Dyretestet kosmetikk

Disse tester ikke på dyr

Har du dyrevennlige produkter på badehylla? Sjekk det her.

FRYKTER SMUTTHULL: Til tross for et nytt forbud mot kosmetikktesting på dyr, frykter Dyrevernalliansen at flere selskaper kan finne smutthull i det nye regelverket.
FRYKTER SMUTTHULL: Til tross for et nytt forbud mot kosmetikktesting på dyr, frykter Dyrevernalliansen at flere selskaper kan finne smutthull i det nye regelverket. Foto: FOTO: thinkstockphotos.com
Sist oppdatert

Dyretestet?

Er du på shopping og lurer på om kosmetikken du står med i hånden er dyretestet?

Dyrevernalliansen har laget appen «Dyretestet» som gir deg en oversikt over hvilke kosmetikkmerker som er testet og ikke testet på dyr.

Mange tenker nok at dyretesting av kosmetiske produkter er noe som hører fortiden til.

Det er lett å forestille seg en mann i hvit frakk stående i et mørkt laboratorium, omringet av gigantiske rotter og boblende reagensrør.

- Dyretesting er en utdatert form for kosmetikktesting. Det er forståelig at folk ikke tror dette skjer lenger, sier biolog og vitenskapelig rådgiver i Dyrevernalliansen, Susanna Lybæk.

En annen virkelighet

Testing av kosmetikk på dyr har vært både utbredt og lovlig blant et stort antall aktører på det kosmetiske markedet. Frem til forrige måned.

Den 11.mars i år trådte nemlig EUs forbud mot dyretesting av kosmetikk i kraft.

Forbudet går ut på at kosmetikk som er testet på dyr, ikke lenger kan selges eller markedsføres innen EU og EØS-land som Norge.

- Dessverre er det fremdeles en del spørsmål som ikke er besvart i forbindelse med tolkningen av denne loven. Vi kan derfor ikke si helt sikkert om det vil bli noen smutthull som enkelte firmaer kan benytte seg av, sier Lybæk.

Har du lyst til å ha dyrevennlige produkter på badehylla, finnes det likevel alternativer som Dyrevernalliansen går god for.

En grønn og en rød liste

Ti av de mest dyrevennlige merkene og produktene:

  • The Body Shop
  • Lush
  • Aubrey Organics
  • Burt's Bees
  • Preserve
  • Pureology
  • Bulldog Natural Skincare
  • Badger Balm
  • Ecoleaf
  • Faith In Nature

Kilde: Dyrevernalliansens grønne liste

- Vi er overbevist om at de aller fleste som kjøper kosmetikkprodukter som har vært testet på dyr, ikke gjør det i vond mening, men rett og slett av mangel på informasjon, sier Lybæk.

For at du som forbruker skal kunne finne frem i jungelen av kosmetiske produkter, har Dyrevernalliansen laget det de kaller «en rød»- og «en grønn liste».

- Disse listene gir deg en oversikt over hvilke merker du trygt kan kjøpe uten å gi penger til et selskap som benytter seg av unødvendige og smertefulle dyreforsøk. Den grønne listen inneholder produkter og merker vi anbefaler deg å kjøpe, sier Lybæk.

For at et merke skal kunne bli oppført på denne listen, krever Dyrevernalliansen en skriftlig garanti på at ingen ingredienser, råmaterialer eller produkter fra dette merket tester på dyr.

- Dersom de ikke kan gi oss en slik garanti, eller ikke svarer oss til tross for gjentatte forespørsler, settes de på listen over produkter vi anbefaler forbrukere å unngå, altså på den røde listen, forteller Lybæk.

- Det beste av de beste

Dyrevernalliansen har ikke grunnlag for å si at noen selskaper som tester på dyr er verre enn andre, og kan derfor ikke liste opp de verste av de verste.

BIOLOG: Susanna Lybæk er utdannet biolog, og jobber nå som vitenskapelig rådgiver i Dyrevernalliansen.
BIOLOG: Susanna Lybæk er utdannet biolog, og jobber nå som vitenskapelig rådgiver i Dyrevernalliansen. Foto: FOTO: Hauge/Dyrevernalliansen.

- Alle verstingene på den røde listen er like ille, konstaterer Lybæk.

Ønsker du derimot å være ekstra dyrevennlig, kan du velge merkene og produktene som står oppført i uthevet skrift på den grønne listen.

