealistisk.

- Vi retusjerer bilder, det er ingen hemmelighet og det har vi ikke noe problem med, sier redaktør i mannebladet FHM, Martin Thronsen.

Bladet ønsker å gi så fine bilder som mulig til leserne sine, og da gjør de det som trengs.

- Alt er et spørsmål om nivåer. Du kan jo si at man bygger om på en kropp eller et ansikt ved i det hele tatt å retusjere, påpeker redaktøren.

Han mener at et bilde alltid bør ha en viss sannhetsgrad også - man bør ikke fjerne seg for mye fra virkeligheten.

- Vi ønsker ikke at det skal synes at bildet er veldig retusjert, det bør fremstå naturlig. Vi vil ikke at bildene skal se plastaktige ut, sier Thronsen

Han mener derfor at det er viktig å finne balansegangen mellom det som er delikat og det som er naturlig.

- Men er det snakk om en virkelig kunstner innen retusjeringsfaget, så...

Thronsen forteller at de som jobber i FHM tenker på leserne sine og vil det beste for dem, derfor ønsker de å trykke finest mulig bilder og gi dem noe vakkert.

Retusjering av og til et dilemma

Frode Willow har jobbet som fast fotograf for mannebladet Vi Menn siden 2001, og han forteller at det retusjeres mer i dag enn det gjorde da han begynte.

- Et par ganger har jeg følt at vi har gått litt for langt med bearbeidingen, mens andre bilder trenger mindre retusjering, sier han.

Han påpeker likevel at han retusjerer jentene slik at de ser ut som seg selv, men på den beste dagen i deres liv.

Av og til har han likevel kommet opp i et dilemma over hva som skal gjøres eller ikke gjøres. Har for eksempel modellen en usedvanlig bred nese, vil man gjerne retusjere den smalere, men skal man det?

VI MENN: Trykker bilder av den vanlige jenta i gata, og innrømmer at de gjør noen justeringer.
VI MENN: Trykker bilder av den vanlige jenta i gata, og innrømmer at de gjør noen justeringer. Foto: Foto: Silje Golf

- Men det er mange måter å forandre utseendet på, ikke bare ved hjelp av Photoshop. Mye kan gjøres med lyssetting, vinkel og sminke, og så kommer retusjeringen i tillegg, understreker han.

Han forteller at det er stor forskjell på hvor mye justering som blir gjort fra kontinent til kontinent. Det blir gjort minst med bilder her i Europa, mens det er verre i USA. Men det er faktisk verst i Asia hvor alt er plastisk.

- Vi Menn tar bilder av vanlige jenter, og det er sikkert morsomt for dem å ha et bilde av seg selv hvor de ser bra ut. Toppmodeller er jo også retusjert, så hvorfor skal ikke de vanlige jentene bli det, spør han.

Han mener at siden toppmodellene allerede har et forsprang, så bør jo også de vanlige jentene få samme behandling i Photoshop slik at ikke forskjellen blir så enorm.

- Så lenge folk vet at virkeligheten ikker er sånn, så spiller det kanskje ikke noen rolle at bilder blir retusjert, avslutter han.

Justerer proporsjonene

- Det finnes flere nivåer av retusjering, sier fotograf Espen W. Knudsen.

Han har jobbet som profesjonell fotograf i en årrekke og tatt både reklamebilder og portrettbilder av så vel norske som utenlanske kjendiser.

Knudsen forteller at man som fotograf gjerne fjerner ting som er uheldige og som man ikke hadde anledning til å ta under selve fotoshooten når man retusjerer et bilde.

- Det kan være en flat mage som ikke lenger så flat ut lenger når man bøyer seg i en spesiell positur, og da kan det være at man justerer dette litt tilbake, forklarer han.

Hvis et bilde er blitt tatt i en spesiell vinkel som for eksempel gjør at halsen ser litt kort ut, blir den gjerne strukket slik at den ser normal ut igjen.

Ofte får modellene litt ekstra lange ben

- Man strekker og justerer proporsjonene slik at objektet ser anatomisk riktig ut, forteller fotografen.

- Men ofte får modellene litt ekstra lange ben, legger han til.

Bytter ut hodet

Knudsen forteller at blåmerker, kviser og strekkmerker blir retusjert bort, eller at man fyller ut mer hår hvis det ser flatt ut. Hudtoner blir justert slik at der skal se best mulig ut, og noen ganger kan også makeupen blir justert litt.

- Objektet har kanskje skavanker eller komplekser som de ikke ønsker at skal være så synlige, og som de ønsker at man skal gjøre noe med - og da gjør man selvfølgelig det. Man vil jo at folk skal være fornøyd med bildene sine, sier han.

Av og til hender det også at hodet blir byttet ut.

- Ansiktet og hodet er kanskje perfekt i et bilde, mens kroppen ikke ser så bra ut. Og så har man er bilde hvor kroppen er perfekt, mens hodet ikke ser så bra ut. Da kan man gjerne bytte ut hodet slik at du får et helt perfekt bilde, opplyser Knudsen.

Fotografer gjør gjerne også justeringer på antrekket også. De kan fjerne bar hud om det blir upassende, eller bare justere litt på fargen på klærne.

- Man vil at folk skal fremstå best mulig, at man viser dem fra deres beste sider, forklarer fotografen.

Forskjell på portrett og motebilder

Personlig er ikke Knudsen i utgangspunktet en superfan av å retusjere kun for å retusjere, men han sier at det noen ganger selvfølgelig er småjusteringer som må gjøres.

- Noen liker å retusjere mye, mens jeg ønsker at det skal gjøres så naturlig som mulig. Likevel skal jo det bildet som til slutt trykkes se bra ut, sier han.

Hvor mye justeringer han faktisk gjør avhenger litt av hva han tar bilde av. Er det er portrettbilde ønsker han å gjøre så lite som mulig - man skal jo vise frem personen slik som han eller hun er i virkeligheten.

- Det er noe litt annet med et motebilde hvor det er en annen stemning og hvor man skal vise frem klærne. På motebilde gjøres mye mer retusjering, sier Knudsen.

Han forteller at modeller her i Norge ofte blir gjort litt tykkere fordi de kan se litt for tynne ut i forhold til profilen til de norske bladene.

- Det er ikke helt i min gate å bygge om på en kropp eller et ansikt, men så lenge det er godt gjort og jeg ikke stusser over det når jeg ser bildet, har jeg ikke noe problem med at andre gjør det.

Han er likevel motstander av den type retusjering hvis bildet blir brukt til å illustrere en sak, for eksempel ved før- og etter-bilder hvor sistnevnte blir retusjert - da er det misvisende og feil.

Vi gjør oppmerksom på at klikk.no er en del av Hjemmet Mortensen AS, som utgir de omtalte bladene Elle, Det Nye, Mann og Vi Menn. Vi har prøvd å få kommentarer fra flere andre blader uten å lykkes.

Les også:

Slik retusjeres Hollywood-kjendisene

Freida Pinto retusjert hvit i Vanity Fair

Ralph Lauren skaper rabalder med syltynn modell

Trendy med plus size modeller

Slik blir du kvitt sukkersuget

Denne saken ble første gang publisert 19/01 2010, og sist oppdatert 06/05 2017.

Les også