Bikiniens historie
Lite plagg med stor effekt
Elsket og hatet, forkastet og forgudet; det er få plagg som har rørt ved så mange følelser som bikinien.
«Mindre enn verdens minste badedrakt».
Det var slik den franske bilingeniøren og oppfinneren Louis Réard i 1946 forklarte det minimale badeplagget han hadde designet.
En uttalelse mange påstår var et svar på reklamekampanjen til hans landsmann, Jaques Heim, som omtrent på samme tid lanserte en todelt badedrakt han kalte «atomet», og reklamerte med at han hadde laget «verdens minste badedrakt».
Réard vant kampen om folkets oppmerksomhet for oppfinnelsen.
Navnets opprinnelse
Noen dager før Réards lanseringen i 5. juli 1946, gjennomførte USA de første prøvesprengningene av atomvåpen i fredstid i Bikiniatollen i Stillehavet.
Og Réard, som hadde slitt med å finne et passende navn til sin nye oppfinnelse, var nå inspirert, og sikker på at mini-badedrakten kom til å ha samme eksplosive nedslag som atombomben.
Navneproblem? No more. Bikinien var født.
Måtte rasjonere på tøy
Mens 2. Verdenskrig pågikk, var motehusene i Europa, ifølge Time magazine, nødt til rasjonere og dermed redusere mengden tøy de brukte - noe var med på å bane veien for badedrakter som ble mindre og mindre.
Magasinet skriver at motehusene ble nødt til å tøye grensene for det man til da hadde sett. Badedraktene hadde de siste årene blitt stadig mindre, og til slutt begynte man å nærme seg plagg som var nesten delte på midten - så lite tøy involvert.
Historien skal ha det til at bikiniens opphavsmann satt på en strand i Sør-Frankrike da ideen om en bikini slo han, og han fant ut at det kunne ligger penger i en todelt badedrakt.
Fant først ingen som ville gå i bikini
Til tross for at Réard vant PR-kampen over landsmannen Heim, slet oppfinneren med å finne modeller som var villige til å la seg fotografere i det minimale og høyst kontroversielle plagget.
Til slutt fikk han overbevist den da 19 år gamle nakendanserinnen Micheline Bernardini om å stille opp i bikinien til en fotografering ved fasjonable Piscine Molitor i Paris.
Og 11. juli 1946 forandret Réard og Bernardini motehistorien, da Bernardini poserte i det minimale plagget mens hun holdt en liten fyrstikkeske i hånden - for å vise at bikinien hun bar var så liten at den faktisk kunne få plass i en fyrstikkeske.
Ifølge amerikanske Shape Magazine skal hele 50.000 menn ha kontaktet Bernardini med tilbud om giftermål i etterkant av den banebrytende fotograferingen.
Men det var ikke like enkelt å overbevise omverdenen.
Tidlig på 50-tallet var det mange strender rundt om i Europa og langs Middelhavet hvor man prøvde å forby bikinien, forklarer nettstedet Elle.com.
Det samme ble forsøkt gjennomført i de fleste katolske land, og til og med i Miss World konkurransen.
Réard utnyttet krangelen for enda mer reklame, og uttalte at «det er ikke en ekte bikini om den ikke er liten nok til å dras gjennom en giftering».
Ifølge Time sies det at det var bildene av en ung Bridget Bardot, som lekte seg i vannkanten i Cannes sammen med kjekkasen Kirk Douglas, som gjorde at bruken av bikini begynte å spre om seg.
Fikk Hollywood med på motene
Da de første bildene av den formfulle og verdenskjente filmstjernen Marilyn Monroe iført bikini kom ut, var jobben gjort: Bikinien var her for å bli.
Stjernen poserte over årenes løp i flere ulike bikinimodeller, men det er særlig det ikoniske bildet fra 1951 mange tenker på når de hører ordene «Marilyn Monroe» og «bikini» i samme setning. Og selv om badeplagget med polkadot-design var rimelig dekkende i forhold til dagens bikinier, så var det ingen tvil om at plagget gjorde lite for å skjule hennes berømte kurver.
Ifølge Shape Magazine, spekuleres det i om det var nettopp dette bildet som inspirerte sangen «Itsy Bitsy Teeny Weeny Yellow Polka Dot Bikini» som skjøt rett til toppen av Billboard -listene noen år senere.
I 1952 kom filmen «The Girl in the Bikini» ut, hvor den franske skuespillerinnen Brigitte Bardot snart gjorde seg fortjent til kallenavnet «The Bikini Girl». Det blonde sexsymbolet gjorde seg fortjent til ekte stjernestatus etter filmen, og har siden spilt i nær 50 Hollywoodfilmer.
I 1958 kom nok et gjennombrudd for det minimale plagget da både Marilyn Monroe og skuespillerinnen Rita Hayworth ble fotografert i bikini i et Hollywood-studio.
