GODE GRUNNER TIL Å STÅ OG JOBBE
Så mange kalorier forbrenner du faktisk ved å stå på jobb!
Svaret vil nok få fart på både beina dine og heve- og senkepulten.
Selv så farlig som det er, sitter vi stille mer enn noen sinne – på jobb, i bilen og i sofaen. For de fleste av oss er det bare en innarbeidet vane vi ikke tenker over.
Men visste du at å stå oppreist fremfor å sitte kan redde livet ditt? Ja, forskning viser faktisk at ti timer stillesitting hver dag forkorter livet ditt med 10 til 15 posent, samtidig som risikoen for å dø tidlig av ulike sykdommer øker med hele 50 prosent. Brutale tall, ikke sant? Brutalt, men sant.
- Vi vet at populasjonen som lever lengst og har best helse her i verden sitter i gjennomsnitt tre timer om dagen. En gjennomsnittlig nordmann sitter rundt 12 timer om dagen, mens amerikanerne er oppe i 15 timer stillesitting om dagen. Er det rart vi blir syke og trøtte?
Det sier personlig trener og coach, Børge Fagerli. Han er regnet som en av de mest kunnskapsrike innenfor kosthold og trening i Norge, og har blant annet utviklet treningsprogrammet myoreps og dietten Biorytmisk Kosthold. Han håper flere vil bli klar over hva stillesitting faktisk gjør med kroppen.
- Cellene våre er fortsatt over hundre tusen år gamle, og kroppen vår er skapt for bevegelse. Vår genetiske arv er fremdeles rettet mot bevegelse og forbrenning. I dagens stillesittende samfunn oppstår det en mismatch med livet vi lever og hva kroppen vår er ment til å gjøre. Dette fører til en rekke sykdommer og plager, forklarer han.
150 prosent økt risiko
Konsekvensene av stillesitting er mange. En av de mest åpenlyse bivirkningene er fedme.
- Forbrenningen din stopper opp når du sitter i ro. Dette gjør at kroppen lagrer energi og kalorier fremfor å forbrenne dem. Maten du spiser blir da omgjort til fett på kroppen.
Fagerli forteller videre at studier har bevist at risikoen for hjerte- og karsykdommer, kreft og diabetes øker med alt fra 15 til 150 prosent om du sitter stille over ti timer om dagen. Dette er svært sprikende tall, men må sees i sammenheng med at bildet ofte er komplekst med ulike faktorer som spiller inn i forskjellige grader.
- Det høres mye ut, men det er fakta. Kroppen tåler ikke å sitte stille. I tillegg er det vist at risikoen for å utvikle ulike krefttyper øker med 30 til 60 prosent hvis du sitter stille mange timer daglig. Tykktarmkreft og lungekreft er her overrepresentert, hevder han.
Trine Moholdt, fysioterapeut og forsker ved Institutt for Sirkulasjon og Bildediagnostikk ved NTNU, understreker at det ikke er bra å sitte for mye.
- Vi er laget for bevegelse, og mange av de naturlige prosessene i kroppen er avhengig av at vi rører på oss. Dette gjelder blant annet blodsukkerregulering og fordøyelse. I tillegg er det mange som opplever å få smerter i muskler og ledd om de er for stillesittende, forklarer hun.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Energien lagres i kroppen
Kan det virkelig være SÅ farlig å sitte? Dette trenger vi en forklaring på.
- Maskineriet vårt settes i gang hver gang vi reiser oss. Blodsirkulasjonen, fettforbrenningen, mobilisering og insulinfølsomheten (hvordan kroppen regulerer blodsukkeret, red. anm) begynner å jobbe med en gang vi beveger oss, forteller Fagerli og fortsetter:
- Når vi sitter mye i løpet av dagen, ender kroppen opp med å akkumulere energi i cellene. Kroppen vår forbrenner ikke slik den skal, noe som resulterer i at vi ikke klarer å kvitte oss med giftstoffer.
Mat skal altså være drivstoff, men får ikke sin riktige funksjon hvis vi ikke beveger oss.
- Når du sitter deaktiveres en av de enzymene som er ansvarlig for fettforbrenning. Ja, du blir fortsatt sulten, men det er på grunn av biorytmen vår. Du er programmert til å kjenne sult, selv om kroppen ikke klarer å nyttiggjøre seg av energien du inntar. Attpåtil består det moderne kostholdet av smaker vi blir hekta på, forteller Fagerli.
- Når vi sitter reduseres sirkulasjon og forbrenning. På kort sikt vil blodsukkerreguleringen bli dårligere. Vi forbruker lite energi, og dersom vi ikke justerer inntaket av energi vil dette over tid føre til at vi legger på oss, sier Moholdt.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Trening gjør litt, men ikke alt
La oss si at du er en person som trener flere ganger i uken og spiser sunt. Likevel sitter du stille mange timer om dagen. Er stillesitting fortsatt like farlig?
- Folk bruker mye tid på å både trene og spise riktig. Men faktum er at hvis du sitter stille resten av dagen, er stillesitting fortsatt like skadelig. Trening er selvfølgelig bra, og mye kan motvirkes med regelmessig trening og et sunt kosthold. Likevel må du se på det store bildet. For mye stillesitting er usunt uansett, sier Fagerli.
Konklusjonen er enkel: Reis deg opp!
Hvis du har en ståpult på jobb, bruk den for alt den er verd. Hvis du ikke har det, reis deg opp hvert 30 minutt og strekk på kroppen. Det krever lite innsats, og kan faktisk gi deg en friskere kropp og et klarere hode.
- Heldigvis har flere og flere arbeidsgivere blitt klare over verdien av fysisk aktivitet, og prøver å legge til rette for det. Du bør også selv prøve å implementere aktivitet i løpet av dagen. Kanskje du kan ta noen telefonsamtaler gående? Og kanskje du kan gå bort til den du skulle spørre om noe, i stedet for å sende en e-post? Det finnes mange muligheter, sier Moholdt.
- Mange vil påstå at de blir sliten av å stå, men faktum er at du blir enda mer sliten av å sitte stille. Slitenhet og trøtthet har blitt den nye folkesykdommen, nettopp fordi vi sitter stille mer enn noen gang før, sier Fagerli.
Forbrenner dobbelt så mye med å stå
Han peker på en faktor som sikkert er en god motivasjon for mange. Du forbrenner faktisk dobbelt så mye når du står, sammenlignet med når du sitter stille.
- Hvis du står og jobber en arbeidsdag i stedet for å sitte kan du faktisk forbrenne like mye energi som det du gjør på en times kondisjonstrening. Hvis du står over lenger tid, vil det fort bli ubehagelig å stå stille, noe som resulterer i at du beveger deg ubevisst, sier Fagerli.
Enda bedre er hvis du har noe å stå på, som en skumpute eller et balansebrett. Da vil du forbrenne enda mer, samtidig som du vil bygge opp styrken i ankler, bein, kjerne og rygg uten at du tenker over det.
Ellers råder Fagerli å utnytte de mulighetene du har rundt deg til bevegelse.
- Prøv å ikke være så bedagelig anlagt. Ta trappene i stedet for heisen, og begynn i det små med å stå og jobbe. Det vil kreve viljestyrke i begynnelsen, men du vil kjapt merke at energien kommer. Aktivitetsmålere som minner deg på å være i bevegelse kan også være nyttig. Målet for en gjennomsnittlig person bør være 10 000 skritt per dag. De fleste ligger på 2000 skritt. Det sier det meste.