#sjekkdeg med Det Nye og Kreftforeningen
Slik fungerer celleprøven
Mange synes celleprøven kan virke skummel. Gynekolog Ameli Tropè forteller deg alt du trenger å vite.
Hvert år dropper 4 av 10 unge kvinner i Norge å ta celleprøve som gjør at de kan unngå livmorhalskreft.
Det finnes mange grunner til å ikke gjøre dette, det ser vi når Kreftforeninger har spurt jenter i målgruppen om hvorfor de ikke har sjekket seg.
Noen synes gynekologiske undersøkelser er ukomfortabelt. Noen tror det er usannsynlig at de selv vil bli rammet. Andre finner ikke tid i hverdagen til å bestille og møte opp til timen.
Fra fylte 25 år er dette noe alle kvinner må ta seg tid til hvert tredje år. Mange forstår ikke alvoret, og at en celleprøve faktisk kan redde livet ditt!
Celleprøven tas hos fastlege eller gynekolog. Den tas med spatel og børste, og overflateceller fra livmorhalsen skrapes ut.
Ameli Trope er gynekolog ved Radiumhospitalet og påtroppende leder for livmorhalsprogrammet. I sitt virke har hun tatt flere hundre celleprøver, og det er ikke farlig.
- Skal man gjøre noe spesielt før celleprøven?
- Nei. Kom som du er, men ikke når du har mensen. De to siste dagene før celleprøven må du ikke bruke tamponger eller fødselspreventivt skum, geleer, vaginale kremer eller medisiner. Helst bør du også unngå samleie.
- Hvordan foregår en celleprøve?
- Først legger du deg i gynekologstolen, med beina opp. Legen eller gynekologen setter inn et instrument, som åpner skjeden forsiktig. Det gjør vanligvis ikke vondt, men noen kan føle et ubehag, sier hun.
- Hvilke instrumenter bruker dere for å utføre celleprøven?
- For å ta selve celleprøven fra livmorhalsen, bruker vi børste og spatel. Det kan stikke litt. Prøven sendes til et laboratorium, hvor den undersøkes for celleforandringer.
- Hva om jeg ikke har stelt meg nedentil?
- Husk at fastleger og gynekologer, gjør dette hele tida, så vi tenker derfor ikke over om du har barbert bikinilinjen din eller ikke.Sånt bryr vi oss ikke noe om!