Netthandel

Derfor bør du unngå å kjøpe kosmetikk på nett

Mange fristes av lave priser på dyre merkevarer, men konsekvensene kan være svært helsefarlige.

KOSMETIKK PÅ NETT: Dette bør du være obs på når du bestiller skjøønhetsprodukter på nett.
KOSMETIKK PÅ NETT: Dette bør du være obs på når du bestiller skjøønhetsprodukter på nett. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock.com
Sist oppdatert

Forbudt i Norge

Det flere stoffer som er forbudt i Norge og EU, men lovlig i for eksempel USA.

Noen eksempler på dette er:

  • Benzoyl peroksid (antibakteriell ingrediens), tillatt i USA, forbudt i Norge og EU.
  • Hydrokinon (pigmentblekende middel) er forbeholdt legemidler i EU og Norge. I USA og Canada er 2 % lovlig i kosmetikk, mens 4 % er reseptbelagt som resten av verden.
  • Mens A-vitamin (retinol, retinyl palmitat) er tillatt i kosmetikk, er A-vitaminsyre (antirynke- og antiakneingrediens) kun tillatt i legemidler i Norge.

Her ser du listen over stoffer som er forbudt i kosmetikk i EU.

De siste årene har det blitt stadig mer vanlig å handle varer på nett, dette gjelder også kosmetikk. Det florerer av rimelige skjønnhetsprodukter på både etablerte kosmetikksider og på auksjonsnettsiden eBay.

Disse er gjerne billigere enn produktene du kjøper i parfymeri eller hudpleiesalong, og ofte kan det være en god grunn til dette.

Nettmarkedet for kosmetikk er svært uoversiktlig. Det kan være vanskelig å vite hvilke nettbutikker som er seriøse, både med tanke på at de kan selge både gamle varer og falske produkter.

Her er noen tips til hvordan du blir en proff nettshopper.

Inneholder stoffer som er forbudt i Norge

Mattilsynet, som er ansvarlig for å føre tilsyn og fatte vedtak i henhold til det norske kosmetikkregelverket, mener du bør være kritisk når du kjøper kosmetikk fra utenlandske nettsteder.

- Når man kjøper fra utenlandske nettsider kan man komme over produkter som inneholder stoffer som er forbudt i Norge og EU, advarer Julie Tegdal Håland, som jobber i Seksjon for omsetning til forbruker hos Mattilsynet.

Hun forteller at Norge og EU sin liste over hvilke stoffer som er forbudt å bruke i kosmetikk inneholder langt flere enn for eksempel den listen man forholder seg til i USA.

Ingrid Standal, direktør i kosmetikkleverandørenes forening (KLF), forteller at det kan dreie seg om kosmetikk som er produsert for andre markeder, med andre hår- og hudtyper enn det vi har her hjemme.

- Det kan finnes innholdsstoffer i produktene som ikke er tillatt her i landet. Merking og bruksanvisning kan også være mangelfull i forhold til det strenge norske regelverket, sier hun.

Mattilsynet forteller at noen merker har ulik innhold og merking ut ifra hvor de selges i verden. Flere stoffer som tillates å brukes i kosmetikk i USA og i deler av Asia, blir i Norge regnet som legemidler og er derfor forbudt å bruke i vanlige skjønnhetsprodukter.

Share

Kan få tilsendt gamle produkter

NETTHANDEL: Vi handler stadig mer kosmetikk på nett, men er du uheldig kan du få tilsendt dårlige eller falske produkter i posten.
NETTHANDEL: Vi handler stadig mer kosmetikk på nett, men er du uheldig kan du få tilsendt dårlige eller falske produkter i posten. Foto: Foto: Crestock

Direktøren i KLF anbefaler derfor at man alltid kjøper produkter fra autoriserte forhandlere av en merkevare.

Handle med nettvett!

Forbruker Europa , som hjelper deg om du for eksempel har fått feil vare ved nettkjøp, har utarbeidet følgende sju bud for en tryggere netthandel:

1. Ikke bruk betalingsoverføring. Du har best vern med kredittkort

2. Norsk moms kommer i tillegg ved kjøp over 200 kroner

3. Les alltid vilkårene

4. Du har minst 2 års reklamasjonsrett og 7 dager angrerett i EU og EØS

5. Vit hvem du handler fra - sjekk nettbutikkens kontaktinfo

6. Kontroller ordrebekreftelsen - og ta vare på den

- Aktører som selger kjente merkevarer til betydelig lavere pris enn andre, kan være uautoriserte forhandlere som importerer og selger på siden av de autoriserte forhandlere, i det såkalte gråmarkedet, sier Standal.

