Holdbarhet på kosmetikk
Så lenge varer produktene
Har du sjekket om sminken din har gått ut på dato?
Hvis du skulle telle etter hvor mange sminke- og skjønnhetsprodukter du egentlig har i bruk til enhver tid, vil nok de fleste av oss blitt litt overrasket.
Dagkrem, nattkrem og serum. Primer. Mascara, kajal , concealer og solpudder. For ikke å snakke om BB-kremen og anti-rynke øyekremen. Puh!
Men hvor flink er du egentlig til å sjekke holdbarheten på produktene du bruker?
De fleste av oss ville ikke puttet noe i munnen som vi ikke var temmelig sikre på at ikke var utgått på dato, men gjør du det samme med det du smører på huden?
Kosmetikk og kremer varer nemlig ikke evig, og de aller færreste av oss er flinke nok til å regelmessig bytte ut og kaste produktene når datostemplingen er nådd eller de er synlig for gamle.
Sjekk datostempling og batchnummer
På undersiden av svært mange kosmetikk- og skjønnhetsprodukter finner man en liten tegning av en krukke med et tall inni. Dette er produktets datostempling.
- «Åpen boks»-symbolet, altså den lille krukken, er det viktigste symbolet man som forbruker kan forholde seg til når det gjelder holdbarheten på et skjønnhetsprodukts, forteller hudpleier og fagsjef hos Scintific, Ann-Kristin Stokke, til Det Nye.
- Dette symbolet refererer til «antall måneder produktet er holdbart etter åpning», noe som betyr at etter at produktet er åpnet, er det trygt og effektivt å bruke i minst det antallet måneder som oppgis.
Antall måneder som oppgis i dette symbolet vil normalt sett være 12 eller 24 måneder.
- Men med nye reguleringer, ser det ut til å bli satt krav til at holdbarhet etter åpning vil begrense seg til 12 måneder, forklarer hud- og skjønnhetseksperten.
- I praksis vil det si at et produkt bør brukes innen et år etter at det er åpnet.
Hudpleier og klinikksjef ved Face It Sandvika, Nicola Vendrell, forklarer at datostemplingen fortsatt ikke er å finne på absolutt alle produkter, men at det kommer seg.
- Det alle derimot har, er et batchnummer som står trykket på bunnen av forpakningen, opplyser Vendrell.
- Hvis man ønsker å finne ut når produktet var produsert, for blant annet å regne seg frem til holdbarhetsdato, kan man ved å kontakte produsenten og oppgi batchnummeret, finne tilbake til produksjonstidspunkt.
Men vær oppmerksom på produkter som er forventet å holde lenge.
- Dersom en produsent kan bevise at produktet er trygt og effektivt i mer enn 30 måneder, kreves det ikke en utløpsdato på produktet, forklarer Stokke.
Dette er regler nedsatt i EU, som sier at det ikke er krav til holdbarhetsmerking på produkter som har holdbarhet over 30 måneder.
Varierende varighet
Hvor lenge et produkt varer kommer an på flere faktorer, som blant annet hva slags produkt det er snakk om, og om produktet inneholder vann eller ikke.
Så lenge varer sminken din:
Mascara: 3-6 mnd.
Våtliner: 6 mnd.
Eyeliner/kajal: 3 år
Leppe-kajal: 3 år
Leppestift: 2-3 år
Lipgloss: 2-3 år
Øyenskygge: 3 år
Rouge/blush: 3 år
Solpudder: 3 år
Foundation: 6-12 mnd.
Concealer: 1-2 år
Fuktighetskrem (dag-/nattkrem): 1 år
Sminkefjerner: 1 år
Kilde: Kosmetisk sykepleier Silje Austnes, hudpleier Ann-Kristin Stokke og makeupartist Aidan Corcoran.
- Om produktet inneholder vann eller ikke, har stor betydning, bekrefter Vendrell.
- Bakterievekst oppstår i produkter med vann, men ikke i produkter på oljebase uten vann. Oljer på sin side er sårbare fordi de på sikt vil harskne, forteller hun vdere.
Holdbarheten til produktet kommer også an på hvilke konserveringsmidler som er benyttet.
- Ved bruk av parabener, eteriske oljer og antioksidanter skal holdbarheten uåpnet være cirka to år.
Men ettersom flere og flere ikke ønsker å benytte produkter som inneholder parabener, til tross for at det fortsatt slites med å finne bevis på at denne har noen betydning for helse i det hele tatt, må andre konserveringsmidler tas i buk. Mange av disse er dessverre ikke så effektive som nettopp parabener.
- Det er mye hysteri rundt dette med parabener, bekrefter fag- og opplæringsansvarlig for Shiseido hos Engelschiøn Marwell Hauge AS, Therese Gjerstad, til Det Nye.
- Parabener er jo nettopp et konserveringsmiddel som gjør at produktene ikke råtner etter noen dager. Det har kommet mange kremer i dag som er «parabenfrie», men noe form for konservering må produktene inneholde.
Vendrell forteller at også andre ting veier inn, som for eksempel hvor avhengige man er av at produktet fungerer optimalt.
- Solprodukter er et godt eksempel her, og bør brukes opp innen et år etter åpning da beskyttelsesfaktoren, SPF, vil forringes om den er eldre enn som så.
Dette kan du ha lengst i skapet
Makeupartist Aidan Corcoran, som blant annet har jobbet internasjonalt for MAC og LA Academy, forklarer at endel sminkeprodukter varer lengre enn andre, men at man bør være spesielt påpasselig med mascara.
