Hva skal man finne på alene

- Det kan være veldig befriende å være alene

Gruer du deg til en lørdagskveld alene i sofaen? Blir du rastløs i ditt eget selskap? Du er ikke alene om å frykte å være alene. Med enkle grep kan du lære deg å nyte det.

BRA MED ALENETID: Forskere  har tidligere konstatert en direkte link mellom menneskers kreativitet og den mengde tid vi tilbringer alene.
BRA MED ALENETID: Forskere har tidligere konstatert en direkte link mellom menneskers kreativitet og den mengde tid vi tilbringer alene. Foto: Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Bare for å oppklare det med én gang: Det er forskjell på å være alene og å være ensom.

Har du ellers et velfungerende sosialt liv, er det rett og slett sunt å være alene innimellom.

Temaet ensomhet har vært mye i media de siste årene. Vi leser om folk som sitter alene på julaften. Om studenter, pensjonister og single som føler seg ensomme i mangelen på tette relasjoner.

Dette har bidratt til et bilde av et voksende samfunnsproblem som sniker seg innpå oss. 

Ja, selvsagt skal vi ta ensomhet på alvor. Det er både fysisk og psykisk usunt å gå ensom igjennom livet – eller ha ensomme perioder i livet – og ensomhet skal behandles med omtanke og alvor av samfunnet, akkurat som stress og depresjon.

Men samtidig skal det også skilles mellom reell ensomhet og det å være alene. Og når ellers velfungerende, sosialt begavede mennesker plutselig kan få hjertebank av å tilbringe en lørdag kveld i eget selskap, gå på kino alene eller gå på kafé uten ledsager, bør det heller utløse et lite spark bak enn bekymring og sykeliggjørelse. 

Ikke flere ensomme

Det finnes ingen undersøkelser som viser at det er markant flere ensomme i samfunnet vårt i dag enn tidligere. Det understreker ensomhetsforsker Mathias Lasgaard fra Syddansk Universitet i Danmark.

– Men det er ingen tvil om at det er kommet mer medieoppmerksomhet rundt det å være ensom. Og at ensomhet potensielt kan ha alvorlige konsekvenser for helsa. Det er likevel ikke det samme som at vi plutselig har fått en ensomhetsepidemi, sier han.

Han advarer mot å sidestille ensomhet med ganske alminnelig rastløshet.

Les også: Å reise alene

– Ensomhet er en opplevelse av at de sosiale relasjonene du har, ikke oppfyller dine basale behov. Du føler deg isolert og savner noen å være sammen med. Så ensomhet er altså en dypere følelse enn at det bare er to personer som har likt bildet ditt på Facebook, forklarer forskeren.

Til tross for at vi stadig hører om hvordan sosiale medier fremmer ensomhet og individets isolasjon i samfunnet, er Mathias Lasgaard skeptisk til å sette likhetstegn mellom ensomhet og internett.

– Det finnes ikke vitenskapelig bevis for at bruk av sosiale medier er en direkte årsak til ensomhet. Nettet er en ny form for speil av noen problemstillinger som ikke nødvendigvis er nye. Det har alltid vært ensomme mennesker, sier Mathias Lasgaard.

Angst for ensomheten

Likevel kommer vi ikke utenom at særlig yngre generasjoner i dag merker hvordan sosiale medier øker behovet for det å konstant være på, og dermed også medvirker til å skape en kunstig frykt for at du går glipp av noe hvis du er offline.

Denne frykten kan raskt forvandle seg til en selvforsterkende – men ofte ubegrunnet – angst for vanlig ensomhet. Det kan Katja Welner, student og skribent i avisa Politiken, skrive under på:

– Ensomhet blir av mange i min generasjon oppfattet som tabubelagt. Vi lever jo i en kultur hvor det ikke er nok å være sammen med venner, men hvor man faktisk skal vise sine andre venner at man er sammen med venner. Men i mange andre kulturer kan man også snakke om ensomhet uten at den sosiale statusen går til helvete, sier hun.

Les også: Kjære pappa : Hvordan kunne jeg fått deg til å bli

For å stikke et lite hull på tabuet, skrev Katja Welner i høst et småsatirisk innlegg om sin egen opplevelse av ensomhet i avisa. Ikke fordi 23-åringen lider av kronisk ensomhet, men fordi hun ville vise hvordan følelsen av ensomhet kan ramme oss alle.

– Jeg ville gjerne omtale ensomhetsfølelsen som noe ganske naturlig ved det å være menneske. Akkurat som man noen ganger er lei seg uten å være deprimert, eller travel uten å være stresset, kan man gå rundt med en ensomhetsfølelse uten å være ensom, forklare hun.

Ensomhet

Til hennes overraskelse fikk innlegget både stor og øyeblikkelig respons, og plutselig veltet det inn med e-post fra vilt fremmede som takket henne for å sette søkelyset på ensomhet.

