Her får du kjøpt menskopp
Alt du trenger å vite om menskopp!
Visste du at menskopp redder liv i Afrika, koster 200 kroner, kan kjøpes på nett og holder i fem til ti år? Her er alt du trenger å vite om menskopp.
SIGRID ØVERENG
Sigrid Øvereng (24) studerer sosialantropologi ved Universitetet i Oslo og jobber som nyhetsredaktør i nettmagasinet underarbeid.com
Her får du kjøpt menskopp
Norske nettbutikker som har menskopper i sortimentet:
www.helseogkost.no (Diva Cup)
www.kenguruloftet.no (Lunette)
www.bereglede.no (Lunette)
www.etgronnerehjem.no (Lunette, DivaCup)
www.froya-natur.no (Diva Cup, Mooncup)
Kilder: menskopp.org
Menskopp er for lengst blitt et kjent produkt i Europa og Amerika, men få har hørt om koppen her til lands.
- Jeg tror det handler om informasjonssvikt og liten tilgjengelighet, sier Grayzine-blogger Maja Hattvang til Det Nye.
Kort fortalt er denne koppen et alternativ til bind og tamponger. Den kommer i silikon eller gummi og samler opp menstruasjonsblodet i stedet for å absorbere det. Den lille gummikoppen plasseres nederst i skjeden – akkurat som en tampong.
For tre år siden ble Hattvang tipset av en venninne om koppen. Nå er hun helt hekta.
- Den helt åpenbare fordelen med menskopp er miljøaspektet. Fem tamponger om dagen i fem dager hver måned blir til slutt mye bomull, påpeker Hattvang.
Hun er ikke den eneste som har lagt sin elsk på produktet.
Menskopp redder liv
- Når du først kjøper en kopp kommer den med en liten «stang» nederst på koppen. Den er der for at du skal ha noe å gripe i når du tar den ut. Jeg anbefaler deg å klippe vekk noe av denne «stangen». Det er nemlig den som kan gjøre bruken ubehagelig, sier nyhetsredaktør i nettmagasinet underarbeid.com og student Sigrid Øvereng.
Fredag skrev Øvereng en artikkel om den berømte menskoppen. I kommentaren påsto hun at koppen var «Guds gave til kvinnen», og for mange har den vært nettopp det.
Nylig skrev nettstedet Huffington Post om hvordan menskoppen har forandret livet til fattige kvinner i Vest-Afrika.
- I Kenya koster en gjennomsnittlig pakke med bind cirka syv kroner. Selv om dette kan virke som en minimal sum, tilsvarer det den daglige inntekten til flere av kvinnene i landet. Det betyr at kjøp av sanitære bind nedprioriteres. Uten tilgang til sanitære forsyninger vil jenter og kvinner ty til alternative metoder som aviser, bomull, biter av madrass og gjørme. Dette kan føre til alvorlige infeksjoner og ubehag, skrev journalist og blogger Sabrina Rubli i desember.
Menskopp gir økonomisk frihet
For kvinnene i Kenya har menskopp vært redningen.
- Menskopp skaper økonomisk frihet og gjør kvinnene i stand til å forsørge seg selv og sine familier uten å sette sitt eget liv i fare, skrev Rubli.
En menskopp kan holde i fem til ti år og trenger bare og tømmes 2-4 ganger om dagen, i motsetning til en tampong du optimalt sett skal bytte ut hver tredje time.
Les også: Beyoncé uretusjert tar av i sosiale medier
Det er nå tre år siden Sigrid Øvereng prøvde den for første gang.
- Den ser ut som et lite silikonbeger. Den er litt større enn en tampong, men er fleksibel, så den sitter uten at du kjenner den, sier Øvereng.
Ifølge henne er den veldig lett å bruke.
Kan kjøpes på nett
DETTE ER EN MENSKOPP
Damebeger, mensbeger eller menskopp er et koppformet objekt som plasseres nederst i skjeden slik at det danner en forsegling mot skjedeveggen og kan samle opp menstruasjonsblodet.
Menskopp brukes av kvinner i alle aldre, det lages i to varianter, av naturgummi og silikon.
