Tips til et lykkelig forhold
6 ting lykkelige par gjør
Vi kan ikke love at dere vil leve lykkelig i alle deres dager og leve på en rosa sky, men disse grepene kan gjøre en stor forskjell for forholdet ditt, skriver vår psykolog Sigrid Skeide.
De fleste benytter seg av prøv-og-feil-metoden for å finne ut av seg selv og partneren, med varierende hell.
Noen heldige finner «nøkkelen», som gjør at de klare å holde sammen resten av livet, andre strever med gjentatte forhold som går i vasken. Vi har alle personlige erfaringer fra forhold vi har vært i, både om hva som har fungert godt, og hva vi vet at vi aldri bør gjøre igjen.
Slik prøving og feiling er bra og nødvendig, fordi det finnes ingen fasit når det kommer til kjærlighet.
Det som er bra for noen, fungerer ikke nødvendigvis for deg og din kjæreste. Likevel tror jeg vi kan lære noe nyttig av andres erfaringer. Psykologer og forskere har brukt masse tid på å løse «kjærlighetsgåten» – hva er det egentlig som skaper varig kjærlighet mellom to mennesker? Hva er det som gjør at noen par holder sammen og andre ikke får det til? For å finne ut av dette, har de over flere tiår intervjuet og observert folk i både lykkelige og ulykkelige parforhold. På bakgrunn av det har man etter hvert klart å etablere en slags kjærlighetsvitenskap, full av tips og triks som kan fungere som en rettesnor for alle som ønsker å pleie forholdet sitt.
Selvfølgelig er det én ting å ha denne kunnskapen, og noe helt annet å faktisk leve etter den. Beviset på dette er at selv parterapeuter skiller seg, selv om de vet akkurat hva de bør og ikke bør gjøre.
Men slik kunnskap som bevisst settes ut i praksis, blir over tid til gode forholdsvaner – vaner som kan hjelpe dere til å holde sammen resten av livet. Under følger en oppsummering av noe av de viktigste grepene du kan ta for forholdet ditt.
1. Hold deg oppdatert på din partners liv og indre verden.
Dette er noe som for de fleste kommer naturlig i begynnelsen av et forhold, men kan begynne å skrante litt over tid. I begynnelsen er den andre spennende og ukjent, og alt de forteller virker eksotisk og interessant. Vi lærer om familien deres, vennene, jobben, hobbyene og meninger om alt fra politikk til matpreferanser. Etter en stund kjennes det som vi kjenner den andre, vi har kartlagt dem, og lite overrasker oss. Dessverre slutter vi på dette tidspunktet også ofte å spørre. Men i denne prosessen glemmer vi gjerne at partneren vår er et menneske i konstant endring, akkurat som oss selv. Hvem vi liker best på jobben endret seg kanskje etter forrige jobbfest, og i det siste har du kanskje begynt å drømme om å ta dykkerlappen, mens planene om å begynne med yoga har kommet litt i bakgrunnen. Lignende endringer skjer også i din partner. Ved å fortsette å stille spørsmål og å holde deg oppdatert, føler partneren din seg sett, dere bekrefter vennskapet mellom dere, og du får muligheten til å oppdage partneren din på nytt og på nytt.
Alltid oppdatert! Følg Det Nye på Facebook
2. Gjør bevisste valg om å invitere partneren din til kontakt, og motarbeid tendenser til avstand.
Husk at alle positive øyeblikk dere har sammen kan regnes som innskudd til deres felles kjærlighetskonto. En positiv balanse på kontoen skaper en viktig buffer som kan dempe skaden fra konflikter senere. Gjennom en dag har vi mange muligheter til å fylle opp kjærlighetskontoen. Små invitasjoner til kontakt kan være å spørre hva partneren din tenker om noe, fortelle om noe du selv har opplevd, flørte med dem eller bare ta den andres hånd. Vær bevisst disse mulighetene til kontakt, og forsøk å svare imøtekommende når partneren din kommer med lignende invitasjoner. Gi partneren din fulle oppmerksomhet når det er mulig. Fortell hva du setter pris på, hva du er stolt av og hvor takknemlig du føler deg som har ham eller henne i livet ditt.