– Ideen bak innlegget var egentlig bare å minne meg selv og andre på å vende blikket utover i stedet for innover. Min egen ensomhetsfølelse henger for eksempel nesten proporsjonalt sammen med hvor selvopptatt jeg er på sosiale medier i perioder. Jeg er en mester i å sammenligne meg selv med andre på Facebook. Men ser du litt vekk, glemmer du fort hvor synd du egentlig synes på deg selv, forklarer Katja.

Hennes budskap ble imidlertid tatt veldig alvorlig av et stort antall lesere.

– Man leser jo ofte seg selv inn i de tekstene man sitter med. Og det ser jo ut som om mange har lest: «Ensomhet   – det er meg! Endelig er det noen som snakker åpent om det». 

Det sier jo litt at et innlegg hvor emnet ensomhet blir berørt så flyktig utløser så mange personlige tanker og tilbakemeldinger, sier Katja Welner.

Ironisering over sin generasjons selvopptatthet fikk altså mennesker som for alvor er ensomme til tastene.

Katjas opplevelse av de mange henvendelsene fra fremmede er symptomatisk for måten mange kronisk ensomme mennesker kommuniserer ensomheten sin på – så godt som anonymt.

Det bekrefter Mathias Lasgaard:

– Selv om det er blitt mer vanlig å omtale ensomhet i mediene, har jeg fremdeles til gode å oppleve at folk kommer til meg og sier rett ut at de selv er ensomme. Og jeg lever tross alt av å forske på ensomhet. Alvorlig ensomhet er fremdeles ikke noe man forteller om.

Sunn alenetid

Er du en av dem som lider av kronisk ensomhet, det vil si en sterk følelse av isolasjon over en lengre periode, trenger du hjelp til å løse problemet.

Men Mathias Lasgaard understreker at det er viktig å først vurdere ensomhetsfølelsen opp mot din nåværende situasjon.

– Når vi snakker om langtidsensomme, er det altså ikke de som nettopp har flyttet til en ny by og trenger tid til å finne seg til rette på et nytt sted. Eller hun som fremdeles kjenner seg alene to måneder etter at kjæresten flyttet ut. Visst er dette også belastende situasjoner, men sånn er nå en gang livet. Men vedvarende ensomhet er desidert nedbrytende for psyken, forklarer Lasgaard.

Les også Kjære Mamma: Ti grunner som gir meg lyst til å slette deg fra Facebook

Gnager ensomhetsfølelsen når du ser perifere Facebook-venners fargerike onlineaktiviteter, mens du selv sitter hjemme for tredje helg på rad, er det på høy tid å vende alenetiden til det gode.

– Det kan være veldig befriende å være alene. Du kan selv ta kontroll over hva du bruker tiden på, og gjøre akkurat som du vil, uttalte den amerikanske sosiologen og forfatteren av boka Alone in America, Eric Klinenberg i 2011.

En nyere studie foretatt av psykologen Adam Waytz på Harvard University viser sågar at alenetid øker menneskers evne til å føle empati overfor andre, og forbedrer hjernens evne til å forme mer presise minner av hendelser og ting.

Sosiale mediers utstillingsvinduer

Sett i det lyset, er det ikke overraskende at forskere tidligere har konstatert en direkte link mellom menneskers kreativitet og den mengde tid vi tilbringer alene. Når vi fjerner fokus fra larmen omkring oss, blir vi bedre til å reflektere over egne tanker og bedre til å utvikle og utnytte evnene våre.

Selvfølgelig skal vi være oppmerksomme på farene ved kronisk ensomhet og bry oss om dem som føler at isolasjonen blir et fengsel. Men vi skal også være bevisste på fordelene ved å tilbringe tid helt alene, fri for Snapchat, Facebook-oppdateringer, sms-er og jobbmailer på en søndag.

Litt selvvalgt sofatid må aldri føles unormalt, bare fordi de sosiale mediers utstillingsvinduer for selviscenesettelse foreskriver at vi, som den mest naturlige ting i verden, skal oppfylle vår daglige onlinekvote.

«Hvis du føler deg alene når du er alene, er du i dårlig selskap», sa den franske forfatter og filosof Jean Paul Sartre en gang.

Mens skuespillerinnen Audrey Hepburn forklarte: «Jeg trenger å være mye alene. Jeg kan fint være alene i leiligheten min fra lørdag til mandag. Det er slik jeg lader opp».

Så nyt alenetiden. Kanskje blir du et enda bedre menneske – og en bedre venn av den.

Følg Det Nye på Facebook, Instagram og Snapchat (@detnye)

Få 10 utgaver av Det Nye pluss veske til 299 (+porto)

Denne saken ble første gang publisert 09/03 2015, og sist oppdatert 29/06 2017.

Les også