Mote på film
10 filmer du må se
Om du elsker mote.
Moteverdenenen har alltid blitt påvirket av film, og noen av de største fashionklassikerene er vi blitt kjent med nettopp på lerretet.
Her er noen av filmene som i stor grad har har påvirket motebildet.
Breakfast at Tiffany's
År: 1961
Ingen liste uten filmen som etablerte Audrey Hepburn som stildronning, og som sørget for at "den lille sorte" ble et uunnværlig fashionmust.
Handling: Holly Golightly lever for fashion og luksus - og finner det gjennom forhold til rike menn.
Når hun møter sin kjekke, men like fattige nabo, står livsstilen i fare.
Ikonisk moteøyeblikk: Holly (Hepburn) stirrer inn gjennom vinduet på Tiffany's, kledd i den lille sorte og Wayfarers, mens hun spiser frokost fra en papirpose.
Clueless
År: 1995
På sin tid supermoderne, i dag et morsomt tilbakeblikk på 90-tallsmoten.
Handling: Bortskjemte og populære Cher matcher ikke bare klær, men alle rundt seg. Finner hun selv kjærligheten?
Ikonisk moteøyeblikk: Cher og Dionne ankommer skolen i matchende fargerike, preppy antrekk, komplett med typiske 90-talls overknee-strømper.
Rear Window
År: 1954
Er du en av de mange som beundrer stilsikre Grace Kelly, er denne Hitchcock-klassikeren en av de viktigste å få med seg.
Antrekkene hennes i denne filmen ble skapt av kostymedesigner Edith Head, som er den mest Oscar-nominerte kvinnen noensinne: 35 nominasjoner og 8 seire.
Handling: Fotografen Jeff brekker foten og må tilbringe sommeren foran vinduet, der han blir oppmerksom på at en nabo kanskje har drept sin kone. Handikappet som han er, er det sosietetskjæresten Lisa (Kelly) som må gjøre det fysiske detektivarbeidet.
Ikonisk moteøyeblikk: Grace Kelly gjør sin entré i et mørkt rom og slår flørtende på lampene til hun blir synlig, kledd i en svart topp og et fantastisk rosa strutteskjørt.
The Devil Wears Prada
År: 2006
En fashionbonanza av en komedie, med en fantastisk Meryl Streep i hovedrollen.
Handling: Idealistiske Andy får jobb som assistent for den onde redaktøren av motemagasinet Runway, basert på virkelighetens Anna Wintour, redaktør av amerikanske Vogue.
Ikonisk moteøyeblikk: "The makeover", der andungen Andy går fra cordfløyel til Chanel.
Marie Antoinette
År: 2006
Overdådige kongelige kostymer, store parykker og glitrende smykker, fargerike og flotte kaker. Eh, er det noen som husker handlingen, egentlig?
Handling: I denne biografilmen følger vi Marie Antoinette, alias Kirsten Dunst, fra det øyeblikk hun er ferd med å gifte seg med den franske tronarvingen.
Ikonisk moteøyeblikk: Hele filmen er et eneste stort moteshow, der kjolene kan minne om pastellfargede cupcakes. Spesielt kan man trekke frem scenen der utallige kjoler og sko prøves, i en orgie av småkaker og champagne. Filmen mottok også en Oscar for beste kostymedesign.
Bli sukkersøt i disse pastellfargene.
Desperatly Seeking Susan
År: 1985
La oss ikke glemme 80-tallet. Denne filmen huskes best for den punkete Madonna-moten. Faktisk brukte popstjernen en del av sine egne klær i filmen.
Handling: Husmoren Roberta reiser til New York for å spore opp en ukjent kvinne kalt Susan som hun har lest om i en avisannonse. Før hun vet ordet av det er hun del av et eneste kaos av mafia og hukommelsestap.
Ikonisk moteøyeblikk: Roberta kjøper Susans jakke og blir dermed tatt for å være henne - av mafiaen.
Gone With the Wind
År: 1939
Kjent som en av filmens største kjærlighetshistorier, men også som en kjærlighetshistorie til 1800-tallsmote.
Handling: Følger den egoistiske og viljesterke sørstatsjenta Scarlet (Vivien Leigh) gjennom den amerikanske borgerkrigen og den lange kjærlighetshistorien til den skurkete sjarmøren Rhett.
Ikonisk moteøyeblikk: Rhett gir Scarlet en hatt som er siste skrik i Paris.
Hun setter den bak fram med vilje bare for å kokettere, hvorpå han bestyrtet utbryter at "det er en trist tid når jenter som deg ikke vet om det siste innen mote".
Sex and the City
År: 2007
Det går jo ikke an å lage en slik liste uten å nevne de stilsikre jentene fra New York.
Handling: Følger de fire NY-venninnene videre fra tv-serien idet Carrie og Mr. Big tar steget videre med bryllup.
Ikonisk moteøyeblikk: Konfrontasjonen i gata, der Carrie, kledd i en nydelig, overdådig kjole fra Vera Wang, kaster bryllupsbuketten på Mr. Big.
Se hvordan du sminker deg som jentene i Sex og singelliv.
Grease
År: 1978
En populær musikal der handlingen tar for seg den ville ungdommen i 50-tallets USA. Filmen er spekket av god musikk, kul dansing og ikke minst fantastiske klær.
Typiske antrekk i filmen er skinnjakken, catsuiten, rosa klær, høyvannbukser og femtitalls-kjolen.
Handling: Den prektige, australske Sandy Olsson (Olivia Newton John), flytter til USA og innleder en sommerromanse til greaseren Danny Zuko (John Travolta).
De forventer å aldri se hverandre igjen, men så viser det seg at begge går på Rydell High School. Gjenforeningen er alt annet enn hyggelig, for Danny oppfører seg ikke som den samme gutten som Sandy forelsket seg i.
Ikonisk moteøyeblikk: Ingen glemmer scenen der den før så prektige Sandy stiller opp i en frekk catsuit, og tar pusten fra alle.
Fame
År: 1980
En populær film om sang, dans og drama, som først ble spilt inn i 1980. I 2009 kom en ny versjon av filmen, med nye skuespillere.
Denne filmen var med på å gjøre dansen populær, samtidig som den startet en bølge av sporty mote rundt om i verden.
Handling: Historien utspiller seg på New York High School of Performing Arts, der vi følger livet til både lærere og elever. Spesielt tar filmen for seg deres kamp om å slå gjennom som artister.
Her møter vi Irene Cara i hovedrollen som Coco Hernandez, jenta som også synger tittel-låten "Fame".
Ikonisk moteøyeblikk: Her er det mange gode scener spekket med leggvarmere, tights, bodyer og kort-korte shortser. Spesielt ikonisk er nok scenen der Fame-sangen spilles, og alle løper ut i gaten for å danse.
Les også:
Denne saken ble første gang publisert 19/07 2010, og sist oppdatert 06/05 2017.