Solbeskyttelse
Her glemmer vi å smøre oss
Det er noen steder som alltid ender opp med å bli solbrent.


Ja da, du har hørt det før - og du vet det veldig godt: Du må huske å bruke solbeskyttelse!
Likevel klarer du gang på gang å ende opp med å bli solbrent.
Hvorfor? Fordi du slurver med å smøre deg ofte nok, fordi du bruker for lite solkrem og fordi du faktisk glemmer å smøre visse steder på kroppen.
Bruk teskje-regelen
Er det en ting aller hudeksperter er enige i, så er det at vi bruker for lite solkrem når vi smører oss.
- Hvis man skal oppnå den beskyttelsen som står på tuben, så må man bruke dobbelt så mye solkrem som man gjør, sier overlege Joar Austad ved hudavdelingen på Rikshospitalet, Oslo Universitetssykehus.
Hudlege Michael Zangani ved Akademiklinikken er enig med sin kollega:
- Problemet er at folk bruker altfor lite solkrem. Studier viser at de aller fleste bruker bare 20-50 prosent av den mengden de skal bruke, og dermed får de dessverre falsk trygghet, forteller han.
Det betyr at selv ikke solkrem med høy faktor gir deg nok beskyttelse, rett og slett fordi vi ikke har smurt oss med nok solkrem.
Men hvor mye solkrem er egentlig nok?
- Man bør holde seg til «teskje-regelen». Bruk solkrem tilsvarende en teskje til å smøre ansikt og nakke, en teskje til hver arm, to teskjeer til overkroppen og to teskjeer til hvert ben, tipser Zangani.
- Man kan også bruke «shotglass-reglen»: et shotglass for hele kroppen, legger han til.
Austad sitt råd er at man smører seg to ganger med fem minutters mellomrom - da vil man få den effekten som tuben angir.
Her glemmer vi å smøre oss
I tillegg til at vi bruker for lite solbeskyttelse, så er det også noen steder på kroppen vi glemmer å smøre oss.
- Det er visse områder på huden man glemmer, vanlige steder er ofte ører og nesen faktisk, forteller Zangani.
Austad er enig:
- Mange glemmer å smøre ørene og bak dem, og det er veldig mange som ikke tenker på leppene, sier overlegen.
Han forteller også at flere har en tendens til å glemme å smøre hendene, dessuten fører hyppig vasking av hendene til at solkremen fortere blir vasket bort.
- Hendene blir ofte solskadet. De blir utsatt for sol året rundt, og får lite beskyttelse. På grunn av stor total solmengde, blir hendene ofte rynkete og pigmentforandret, forteller Austad.
Et sted på kroppen som ofte ender opp med å bli solbrent, er føttene. Austad forklarer hvorfor:
- De fleste får ikke sol oppå føttene sine på en vanlig dag. Siden de generelt er lite utsatt for sol, så blir de fort brent.
Trenger bare smøre deg to ganger

Zangani mener, som mange andre eksperter, at man bør smøre seg annenhver time når man oppholder seg ute i solen, i tillegg til at man alltid skal smøre seg etter at man har badet.
Her er overlegen ved Rikshospitalet noe uenig med han, han mener det holder å smøre seg to ganger - såfremt man smører seg med nok solbeskyttelse.
- De fleste er ikke i solen i mer enn fem timer av gangen. Da holder det å smøre seg på forhånd, og deretter halvveis ute.
Bader man moderat, mener han også at det er unødvendig å smøre seg etter hver gang man har badet.
- Hvis man har latt solkremen trekke ordentlig inn i huden før man bader, vaskes lite av siden solkrem er relativt vannfast, sier han.
Holder med faktor 15
Ifølge Zangani sier de internasjonale anbefalingene at man bør bruke solbeskyttelse med faktor 30, likevel mener Austad at dette ikke er nødvendig.
- Folk flest har ikke behov for å smøre seg med høyere faktor enn 15 eller 20, sier overlegen.
- De med soleksem eller følsom hud kan derimot ha glede av høyere faktor, legger han til.
Austad poengterer at en solbeskyttelse med faktor 15 filtrerer bort cirka 92 prosent av UVB-strålene, mens faktor 50 tar 98 prosent.
- Om du bruker faktor 15 eller 50 har dermed veldig liten praktisk betydning, mener han.
Han understreker at det viktigste er at du smører deg med nok solkrem. Gjør du det, er du godt nok beskyttet hvis du bruker solfaktor 15 eller 20.
Husk å ta pauser fra solen
Mona Stensrud, spesialrådgiver i Kreftforeningen er enig i at faktor 15 er nok, hvis du oppholder deg i Norge
- Du bør ikke satse alt på solkremen, selv om den er nødvendig når du ikke beskytter deg på annen måte. I Norge er faktor 15 tilstrekkelig for de fleste, hvis du smører deg godt og jevnt, sier hun.
Hun mener derimot at man trenger høyere solbeskyttelse i land med sterkere sol, og understreker at solstrålene blir mer intense jo nærmere du kommer ekvator.
I tillegg til å bruke solbeskyttelse, burde man også ta pauser fra solen.
- Det handler ikke om å skulle unngå sola helt. Vi både kan og bør nyte sola, men må begrense den intense solingen og spesielt unngå å bli solbrent, sier Stensrud.
- Den beste måten å unngå å bli solbrent er å ta noen pauser vekk fra sola når den er på det sterkeste. Klær og noe på hodet gir også god beskyttelse, legger hun til.
På føflekkreft-toppen
Norge ligger i dag dessverre på føflekkreft-toppen, ifølge tall fra Kreftforeningen får hele 1700 nordmenn denne typen kreft hvert år. Til sammenligning fantes det knapt tilfelle av føflekkreft på 1950-60-tallet.
De mener at årsaken til denne økningen har en sammenheng med at vi har endret solvanene våre. Vi har i dag mer fritid, tar helgeturer på hytta og reiser mer til solrike land lenger syd. I tillegg tar langt flere solarium. Vi oppholder oss rett og slett mer i intens sol, og mange blir solbrente.
- Økning i føflekkreft er særlig påfallende blant menn, kanskje har de i størst grad andre solvaner enn det som var vanlig tidligere, samtidig som de er minst flinke til å beskytte seg i sola, sier Stensrud.
Ifølge Kreftforeningen har rundt 90 prosent av tilfellene av føflekkreft sammenheng med UV-stråling fra sol og solarium.
- Risikoen for hudkreft øker jo flere ganger vi blir solbrent og jo mer intens sol vi får over tid, forteller Stensrud.
Hvis vi får for mye UV-stråler, påvirkes pigmentcellene og arvestoffet kan bli skadet. Jo flere ganger dette skjer - fra vi er barn og videre i livet, desto større er risikoen for at det kan utvikle seg kreft senere.
- Huden «husker» solskader den får fra vi er barn og videre i livet, og det kan til slutt bli skader i arvestoffet i hudcellene. Solbeskyttelse har derfor betydning gjennom hele livet, også for eldre, understreker Stensrud.
Les også:
Dette er de beste solkremene for fet hud
Her er de beste tipsene for glødende hud

De to viktigste tingene du må gjøre for å ta vare på huden din