DET NYE INTERIØR:
Her gjør Hanne noe genialt med LP-platene!
Og vips har hun et helt nytt sted å sitte!
– Jeg spiser alltid frokosten min sittende oppå LP-platene, hvor jeg har laget meg en liten sofa. Den liker jeg veldig godt, sier Hanne Tørseth (26) til Det Nye Interiør.
Eskene til LP-platene tilhører kjæresten Anders.
De har han fått med seg fra et musikkpreget barndomshjem.
Elsker å gå på loppis
Hanne er en sånn som har massevis av lopper i leiligheten sin. Ikke fordi hunden hennes Berta har dratt det med seg inn, men på grunn av noe som hun selv har tatt med hjem.
Hanne er nemlig opptatt av miljø og bærekraft, samtidig som hun er skikkelig interessert i interiør og mote – ja, det går faktisk an.
Fordi hun ikke har samvittighet til å gå ut og kjøpe noe i en billigbutikk, som hun først kan bruke og deretter kaste, tråler hun heller bruktbutikker og loppemarked etter farger, kelimtepper og skap – noe hun er på evig jakt etter.
Den blå avis, som er den danske slektningen til Finn.no, blir mer brukt enn Facebook. Nesten, i alle fall.
Derfor er leiligheten til Hanne og Anders blitt til et bohemsk hjem, fylt med bruktfunn, DIY-løsninger og nye kvalitetsmøbler, hvor det skal være personlig, avslappet og innbydende. Men, sånn har den ikke alltid vært.
En sjelden perle
For fire år siden var det slett ikke «varme» og «kos» som best ville ha beskrevet treromsleiligheten i Nørrebro. Anders, den danske musikerkjæresten til Hanne, hadde byttet til seg de 94 kvadratmeterne mot et hus han eide utenfor København.
Hanne beskriver leiligheten som en perle, fordi det så sjelden kommer leiligheter for salg i dette området. So far, so good. Men så fylte Anders den opp med provisoriske møbler, fordi musikken ble prioritert over innredning.
– Jeg var kjæreste med Anders ganske lenge før jeg flyttet inn, så jeg hadde allerede satt mine spor her, før vi ble samboere. Jeg bare: «Hadde det ikke vært fint med en stol her», «hva med å flytte denne hylla ut på kjøkkenet», eller «dette bordet er kanskje ikke så pent, selv om det er praktisk»? Likevel så det ut som et typisk ungkarsreir, med kjedelige og sjelløse Ikea-møbler, sier Hanne.
Stolene ved spisebordet i stua var eksempelvis hvite og uttrykksløse, før Hanne malte dem i lilla, grønn og gul. Med henne flyttet også fargene inn.
Oppussing på impuls
At leiligheten ser ut som den gjør nå, er altså mye takket være Hanne, selv om hun understreker at Anders har vært til stor hjelp. Til tross for at han var noe motvillig i begynnelsen, stoler han nå på Hanne sin smak og legger stadig mer merke til hvor fint det blir – selv om han fremdeles ikke er særlig blid når hun forteller at han må sykle helt ned til Christianshavn for å hente et skap.
Noe som innebærer omtrent 40 minutter på sykkelsetet, heldigvis uten bakker.
Inspirasjonen henter hun på Pinterest, hvor hun gjerne søker på «bohemian homes», men mye skjer også på impuls. Hanne klør alltid i fingrene etter å fornye, selv på en fyllesyk ettermiddag, når vi aller helst ville sett på Netflix til tv-en spør «are you still watching»? og spist noe med smeltet ost på.
– Mursteinsveggen var noe Anders og jeg brått bestemte oss for på en søndag. Jeg spurte ham om hva som egentlig skjulte seg bak veggen. Da han svarte mur, fikk jeg en akutt trang til å rive den ned.
- Han hadde egentlig ikke så lyst, siden vi endelig skulle slappe av litt sammen, men sa likevel at det var greit om jeg fant en butikk som var åpen og hadde alt vi trengte. Heldigvis hadde butikken rett nedenfor oss det. Vi hamret, hamret og hamret, så mye at hammeren ble ødelagt, men vi er så glade for resultatet. Definitivt verdt det!
Fra H&M til «hm»
Om man skal fortelle om hva som former stilen til Hanne, både i kåken og i klesskapet, kommer man ikke utenom de etiske prinsippene hennes. Hun har tross alt stilt opp på Roskilde-festivalen ikledd en blondeduk, som hun hadde sydd om til en Chloé-inspirert sommerkjole. Hun anslår at 80 prosent av møblene deres er kjøpt brukt, noe hun er 100 prosent fornøyd med.
– Før var jeg forbruker med stor forbokstav, men så gikk det ansvaret jeg har som forbruker stadig mer opp for meg, sier Hanne, som tidligere skrev moteblogg. I den perioden shoppet hun mye, men nå er H&M heller byttet ut med et «hm». Skal hun kjøpe noe nytt, må hun først vite hvor det kommer fra.
– Jeg ønsker å kjøpe så lite nytt som mulig, men hvis jeg først skal gjøre det, må det være etisk forsvarlig. Det er tross alt noen som har slitt med blod og tårer for å lage det jeg kjøper, så det minste jeg kan gjøre er å betale ordentlig for det. Skal jeg for eksempel ha en hvit kommode, tråler jeg derfor bruktbutikker og loppemarked etter det først.
Hanne er såpass påpasselig med hva som står på vaskelappen, at hun snart lanserer en egen kolleksjon med økologiske skinnjakker, fôret med økologisk sateng fra Fairtrade-forhold. Jakkene blir sydd i London, og ingen mennesker blir utnyttet i prosessen.
Gründergrunnen er at skinnjakke-entusiasten Hanne innså at det ville være dobbeltmoralsk å fortsette med å kjøpe skinn, siden hun hadde blitt vegetarianer, og at hun deretter lette forgjeves etter et økologisk alternativ.
Men i stedet for å trekke kortet, ble hun nødt til å brette opp ermene, noe som har resultert i ØQ Copenhagen. Heldigvis, for timeplanen til Hanne, finnes det noe som hun ikke er like nøye med. Matching, for eksempel.
Harmoni, ikke match
– Jeg liker godt å mismatche. Jeg har lyst til at interiøret skal harmonere, men det trenger ikke å være av samme stilsjanger. Er jeg på loppemarked, ser jeg først og fremst etter det jeg liker, sier Hanne.
En annen ting som Hanne ikke stresser særlig med, er å holde det ryddig. Særlig på soverommet flyter det av klær, og hjemme hos dem er det alltid han som tar frem støvsugeren.
– Jeg er nok litt rotete, men skal det ikke være sånn i bohemske hjem? ler hun.
Saken står på trykk i nyeste Det Nye Interiør, som er i salg nå.