Neglepleie
Slik slutter du å bite negler
Ekspertenes råd til fine negler.
Neglespising gir deg ikke pene negler, og det er heller ikke særlig hygienisk.
Dette vet alle neglespisere, likevel er det så utrolig vanskelig å slutte.
Men vet du egentlig hva du gjør mot neglen din når du biter? Ved å være obs på det, kan uvanen bli lettere å legge av seg.
Permanente skader
Neglecellenes fødestue, hvor neglen vokser ut fra, kalles på fagspråket matrix.
Matrix ligger beskyttet under det vi til daglig kaller neglebåndet, og det er i utgangspunktet skader på matrix som blir permanente.
Heldigvis er det vanskelig å komme inn på matrix, men biting på negler og neglebånd kan også føre til permanente skader.
- Hudfolden innerst på neglen er det som til daglig blir kalt neglebåndet, men det egentlige neglebåndet ligger forseglet under her igjen. Det er det som ser ut som en hvit og tørr kant nederst på neglen, forklarer Anja Solhaug, kurs- og fagansvarlig på Neglakademiet AS.
Kan føre til infeksjoner
Det er hudfolden som folk flest biter og river i, og hvis denne naturlige forseglingen blir brutt, har bakteriene fri vei inn.
- Dette kan medføre at det kan komme infeksjoner og betennelse under neglene som igjen kan gi permanent skade, sier Maya Abbedissen, eier av Nails For You.
Gjentatt neglebiting over lang tid kan føre til at selve neglen kan løsne fra neglefestet under neglen, og i de verste tilfellene så kan neglen løsne helt fra fingertuppen.
Les også: Unngå gule negler
Få en slutt
Å slutte med neglebiting handler om det psykologiske, og det gjelder å være bevisst på uvanen. Det finnes produkter med vond smak som skal smøres på neglen, som kan hjelpe et stykke på veien.
- Den mest effektive metoden for de fleste er å gå til en neglesalong og forsterke neglene med kunstmateriale. Dette kan både menn og kvinner gjøre, forklarer Solhaug.
Akrylnegler er mye hardere og mindre fleksible enn naturligere negler, og de er dermed vanskeligere å bite.
- Dette vil føre til at den naturlige neglen får anledning til å vokse under og man kan få en bedre lengde på den, forteller Abbedissen.
Krever stell
Men akrylnegler krever oppfølging. Neglene vokser tre til fire millimeter i måneden, og derfor bør de følges opp med en tur til neglesalongen hver tredje eller fjerde uke.
- Det minste løft eller ujevn kant, kan ofte lokke en neglebiter til tilbakeslag, så det anbefales å ha tett kontakt med den utvalgte salongen i startfasen, sier Solhaug.
De kunstige neglene bør være på til de naturlige neglene har vokst ut til finertuppens kant, og det er viktig at dette gjøres på salongen, for å ikke skade den naturlige neglen.
For dem som genetisk har veldig tynne negler, kan det være lurt å beholde akrylneglene, eller gå fast til manikyr og håndpleie.
Daglig vedlikehold
- Hvis man klarer å stoppe å bite, eller å spare til litt lengre negler, er det viktig at man bruker produkter daglig som gjør at neglene holder seg smidig, for å unngå at de splitter seg eller sprekker, forteller Abbedissen.
Det er også viktig å holde fuktighet i huden, samt på neglebåndene.
Mange bruker matolje eller babyolje, men dette fraråder ekspertene på grunn av at molekylene blir for store til å kunne trekke ned i neglene. Gå derimot for en olje som er spesiallaget til negler og neglebånd.
- Regelmessig bruk av slike produkter vil gi sterke og fleksible negler og motvirker neglene fra å flise seg og splittes, forklarer Solhaug.
Har du veldig myke negler, kan det være lurt å bruke en negleforsterker i tillegg til oljen. Men husk at negleforsterkeren kun skal være en kur. Brukes den over lang tid vil neglene miste sin fleksibilitet, og knekke ofte.
Les også:
Dette sier neglene om helsen din
Gjør føttene klare for sommeren
Denne saken ble første gang publisert 15/06 2010, og sist oppdatert 24/06 2017.