Heftig debatt i skjønnhetsindustrien
Parabener - bedre enn sitt rykte?
Få kosmetikkingredienser har fått mer juling enn parabener. Men er det bare stor ståhei for ingenting?
De fleste kremene, deodorantene og hårproduktene du har på badehylla, inneholder sannsynligvis én eller flere typer parabener. Parabener har blitt brukt i skjønnhetsindustrien i flere tiår, og ble lenge regnet som et av de mildeste og tryggeste konserveringsmidlene som fantes.
- Parabener er et av naturens konserveringsmidler. Noen parabener og deres hjelpestoffer finnes over alt i naturen, for eksempel i blåbær, gulrøtter og peanøtter, forteller Ann-Kristin Stokke, fagsjef for kosmetikkmerkene Dermalogica og Jane Iredale i Norge.
Kontroversielt
De siste årene har likevel parabener skapt voldsom baluba, og flere og flere etterspør parabenfrie produkter. Men hvorfor det?
Det var i 2004 det først braket løs. En studie ledet av Dr. Philippa Dabre fant spor av parabener i brystkreftsvulster, og Dabre antydet at det kunne være en sammenheng mellom parabenholdige deodoranter og brystkreft. Siden har mange tatt avstand fra parabener, deriblant Grønn Hverdag, som ønsker at parabener skal forbys i kosmetikk.
- Alle parabener har vist hormonforstyrrende effekter. Hormonforstyrrende stoffer er under mistanke for å kunne påvirke fruktbarhet, kjønnsutvikling, og læringsevne. De er også knyttet til visse former for kreft, blant annet testikkelkreft, forteller Håkon Lindahl, miljørådgiver i Grønn Hverdag.
EUs vitenskapskomité (SCCS) har gjennomført flere vurderinger av parabener, og fastholder at parabener er trygge som konserveringsmidler, såframt det blir brukt i lave konsentrasjoner. Kreftforsker og nestleder i EU-komiteen, professor Tore Sanner, forklarer at parabener i liten grad går inn i blodbanen vår.
- Det er riktig at parabener kan ha såkalte hormonforstyrrende effekter, men effekten er svært svak, hevder Sanner.
Dermed må det svært høye doser til for at parabener i det hele tatt skal utgjøre en hormontrussel.
- Det er overhodet ingen holdepunkter for at parabener kan gi kreft, tilføyer kreftforskeren.
- Trygt i lave konsentrasjoner
EUs vitenskapskomité friskmelder derfor parabener, og anser det som trygt å bruke i kosmetikk i lave konsentrasjoner. Miljørådgiver Lindahl påpeker imidlertid at komiteen ikke har studert hva som kan skje når parabener virker sammen med andre stoffer, den såkalte «cocktaileffekten».
- Det er bra at EUs vitenskapskomité har gjort en grundig vurdering av parabener, men de har kun vurdert parabenene enkeltvis og isolert, og sett bort fra det faktum at mennesker utsettes for en «cocktail» av hormonforstyrrende stoffer hele tiden - gjennom mat, luft,vann og kosmetikk. Det er den største svakheten med tradisjonell risikovurdering, og grunnen til at vi fremdeles fraråder parabener. Professor Sanner er uenig:
- Ved eksponering av lave konsentrasjoner av parabener fra flere hold, finner man heller ikke noen effekt, sier han.
Hvis stoffene vi eksponeres for har relativt lik effekt, vil effektene summeres opp. Virker derimot stoffene på ulike måter, kan det ene stoffet forsterke det andre.
- Et kjent eksempel er røyking og asbest, og røyking og radon, i forbindelse med lungekreft, men det er ingen holdepunkter for såkalte «cocktaileffekter» ved parabener, hevder Sanner.
Er det trygt?
Dr. Diana Howard, forsker hos The International Dermal Institute, som er Dermalogicas forskningssenter i USA, mener også at parabener er trygge konserveringsmidler i kosmetikk, og er kritisk til Dabre-studien som knyttet parabener til tilfeller av brystkreft.
- En nærmere kikk på rapporten viser at studiene ikke finner noen forbindelse mellom bruk av deodorant og brystkreft, sier hun, og påpeker også flere svakheter ved måten studien ble gjennomført.
Men hvis parabener er et trygt og godt utprøvd alternativ, hvorfor er det så mange kosmetikkprodusenter som kutter ut parabener i sine produkter?
- Dermalogica kommer gradvis til å fjerne parabener, men dette vil ta noe tid fordi alternative konserveringsmidler må passe med resten av ingrediensene. Parabener er fortsatt en trygg gruppe konserveringsmidler.
Den eneste grunnen til at vi fjerner dem, er forbrukerens oppfatning om at de er skadelige, sier fagsjef Ann-Kristin Stokke.
Christina Alfthan er PR-manager for kosmetikkmerket Clinique i Norden. Hun mener parabener er de beste konserveringsmidlene som finnes, selv om også Clinique bytter ut parabenene
- Clinique har både produkter med og uten parabener. De siste tre årene har vi gått i gang med en prosess hvor vi løpende erstatter parabener med andre konserveringsmidler. Dette skyldes utelukkende en forventning fra forbrukerne, for det er ingen vitenskapelig dokumentasjon som taler mot parabener. Det er derimot det beste og mest gjennomtestede konserveringsmiddelet i kosmetikkindustrien, sier hun.
Gode alternativer?
Parabenene fjernes fra produktene, men vi trenger fortsatt konserveringsmidler. Hvilke alternativer har vi, og er de bedre?
Her strides de lærde. Mens Lindahl fra Grønn Hverdag sier et klart ja til dette, er ikke fagsjef Stokke like enig.
- Etter parabener er det vanligste konserveringsmiddelet formaldehyddonorer, fordi de er effektive mot bakterier, mugg og sopp, sier Stokke.
Formaldehyd har imidlertid fått mye dårlig omtale, på grunn av at det blant annet virker irriterende på huden. Ifølge Folkehelseinstituttet kan det også være kreftfremkallende. Etanol er også mye brukt, men trenger høy konsentrasjon for å være effektiv.
- Etanol virker uttørrende på huden og kan gi pigmentforandringer, forklarer Stokke.
I økologiske produkter, hvor parabener er bannlyst, brukes gjerne utvalgte urter, antioksidanter og essensielle oljer som konserveringsmiddel.
- Plantealkoholer kan også bli brukt, forteller Camilla Schjeldrup, hudterapeut og daglig leder av Gimle Økologiske Parfymeri.
- Noen merker bruker også semisyntetiske konserveringsmidler, sier hun.
Stoffene phenoxyetanol og benzyl alkohol er vanlige i visse økologiske produkter, selv om disse er syntetisk fremstilt. Det er franske EcoCert og britiske Soil Association, som har gitt unntak for disse konserveringsmidlene.
Av alle ingrediensene i kosmetiske produkter er det konserveringsmidlene som hyppigst gir bivirkninger. Blant de ulike stoffene for konservering mener Folkehelseinstituttet parabener er best i klassen når det kommer til bivirkninger.
Kosmetiske produkter som inneholder andre konserveringsmidler er dermed ikke nødvendigvis tryggere i bruk.
Les mer om:
Dette bør du vite om økologisk kosmetikk
Derfor skal du ikke ha sminke på badet