relasjon:

- Vi skiller mellom seksuell kjemi og vennekjemi!

Hvorfor du falt for kjæresten er en ting, men hva med bestevenninnen? Ifølge psykologen er det tre ting som må være på plass.

KJEMI ER HELT NØDVENDIG I ET GODT VENNSKAP: – Den umiddelbare følelsen av å passe sammen er like viktig i et vennskap som i et parforhold, sier Helge Svare, forsker og filosof ved Høgskolen i Oslo og Akershus, og forfatter av boka Vennskap. 
KJEMI ER HELT NØDVENDIG I ET GODT VENNSKAP: – Den umiddelbare følelsen av å passe sammen er like viktig i et vennskap som i et parforhold, sier Helge Svare, forsker og filosof ved Høgskolen i Oslo og Akershus, og forfatter av boka Vennskap.  Foto: Illustrasjon Eilin Bergum
Først publisert Sist oppdatert
HELDIG HVIS DU HAR 2-3 GODE VENNER: – Det er ikke alle som opplever å ha skikkelig god kjemi med en annen person. Å finne en sjelevenn er ganske sjelden, og du er veldig heldig hvis du har to eller tre slike venner, sier spesialist i pyskologi, Eva Tryti.
HELDIG HVIS DU HAR 2-3 GODE VENNER: – Det er ikke alle som opplever å ha skikkelig god kjemi med en annen person. Å finne en sjelevenn er ganske sjelden, og du er veldig heldig hvis du har to eller tre slike venner, sier spesialist i pyskologi, Eva Tryti. Foto: Illustrasjon Eilin Bergum
Du kan absolutt ha perifere venner du ikke har så god kjemi med.
Eva Tryti, spesialist i psykologi

Det kan like gjerne si pang når du møter ei framtidig bestevenninne som når mannen i ditt liv står foran deg.

Og selv om dere ikke alltid opplever det store smellet, merker du ganske raskt om du trives sammen med noen eller ikke.

– Den umiddelbare følelsen av å passe sammen er like viktig i et vennskap som i et parforhold, sier Helge Svare, forsker og filosof ved Høgskolen i Oslo og Akershus, og forfatter av boka Vennskap.

3 ting må være på plass

Svare tror kjemi er helt nødvendig i gode vennskap.

Men kjemi alene er ikke nok for å bli venner.

Nei, ifølge forskeren er det tre ting som må være på plass for at et godt vennskap skal oppstå:

- Det første er kjemi, det at man liker hverandre.

- Det andre er at begge to må ta initiativ. Vi kan ofte føle at vi har kjemi med en annen person, men det er ikke alltid det utvikles et vennskap av det. Det holder ikke å føle at det er en kjemi der hvis ingen tar initiativ til å møtes.

- Det tredje er at man må ha tid, fordi man selvfølgelig må bruke tid sammen for å bli gode venner.

Hva er kjemi?

Initiativ og tid er jo lett å gjøre noe med. Men kjemien? Enten så finnes den, ellers så finnes den ikke ... Litt mystiske greier, det der.

Hva vil det egentlig si at man har kjemi med en annen person? Vi spør en ekspert.

– Vi skiller mellom seksuell kjemi og vennekjemi, og førstnevnte er langt enklere å forklare enn sistnevnte, sier Eva Tryti, spesialist i psykologi. 

– Når to personer har sexkjemi, er det som oftest en biologisk faktor som spiller inn. Det er noe helt konkret ved det andre mennesket som trigger oss, for eksempel lukten eller utseendet.

- Når man opplever kjemi med en venn, er det også noe som trigges i oss, men det er mye verre å definere. Som oftest føler vi kjemi med noen som er lik oss selv, forklarer Tryti.

Aha! Der kom det, ja! Kanskje er vi på jakt etter vårt eget speilbilde ...?

– Vi har lett for å velge venner som ligner oss på mange områder,  uten at vi er klar over det selv. Når vi møter nye mennesker, gjør vi automatisk en vurdering av dem.

Vi danner oss raskt en forestilling av hvordan de er, og kanskje kjenner vi et glimt av at vi har like holdninger, verdier eller den samme humoren. Å søke mot folk som ligner en selv, er helt naturlig, mener psykologen:

– Tenk at du begynner på folkehøyskole på et helt nytt sted, uten å kjenne noen. I begynnelsen vil du kanskje tenke «herregud, hva har jeg gjort?». Da vil du automatisk begynne å lete etter en person som har like holdninger og verdier som deg selv, og du vil søke mot den eller de som ligner deg. Det er en trygghet i det.

Tryti understreker også at vi ikke alltid vet hvorfor vi har kjemi med en annen person.