Kinohistorie og Playboy-cover
Det glade 60-tallet ble nok et tiår i bikiniens tegn. Som verdens første, og kanskje også den dag i dag mest kjente, Bond-jente, gjorde Ursula Andress sitt til at salget av bikinier økte med rasende fart etter at hun i 1962, som ikoniske Honey Ryder, steg opp av havet i den hvite bikinien i James Bond-filmen «Dr. No».
Det samme året publiserte magasinet Playboy sin aller første forside med en bikini på.
Litt senere, i 1966, skapte også skuespillerinnen Raquel Welch historie med sin nå ikoniske pels-bikini i filmen «One million years B.C.».
Brunetten ble en Hollywood-sensasjon og et sexsymbol fra en dag til neste, og selveste Playboy kåret henne til «den mest ettertraktede damen» på hele 1970-tallet.
Forbudt med navler
Det var slett ikke alle som lot seg imponere over det minimalistiske plagget, og det var ofte det faktum at det var et todelt plagg som var problemet. Tidligere hadde man også brukt shorts og solliv, men med bikinien var problemet at buksen gikk så langt ned - i tillegg til at den var så sexy.
- På 60-tallet var det uhørt å vise frem navlen, og derfor retusjerte man mange ganger navlen på reklameplakater for bikinier, har konservator ved Norsk Folkemuseum, Karianne Pedersen, tidligere uttalt til avisen Aftenposten.
Rachel Welch bidro også til at det ikke lenger ble sett på som skandaløst å gå med bikini da hun stilte opp - iført nettopp bikini - i tidsskriftet Life i 1966.
Farrah Fawcett var nok en vakker dame som har blitt som et symbol på 1970-tallet.
- Det fantes nesten ikke den tenåringsgutt som ikke hadde bilde av Farrah Fawcett i badedrakt på veggen, skriver magasinet Shape.
Bikinimote i forandring
Siden introduksjonen av bikinien på 50-tallet, hvor de fleste underdelene hadde høyt liv, krympet størrelsen på badetøyet i løpet av det neste tiåret.
På 1970-tallet kom for første gang lycra på tapetet, og revolusjonerte bademoten slik vi kjente den.
- Dette gjorde jo en enorm forskjell på kvaliteten og utseendet til plagget, forklarer medeier og designer hos den eksklusive badetøyprodusenten Heidi Klein, Heidi Gosman, til Kamille.
- Ikke bare fikk man bikinier som bedre holdt fasongen i vann, men de både tørket raskt og var behagelige å ha på også.
Moten på denne tiden var typiske trekantbikinier, mange hadde knytebånd i sidene, da de to bitene med materiale ikke hang sammen.
Gosman forklarer at mange av bikiniene fra denne tiden hadde belte i livet.
- Og farger som gikk igjen var typiske 70-talls farger; brunt, oransje, gult eller rødt, forteller hun.
Superhøye skjæringer
Når 80-tallet begynner, blir det plutselig mer vanlig at bikinioverdelene kommer i ulike varianter; og fargene beveger seg fra jordfarger over til farger i pastell og marinefarger som blått, hvitt med detaljer i gull.
- Når man nærmet seg 90-tallet ble bademoten mer sporty. Mange droppet bikinien for badedrakten for en enda mer sporty look, mens andre igjen valgte overdeler til bikinier som så ut som en sports-bh, forteller Gosman.
Bikiniunderdelene og badedraktene hadde begge superhøye skjæringer - bare tenk på badedraktene til Baywatch-gjengen.
På 90-tallet er neon på moten igjen når det kommer til farge.
Stringbikinien
Fra årtusenskiftet og frem til i dag, er det ikke så mye nytt som har skjedd med bikinien som plagg.
- Mange av de trendene som nå kommer og går hver sommer, er rett og slett retromote på plagg og stiler som har vært i vinden før, forklarer Gosman.
Et godt eksempel på dette er i Bond-filmen «Die another day» fra 2002, hvor Halle Berry kommer ut av vannet i en bikini som er lik svært like den Ursula Andress bar noen tiåer tilbake.
Det har blitt mer populært å kjøpe over- og underdeler til bikinien separat, slik at man kan mikse og matche, og få en bikini som sitte helt perfekt både opp og nede.
Utover 2000-tallet blir det stadig flere bare rumper og se på strendene.
- Stringbikinien gjør sitt inntog, en trend som har skapt mye og heftig debatt, sier Gosman.
De siste årene har former kommet tilbake i motebilder igjen, mye takket være realitystjernene Kim, Kourtney og Khloe Kardashian, og også modeller som Kate Upton.
- Dette vises også på bikinimoten. Nå er det blitt viktig med å finne riktig størrelse og cup på BH-en og ikke minst finne en bikini man trives i og føler seg vel i. Mange legger gjerne litt penger i en bikini av god kvalitet og lærer seg triksene for å bevare denne fin, forteller Gosman.
(Kilder. Wikipedia, Shape magazine, Triumph International, Aftenposten og Elle.com)
Les også:
Slik finner du bikinien som passer for deg
Dette tenker gutta om bikinien din
Denne saken ble første gang publisert 19/07 2014, og sist oppdatert 03/05 2017.