- Denne, som man bruker helt inn til øynene, bør absolutt byttes ut så ofte som hver tredje-fjerde måned, opplyser Corcoran til Det Nye.
- Bruker man disse lengre, risikerer man irritasjon og i verste fall betennelser i øynene.
Gjerstad er enig.
- Maskara har kortest levetid av alt av kosmetikk, på ideelt bare én måned, mye på grunn av bakterier. Vi jenter har også en tendens til å «pumpe» maskara børsten opp og ned i beholderen. Dette gjør at maskaraen lettere tørker ut da vi dytter masse luft inn i produktet, så ikke gjør det.
Pudderbaserte sminkeprodukter som øyenskygger, solpudder og kompaktpudder har lengre holdbarhet enn produkter som har gelé- eller mousse-konsistens.
- Men ikke behold pudderprodukter lengre enn et par år. Enda kortere om du slurver med å vaske sminkekostene du bruker, advarer Corcoran.
Makeupartisten forteller at det er endel sminkeprodukter du vil kunne ha i bruk litt lengre enn andre.
- Blyanter som spisses jevnlig, som for eksempel en kajal, vil ikke ha mye bakterievekst, og leppestifter kan man fjerne litt av det øverste laget på.
Misfarget, lukter og skiller seg
Slik ser du om de er ødelagte
Leppestifter: Har en tendens til å krystallisere seg når de er gamle, samt farge og lukt endres
Neglelakker: Blir tykkere i konsistensen
Kremer: Skiller seg
Øyenskygger: Blir smuldrete i konsistensen
Mascara: Blir tørr og lukter vondt
Kilde: Checkcosmetic.net og makeupartist Aidan Corcoran
Det er ikke bare holdbarhetsdatoen som avgjøre når et produkt burde kastes.
- Noen ganger kan man regelrett se at noe er i ferd med eller har blitt ødelagt, forklarer Stokke.
- Det første som ofte skjer når et produkt er i ferd med å bli for gammelt, er at det skiller seg eller forandrer farge og lukt.
Vendrell er enig i at det er et rødt flagg om dette skjer, og at det da ikke er trygt å bruke lenger.
En grei regel er derfor å sjekke duft og konsistens på produktet.
- Her vil det ofte avsløres om det burde kastes eller om det er greit å bruke på huden, sier eksperten.
Men Stokke advarer om at skjønnhetsprodukter kan ha mistet mye av sin effektivitet allerede før produktet er synlig forringet.
- De aktive stoffene, som for eksempel antioksidanter, er oksidert på dette tidspunktet, forteller hun.
- Etter hvert vil utviklingen av mikrober i produktet bli så høyt at du vil kunne se mugg og det vil lukte harskt, legger hun til.
Kan gi hudinfeksjoner
Dersom du ikke overholder merking og konsekvent bruker produkter til etter datostemplingen, risikerer du ikke bare uren hud, men du kan i verste fall også få både hud- og øyeinfeksjoner.
- Øyeinfeksjon er vanlig hvis du bruker gammel maskara, advarer Vendrell.
- Infeksjoner i huden kan også forekomme, og man vil nesten garantert oppleve kviser og utbrudd av uren hud.
Stokke er enig:
- Jeg vil egentlig generelt anbefale å kaste både hudpleieprodukter og makeup som har vært åpne i over et år, råder hun.
- Du risikerer ikke bare å utsette deg selv for infeksjoner, men vil også sannsynligvis oppleve at produktene ikke holder mål, særlig når det gjelder UV-beskyttende produkter.
Gjerstad minner om hvor viktig det er for hudhelse, og også varighet av produktene, at du er nøye med å rengjøre koster og redskaper du bruker til å påføre kremer og produkter.
- Her synder mange, forklarer skjønnhetseksperten.
- Børstene bør vaskes med spesialrens og varmt vann minimum hver 14. dag. På denne måten holder du til en viss grad bakterier unna produktene og huden din.
Bruk soverom og kjøleskap til oppbevaring
Hvilken emballasje produktene er pakket i og hvor du oppbevarer dem er også med på å forlenge eller forkorte levetiden og holdbarheten på skjønnhetsproduktene dine.
- Emballasje hvor produktet kommer i kontakt med lys og luft er ikke bra, det vil forringe levetiden betraktelig, forteller Stokke.
- Derfor er det å foretrekke produkter som kommer i lukkede beholdere som pumper, tuber og flasker, og ikke krukker hvor du hver gang må putte fingeren ned i produktet.
Fingrene dine, med alle sine bakterier og skitt, er nemlig også med på å ødelegge kremen din.
- God håndhygiene og bruk av engangsspalter i produktene er viktig for ikke å kontaminere produkter på krukke, sier Stokke.
- Man trenger nemlig ikke å putte fingrene ned i en krukke mer enn noen få ganger før produktet per definisjon har en høy mengde med mikrober.
Direkte sollys er heller ikke ideelt for skjønnhetsproduktene dine.
- Vinduskarm og sterkt lys, som på badehyllen, bør unngås. Varme i kombinasjon med fuktighet, som man jo ofte finner på badet, gir grobunn for mikrober, advarer Vendrell.
Da er soverommet et bedre sted å oppbevare sminke og hudpleie, da de færreste har høy temperatur på dette rommet.
Stokke mener at kun de produktene du bruker hver dag bør oppbevares på badet.
- Andre produkter kan man heller oppbevare på et kjølig soverom, eller til og med i kjøleskapet.