3. Identifiser gjentagende temaer i konfliktene deres, og forsøk å forstå viktigheten av dem.
Det som kan virke som overfladiske krangler, handler ofte om noe dypere. For eksempel kan gjentatte krangler om husarbeid være en refleksjon av et umøtt behov for å bli sett eller satt pris på hos den ene parten, og et behov for frihet og selvstendighet hos den andre. Ved å komme til kjernen av konfliktene, kan man åpne for ny forståelse av verdien av den andres perspektiv. Husk at noen konflikter bunner i ting som ikke så lett lar seg endre, for eksempel stabile personlighetsforskjeller. Disse konfliktene vil kanskje alltid være tilbakevendende, men de kan bli mindre skadelige for forholdet ved at vi gradvis forstår mer av partnerens indre liv og aktivt forsøker å akseptere den andre. Litt humor skader heller ikke, selv om ting føles fastlåst! Husk at også de lykkeligste parene krangler, og at konflikter i seg selv ikke er skadelig. Det viktigste er hvordan dere forholder dere til uenighet, og at dere gjør en aktiv innsats for å reparere sårene som har oppstått etter en krangel.
4. Vær fysisk nær partneren din i løpet av dagen.
Små berøringer, klemmer og kjærtegn styrker båndet mellom dere på en kraftfull måte. Finn ut hvordan partneren din liker å bli berørt, og husk det. Ikke bare skaper berøring kjemiske responser i dere som er med på å styrke tilknytningsbåndet rent biologisk, men jevnlig ikke-seksuell berøring legger også grunnlaget for et sunt og aktivt sexliv. For de fleste er det mer naturlig å åpne for seksuell kontakt når man jevnlig er fysisk nær på andre måter.
5. Del drømmene dine med partneren din, og hjelp dem med å realisere sine egne.
Hva ser kjæresten din på som et godt og tilfredsstillende liv? Er det noe han eller hun alltid har hatt lyst til, som de ikke har hatt muligheten til? Hva er viktig for dem å få til, jobbmessig, personlig og i forholdet til deg? Mange synes det er vanskelig å uttrykke slike drømmer, og ofte må vi lete litt etter dem mellom linjene. Men ved å være nysgjerrig på den andre og å være sensitiv for deres ønsker, kan vi gradvis lære om og støtte oppunder deres håp og drømmer. Og ved å dele dine egne drømmer, gir du muligheten til partneren din om å gjøre det samme.
6. Aksepter påvirkning fra partneren din.
Vi lever i en verden hvor individualisme og identitet står sterkt. Det å «være seg selv» og ikke la seg påvirke av andre, blir sett på som en styrke. Og selvfølgelig er det viktig å bevare sin integritet også i kjærlighetsforhold, ved å være åpen om sine behov og ikke tillate andre å tråkke på en. Men skal man leve med en person i årevis, og kanskje hele livet, er det samtidig nødvendig å være fleksibel og tørre å slippe kontrollen noen ganger. Å høre på den andres ønsker og aktivt forsøke å komme dem i møte, skaper en positiv spiral av tillit og raushet. Dette gjelder ikke minst når dere forsøker å reparere etter en krangel. I parforhold er det sjelden slik at man vinner ved å være den siste som sier unnskyld. Snarere vil du oppdage at det å komme den andre i møte gjør at kjærligheten mellom dere vokser, noe dere begge vinner på. Lykke til med kjærligheten!
Sigrid Skeide (30) er Det Nyes faste psykolog. Hun er utdannet psykolog ved Universitetet i Oslo og driver sin egen psykologpraksis.
Les mer om henne på her. Still spørsmål til Det Nyes psykolog ved å sende e-post til [email protected].
Denne saken ble første gang publisert 30/12 2014, og sist oppdatert 03/05 2017.