RUTINENE SOM SIKRER DEG GOD SØVN:
10 triks for bedre søvn
Du kan starte med å droppe å sjekke sosiale medier rett før leggetid.
SKJØNNHETSSØVN
Nei, det er ikke bare et fikst begrep. Faktum er at den beste skjønnhetssøvnen får du mellom kl. 22 og 02. Det er nemlig primært rundt midnatt at kroppen restituerer seg best.
Hvordan? Jo, kroppen rydder opp, huden blir reparert, hår og negler vokser og reservene dine blir fylt opp. Dessuten stabiliseres humøret ditt!
Slukner du som et lys om kvelden og våkner opplagt etter åtte timers søvn? Ikke det, nei?
Vi er mange som sliter med å sove, til tross for at vi er trøttere enn vi pleier, nå som vi er midt i mørketida.
Noe vi kan gjøre for å sove bedre?
Ifølge Malene Rossil, som er sykepleier og holistisk biomedisiner, er det flere triks i boka.
- Ikke sjekk mobilen
Noe av det første vi bør droppe, er å sjekke Facebook og Instagram rett før vi legger oss. Ikke bare fordi vi fort blir gira av å se naboen surfe i bølgene på Bahamas mens vi bare er hjemme.
Nei, ifølge Rossil er det kunstige lyset i telefonen eller iPaden med på å forstyrre lysreguleringsmekanismene og melatoninproduksjonen i hjernen vår.
Det gjør at vi sover dårligere, og vi blir mindre opplagte, innovative og kreative dagen etter.
Svenske søvnforskere ved Karolinska institutet i Stockholm har forsket mye på søvn, og mener de primære årsakene er at vi ikke kan gi slipp på tanker og bekymringer, og da særlig når det gjelder jobben.
Andre årsaker til dårlig søvn er stress, familieliv, sosiale aktiviteter og nettopp overforbruk av elektroniske apparater.
Du skal jo bare sjekke Facebook og Insta og mail før du legger deg, men du tenker kanskje ikke på at det gjør det vanskeligere å sovne?
5 lure triks
Så for å sove godt, er det viktig å prøve å gi slipp på jobbrelaterte tanker og unødvendige bekymringer. Prøv å være oppmerksom på hvilke tanker som fyller deg, sorter dem og foreta et bevisst valg om hva du vil tenke på.
Hold en positiv tone for deg selv og andre, prøv å gi slipp på fortid og framtid og vær til stede hvor du er akkurat nå.
Gå gjennom alt det du setter pris på i livet ditt og hverdagen din før du skal sove, og la de positive tankene gjøre deg rolig.
Elektronisk utstyr og ladere har heller ikke noe på soveværelset å gjøre.
Prøv også å holde lyset dempet om kvelden, og bruk eventuelt rødt lys og stearinlys i stedet for LED-lamper og annet blått og kunstig lys.
Pust deg i søvn
Utenom å holde elektronikken ute av soverommet, er det lurt å få så mye dagslys du kan i våken tilstand.
En enkel pusteøvelse vil også gi deg ro. Ta tre dype åndedrag gjennom nesa og helt ned til magen, og pust ut gjennom munnen.
Å ha en lavendelplante på soverommet er heller ikke så dumt. Lavendel skal nemlig være naturens svar på sovepiller.
Så mye søvn trenger du
Søvn er en forutsetning for at vi kan bearbeide og sortere de inntrykkene vi får i løpet av dagen, og for at kroppen vår kan regenereres.
God søvn er essensielt for at vi kan konsentrere oss, være oppmerksomme, kreative, sosiale og sunne.
Sover vi dårlig, kan vi få humørsvingninger, bli stressa, sinte, for impulsive og vi kan få trang til kjappe karbohydrater, alkohol og andre stimulanser.
Vi har i gjennomsnitt bruk for mellom sju og ni timers ubrutt søvn hver natt for å fungere optimalt. I perioder hvor vi skal prestere mye, økes søvnbehovet.
Når mørket faller på, aktiveres produksjonen av søvnhormonet melatonin, som gjør at vi blir trøtte og kan falle i søvn.
Likevel er det en hel del som kan forstyrre disse mekanismene og gi oss søvnproblemer - men heldigvis er det flere ting vi kan gjøre for å sove bedre.
Denne saken ble første gang publisert 26/10 2015, og sist oppdatert 02/05 2017.