Når man får tak i billige merkenavn på nett, er varene skaffet til veie utenom produsentens ordinære distribusjon. Da er varen kjøpt gjennom en mellommann uten produsentens godkjennelse.

Dette betyr at varen har vært ute av produsentens kontroll over kortere eller lengre tid, og kjøper vet ikke om de får en vare som er behandlet riktig i forhold til holdbarhet eller ytre påvirkning.

- Det kan dreie seg om gamle produkter og utgåtte produkter, forteller direktøren i KLF.

Produktet kan også ha stått på en brygge i en container i Spania i 50 varmegrader, eller det kan ha vært utsatt for frost. Dette gjør at det produktet du får tilsendt i posten kan ha forringet kvalitet, tilfører Standal.

Varme reduserer kvaliteten på skjønnhetsprodukter. Badet er det verste rommet å oppbevare kosmetikken din i.

Florerer av falsk kosmetikk

For det finnes mange nettsider som selger falske produkter. Dette er et problem som har økt de siste årene, noe Tollvesenet har lagt merke til.

DÅRLIGE PRODUKTER: - Det kan dreie seg om gamle produkter og utgåtte produkter, sier direktør i KLF Ingrid Standal.
DÅRLIGE PRODUKTER: - Det kan dreie seg om gamle produkter og utgåtte produkter, sier direktør i KLF Ingrid Standal. Foto: Foto: Crestock

I 2010 tilbakeholdt nemlig Tollvesenet 318 falske varer, og de ser en betydelig økning av piratkopierte varer.

Hvordan kan du vite at et produkt er ekte vare

  • Dersom prisen er veldig lav, kan det være en indikator på at produktet ikke er originalt.
  • Når du har mottatt varen kan du ta en nøye titt på emballasjen, og sammenlikne den med originalemballasjen (søk på nettet, eller sammenlikne med originalt butikkprodukt).
  • Kommer varen i den eldre versjonen av forpakningen, er logoen litt annerledes eller inneholder produktet flere komponenter enn det som er vanlig når du kjøper produktet i butikken, kan du være ganske sikker på at noe ikke stemmer.
  • Det er ikke ulovlig å kjøpe falske produkter til privat bruk i Norge. Likevel kan det være lurt å ta kontakt med originalprodusenten av produktet, dersom du finner ut at du har blitt lurt. På den måten får de anledning til å få stoppet dem som piratkopierer.

Kilder: Ebay.com, Siw Lyséll Dølvik, Grette advokatkontor.

Dette var ikke bare kosmetiske varer, men Liv Kristin Lundberget i Tollvesenet poengterer alvorlighetsgraden av piratkopiert kosmetikk.

- Når det gjelder kosmetikk, kan piratkopierte varer vise seg å være helsefarlige. Kosmetikk tar man ofte rett på huden, og man har lite kontroll over hvilke stoffer kopierte varer inneholder, sier Rundberget.

Kjersti Johansen er Nordisk fagsjef i hudpleiefirmaet Dermanor. De mener at det er et økende problem i bransjen at man kan kjøpe hudpleieprodukter over internett. Etter deres mening er nemlig risikofaktoren knyttet til piratkopier relativt stor.

- Både risikoen for infeksjoner og varige skader er absolutt til stede, mener hun.

Hun mener det nesten er ubegripelig at noen tar sjansen på å bruke produkter de ikke kan være trygge på i ansiktet eller på kroppen - for eksempel maskara eller øyeskygge eller hudkrem.

- Tollvesenet i Sverige har nylig beslaglagt sminke som inneholder kvikksølv og andre skadelige stoffer, forteller Johansen.

Her kan du få konkrete tips om hvordan du avslører piratkopiert kosmetikk.

Bestill innenfor EU og EØS

Når du skal kjøpe kjente merkevarer over nett, råder Mattilsynet deg til å undersøke om varen selges over seriøse nettsider.

Husk at hvis det er noe galt med produktet man har bestilt over nett, som for eksempel at man får bivirkninger når man bruker det, så kan ikke Mattilsynet reagere overfor virksomheter som har adresse utenfor EU og EØS.

Dessuten kan det være vanskelig å få tak i de som driver nettsiden.

- Dersom man handler på utenlandske nettsider, er det vanskelig å få kontakt med eieren av siden hvis noe skulle vise seg å være galt. De skifter ofte adresse, og er svært vanskelige å oppdrive, opplyser Liv Kristin Rundberget i Tollvesenet.

Les også:

Derfor får du kviser

12 kupp til under hundre-lappen

Dette kjennetegner en god kvalitetskrem

Denne saken ble første gang publisert 26/10 2011, og sist oppdatert 06/05 2017.

Les også