- Dette er merker som er sertifisert med «leaping bunny»-logoen - den strengeste standarden for produkter uten dyretesting i verden. Sertifiseringen gir en ekstra sikkerhet for forbrukere, sier Lybæk.

Hun trekker særlig frem The Body Shop og Lush i denne sammenhengen.

- Disse merkene unngår ikke bare dyretesting selv, men jobber også aktivt for å få en slutt på det, forklarer Lybæk.

Hun understreker at The Body Shop er garantert fri for dyretesting, til tross for at de i 2006 ble kjøpt opp av L'Oréal - som foreløpig står oppført på den rød listen.

- Dersom forbrukere kjøper produkter fra The Body Shop, sender det et signal til L'Oréal om at vi ikke ønsker å betale for dyretesting, sier Lybæk.

Alternative metoder

Ifølge Lybæk finnes det i dag mange fullgode alternativer til dyretesting - som fungerer både bedre og tryggere enn å teste på dyr.

- For eksempel går det an å teste kosmetikkingrediensene på cellekulturer i laboratorier, eller ved bruk av datamodeller som kan forutsi hvordan kjemikaliene vil reagere sammen i en blanding, sier Lybæk.

- Det går også an å teste kosmetikk på frivillige mennesker, for eksempel hvis en ønsker å teste et ikke-skadelig stoff for å se om det irriterer huden eller fremkaller allergi, fortsetter hun.

Tester fortsatt legemidler på dyr

Johanna Bodin jobber som biolog ved Folkehelseinstituttet - som i motsetning til kosmetikkbransjen fortsatt kan og må benytte seg av dyretesting.

LETTERE Å VELGE DYREVENNLIGE PRODUKTER: For at du som forbruker skal kunne finne frem i jungelen av kosmetiske produkter, har Dyrevernalliansen laget det de kaller «en rød»- og «en grønn liste».
LETTERE Å VELGE DYREVENNLIGE PRODUKTER: For at du som forbruker skal kunne finne frem i jungelen av kosmetiske produkter, har Dyrevernalliansen laget det de kaller «en rød»- og «en grønn liste». Foto: FOTO: thinkstockphotos.com

- Vi tester ingen form for kosmetikk på dyrene. Derimot blir dyr, i hovedsak mus og rotter, brukt i forsøk for å se om ting vi mennesker får i oss i maten, alene leder til sykdom eller allergi, forklarer Bodin.

- Dersom vi ikke fikk testet dette på dyr, ville vi ikke fått vite hvilke tilsatser, biprodukter og forurensinger i maten som er farlige for oss, legger hun til.

Ifølge biologen er det både komplisert og vanskelig å få lov til å bruke dyr i forskningen.

- Medisinsk dyretesting er meget strikt, og et viktig ledd for å se om et nytt preparat kan brukes som legemiddel på mennesker, sier Bodin.

Det er likevel viktig at så mange dyreliv som overhodet mulig spares, noe som resulterer i at et godkjent legemiddel som har blitt tidligere testet og godkjent, ikke vil bli testet igjen.

Kaninøyet omdiskutert

I forhold til det nye forbudet mot kosmetisk dyretesting, håper Bodin at den alternative testingen som nå blir gjort er god nok til at vi som konsumenter ikke kan få ubehag ved bruk av kosmetikk.

- Ifølge amerikanske Food and Drug Administration (FDA) finnes det for eksempel ingen testing som er tilsvarende sikker som den som brukes på kaniner for test av øyeskader i kosmetiske produkter, sier Bodin.

Hun mener det kan resultere i at vi som forbrukere kan få alvorlige skader på øynene.

- I verste fall kan det ende i blindhet dersom nye produktet ikke kan testes på en sikker og riktig måte, sier Bodin.

Lybæk betrygger imidlertid konsumentene, og forteller at alternativene til dyreforsøk har gjennomgått en lang godkjenningsprosess av EU og OECD der det stilles høye krav til sikkerhet.

- Testing av produkter på kaninøyet har faktisk blitt kritisert fordi kaninøyne er ulike menneskeøyne på mange måter. For eksempel produserer de langt færre tårer, og har en svakere blunkerefleks. Det er ofte stor usikkerhet forbundet med det å overføre resultater av dyreforsøk til mennesker, fortsetter hun.

Les også:

Vi har testet seks kjente håroljer

Følg Klikk Mote på Facebook

Veldig mange bruker feil produkter

Her er pelsen du kan bruke med god samvittighet

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Denne saken ble første gang publisert 08/04 2013, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også