Pelsdebatten
Samler Mote-Norge mot pels
Nå blir også Oslo Fashion Week pelsfritt.
Tre kjente ansikter i norsk motebransje har i samarbeid med NOAH startet aksjonen «Mote Mot Pels».
Her har de samlet inn 220 underskrifter fra motebransjen i Norge, og ønsker med dette å signalisere til presse, politikere og publikum at norsk motebransje tar avstand fra pelsindustrien.
For lite bevisste
Initiativtakere er klesdesigner Fam Irvoll, motejournalist Hilde Marstrander og designer og stylist Kjell Nordström.
- Ideen til «Mote Mot Pels» kom da vi gikk i NOAHs fakkeltog mot pels. Av over 4000 mennesker i Oslo, var vi bare en håndfull fra den bransjen som faktisk er ansvarlig for at pelsen når publikum. Det ville vi endre på! Det har aldri vært, og kommer aldri å bli vakkert å pynte seg med andres lidelse. Og bruk av ekte pels er dessverre synonymt med lidelse og dyreplageri, sier designer og stylist Kjell Nordström i en pressemelding.
Designer Fam Irvoll føler at norsk motebransje til tider har vært for lite bevisste når det gjelder pelsbruk.
- Jeg har på følelsen av at mange av dem har brydd seg mer om hvor fine de ser ut i pelsen sin, enn å tenke over hva som står bak. Forhåpentligvis kan vi være med på å forandre folk i bransjens mening når det gjelder denne dyretorturen, sier designeren til Det Nye.
Vil endre pelsnæringen
Selv tror Fam Irvoll at norsk motebransje har nok makt til å kunne endre pelsnæringen.
- Jeg tror at NOAH og deres medlemmer sammen med oss i motebransjen, har store muligheter for å kunne gjøre noe med denne torturen. Jo flere som snakker om dette og jo mer det rettes fokus på mishandling av dyr, jo større er jo sjansen for å få dette på rett vei, sier Irvoll, og mener at motefolket nå har sjansen til å endre folks oppfatning om pels.
Hun mener bransjen har muligheten til å faktisk kunne gjøre en forskjell når det gjelder hva nordmenn velger å ta på seg i vinter. Designeren synes ikke man skal undervurdere hva folk i motebransjen kan gjøre når man sammen tar et politisk standpunkt.
- Når kjente moteaktører velger å unngå pels i sitt arbeid, vil dette rette fokuset bort fra å kjøpe pelsen man ser på catwalken og andre steder, sier Irvoll.
OFW blir pelsfritt
Med på laget har aksjonen også fått Oslo Fashion Week, som har tatt avgjørelsen om å forby pels på sine visninger under moteukene.
- Vi i OFW har lengre tid vurdert å gå offisielt ut med et slikt standpunkt, og velger å ta skrittet fullt ut i forbindelse med lanseringen av initiativet Mote mot Pels, sier daglig leder i OFW, Pål Vasbotten i pressemeldingen.
- Det har vært et veldig naturlig valg for oss, da vi ikke ønsker at OFW skal fremstå som en arena hvor man kan promotere produkter basert på en behandling av dyr som er forbudt av dyrevernhensyn i flere land, sier Vassbotten.
Designer Fam Irvoll mener det er på tide at det blir tatt et oppgjør mot pels og pelsnæringen i Norge.
- Pels er ingen nødvendighet i 2010, og jeg må ærlig si at jeg ser ned på folk som etter alt vi vet per dags dato, er så dumme at de kan gå stolt rundt i minkpels og lufte hunden sin. Pinlig, mener Irvoll.
Kjente motenavn på listen mot pels er Morten Qvale, Daniel Sørensen, Leila Hafzi, Marcel Lelienhof, Margrethe Gilboe, Peter Løchstøer, Pål Laukli, Tina Haagensen, Viktoria Winge, Charlotte Thorstvedt, Birger Løkeng, Ingeborg Heldal og Bjørn Opsahl.
Les også:
Er det greit å bruke vintagepels?
Denne saken ble første gang publisert 08/12 2010, og sist oppdatert 06/05 2017.