Sjokolade og rasisme
I filmen Chocolat forelsket vi oss i sigøyner-Johnny. Men tater og artist Veronica Akselsen (22) har opplevd mer hat enn kjærlighet.
- Andre har kanskje hatt monstre under senga. Jeg har hatt monstre på skoleveien og i klasserommet, sier artist Veronica Akselsen til Det Nye.
Hun er tater, og oppveksten har vært brutal. Rasisme lever i beste velgående i Norge i dag.
- Vi er de nye svarte, sier Veronica.
Taterfolket er en del av romanifolket, på samme måte som sigøynerne. Romanifolket utvandret fra India på 1300-tallet. Da de kom til Europa ble de gjerne forbundet med magiske krefter, og stemplet som forbrytere og trollmenn. Fremmedfrykten utløste rasistiske forfølgelser, som blant annet innebar halshugging, brenning på bål, slaveri og landsforvisning.
Situasjonen her i Norge har vært alvorlig. Norge gikk inn for å utslette taternes egenart. Kvinnene ble tvangssterilisert, og barna ble tatt fra foreldrene og plassert på institusjoner.
- Jeg er moralsk oppbrakt og sjokkert over hva det norske storsamfunnet har gjort for å utradere et helt folk, som nå betegnes som nasjonal minoritet, sier Knut Aukrust, professor i kulturhistorie ved UiO, til Det Nye.
Veronica opplevde å bli slått og jaget av både voksne og barn, så sent som på slutten av 90-tallet. Og selv i sommer kjente hun rasismen på kroppen.
Les hennes historie i Det Nye nr. 14, som er i butikkene nå.
Kulturaksept
Taterne er kjent for sin fargerike og spennende kultur, og har gjort seg bemerket innen kunst- og kulturlivet. Alt fra musikk, litteratur og teater til moter har latt seg inspirere av romanifolkets særegne stil. Mange kjente navn i kultur og designlivet har taterslekt. Aller mest kjent er de som visesangere, blant annet er Åge Aleksandersen og mer kjente Gipsy Kings romani.
Gipsy Kings er et fransk band, bestående av to romanifamilier: Reyes og Baliardos. Bandet spiller tradisjonell musikk med popvri. Aller mest kjent er nok Bamboleo. Hør låten her:
I dag lever fortsatt Gipsy Kings som sigøynere, selv om livet nok har endret seg noe. De reiser ikke lenger i karavaner, og gjør strøjobber for å overleve, men fortsatt er de sigøynere i sitt hjerte, skriver de på hjemmesiden. De er stolte arvtagere av et folk som forførte verden med musikk og dans.
Også filmbransjen har latt seg sjarmere av romanifolket. Flere kjente filmer har omhandlet folkegruppen. Blant de aller mest kjente har du Snatch (2000), der Brad Pitt spiller en "pikey" - irsk sleng for sigøyner. Se filmtraileren til klassikeren her:
En annen romantisk og herlig film, der sigøynerne spiller en stor rolle, er Chocolat. Den herlige filmen fra 2001 om Vianne, som flytter til en liten fransk by og åpner sjokoladebutikk midt i fasten. Her møter hun Roux, som er sigøyner og forflytter seg langs elven. Se traileren her:
Denne saken ble første gang publisert 02/10 2008, og sist oppdatert 05/05 2017.