– Kjemi kan også ha noe med det ubevisste å gjøre. Det kan for eksempel være at en person minner deg om bestemoren din eller vekker noe annet følelsesladd i deg. Dette skjer vanligvis uten at vi er klar over det.

FØLER KJEMI MED NOEN SOM ER LIK OSS SELV:– Vi har lett for å velge venner som ligner oss på mange områder, uten at vi er klar over det selv. Når vi møter nye mennesker, gjør vi automatisk en vurdering av dem, sier Eva Tryti, spesialist i psykologi.
FØLER KJEMI MED NOEN SOM ER LIK OSS SELV:– Vi har lett for å velge venner som ligner oss på mange områder, uten at vi er klar over det selv. Når vi møter nye mennesker, gjør vi automatisk en vurdering av dem, sier Eva Tryti, spesialist i psykologi. Foto: Getty Images

Like barn leker best?

Nå tipper vi at du begynner å se etter i venneflokken din, for å se om det stemmer. Ligner vennene dine på deg? Men det er vel ikke slik at du automatisk liker alle som ligner på deg, heller? Mysteriet med kjemien bare vokser...

Som oftest føler vi kjemi med noen som er lik oss selv.
Eva Tryti, spesialist i psykologi

– Ja, kjemi er kjempevanskelig å forklare, sier forsker Helge Svare.

– Å ha god kjemi innebærer ikke bare å like hverandre, det er sterkere enn det. Forskning viser at det kan handle om mange ting, for eksempel at man har en felles interesse.

- At man virkelig brenner for sjakk, kan skape kjemi mellom to personer. Eller at man liker den samme obskure artisten. Dersom man oppdager en likhet som ikke alle har, noe som er sjelden, føler man seg heldig, og da kan kjemi oppstå.

- Men det kan også oppstå på et annet nivå, for eksempel at man føler seg ensom og finner en annen som føler det samme. Eller man kan dele politiske standpunkter, humor eller engasjement for en sak, og skape et godt vennskap på bakgrunn av det. Akkurat det er nok ganske vanlig.

Like barn leker best, altså. Men er det helt umulig å føle kjemi med noen som ikke ligner oss selv? Nei da, sier Eva Tryti.

– Selv er jeg god venn med ei jente som er 20 år yngre enn meg. Vi kan nesten ikke gå på hverandres fester, he he. Men vi har mange felles interesser og et dypt vennskap.

Venner til enhver anledning

At man bør ha god kjemi med kjæresten, særlig hvis forholdet skal vare livet ut, er ingen nyhet. Men er kjemi virkelig en forutsetning for vennskap?

Nei, sier ekspertene. Ja, sier de samme ekspertene. Kjemi er nemlig bare en forutsetning for noen typer vennskap.

– Man kan absolutt ha perifere venner som man ikke har så god kjemi med, sier Helge Svare.

– Men da er det snakk om et mye mer overflatisk vennskap. I dypere vennskap, der man stiller opp for hverandre når ting er vanskelig, er det helt avgjørende at man har kjemi, mener forskeren.

Hvis du tenker etter, finner du antagelig ut at du har varierende kjemi med vennene dine. Og mest sannsynlig har du ikke superkjemi med alle sammen. Kanskje bare med to av dem? Med Amanda, som du alltid ringer til når livet er kjipt, og med Agnete, som alltid får deg til å le.

Men med de fire andre? Andrea, som du pleier å trene sammen med. Anniken, som alltid er med på konsert. Astrid, som stadig har noe nytt sladder å fortelle.

Og Aurora, som får deg inn på de beste utestedene og kjenner de kuleste folka. Vennene våre fyller som regel ulike behov i livet – og da trenger ikke alle å være sjelevennen din.

Heldigvis, mener Eva Tryti. At du ikke har like god kjemi med alle, mener Tryti er helt normalt. Ikke bare er det normalt, det er bra for oss.

– Du ville ikke hatt så mange venner dersom du bare skulle vært venn med dem du har veldig god kjemi med. Faktisk skal vi være veldig fornøyde hvis vi har noen få virkelig gode venner, mener hun.

– Det er ikke alle som opplever å ha skikkelig god kjemi med en annen person. Å finne en sjelevenn er ganske sjelden, og du er veldig heldig hvis du har to eller tre slike venner.

Så, ja – kjemi er kompliserte greier. Men om vi legger kjemikeren i oss på hylla og bare nyter vennskapet, så har vi jo egentlig alt vi trenger?

Og har du ikke funnet en sjelevenn ennå, så kan det jo hende at hun eller han dukker opp. Venner kan du få hele livet. Heldigvis.

Saken står på trykk i Det Nye 2.