Menskopp som er framstilt av medisinsk, hypoallergen silikon og egner seg for kvinner med lateksallergi.
Når det brukes riktig, kan en menskopp holde i 5-10 år. Det tømmes 2-4 ganger om dagen og kan også brukes om natten. Steriliseres i kokende vann i 2-5 minutter.
Menskopp fåes kjøpt i nettbutikker og i vanlige butikker i Oslo
Kilde: Wikipedia og menskopp.org
- Jeg setter meg på huk eller sitter på do. Med rene hender bretter jeg sammen koppen og fører den inn. Det er en fordel hvis enten koppen eller vaginalåpningen er litt fuktig. Når den er inne «popper» den på en måte ut slik den skal sitte. Da tar jeg en finger og fører den rundt kanten av koppen (øverst der den sitter), dette gjør jeg for å forsikre meg om at det er skapt et vakuum, sier hun og legger til.
- Det er vakuumet som gjør at koppen holdes på plass. Deretter vasker jeg hendene. For å tømme den går jeg inn på et toalett med vask. Sitter på do og «presser nedover» mens jeg klemmer nederst på koppen. Jeg tømmer koppen i do og skyller den i vasken. Veldig enkelt, og det tar meg maks 2 minutter.
Den lille gummikoppen finnes hos flere nettleverandører, samt to butikker i Oslo. Menskopp kommer også i ulike størrelser, varianter og forskjellige farger.
- Feelunique.com, heliosbutikken i Oslo og Røtter i Oslo selger menskopp. Hvilken kopp som er best er smak og behag. Divacup er en populær modell. Jeg kjøpte min på feelunique.com for rundt 200 kr, sier Øvereng, og legger til at det mest geniale med menskopp er at du kan bruke den tolv timer før du må tømme den.
- Lukter ikke
- Det lukter ikke, og du føler deg fresh og ren. Jeg føler meg tryggere når jeg for eksempel er og svømmer. Den er miljøvennlig, billig og du kan ha den i flere år. Den tørker heller ikke ut slimhinnene i vaginaen slik tamponger gjør, sier Øvereng.
- Hvordan skiller menskopp seg fra tamponger?
- Tamponger er bleket bomull. Jeg vil ikke ha noe bleket opp i vaginaen min. Tamponger er tørre og må skiftes hyppigere. De er dyre og den der tråden er bare i veien når du går på do, sier Øvereng.
Hun får støtte fra Marte Guttulsrød, som er blogger i bloggkollektivet Grønne Jenter.
- En menskopp kan du ha resten av ditt fruktbare liv, du bare vasker den etter bruk. Den er nok vanskeligere å sette inn enn en tampong de første gangene, men det handler bare om øvelse. Når man får dreisen på det er det mye mer funksjonelt enn bind og tamponger, man trenger ikke tømme den så ofte og ting som bading er ikke noe problem, sier Guttulsrød.
Miljøvennlig
Selv er hun veldig fornøyd med sin menskopp.
- Jeg har brukt MoonCup i noen år nå, og er veldig fornøyd. Jeg opplever det som et mer hygienisk og behagelig alternativ til tampong og bind. I tillegg er det både mer miljøvennlig og økonomisk, sier Guttulsrød og legger til:
- Bind- og tampongindustrien har en sterk lobby på grunn av de økonomiske interessene knyttet til disse produktene. Da er det viktig å gjøre forbrukerne klar over at det finnes alternativer som gir en betydelig lavere miljøbelastning, hevder hun.
Gynekolog Hildegunn Stoum hadde aldri hørt om menskopp før en pasient tipset henne om det, men er likevel positiv til produktet.
- Den er laget av silikon, så det hørtes veldig trygt ut. Siden den ikke er markedsført her til lands og blir bestilt over nettet, er det vanskelig å skulle vite noe om det. Jeg kan se for meg at dette er en ting som kan fungere veldig bra i varmere land. Da kan det være gunstig å unngå bind, med tanke på sopp. Tamponger er også greie, men du kan fort bli tørr i slimhinnen av dem. Dessuten virker dette produktet mer miljøvennlig.
Ikke problematisk
- Flere reagerer på at gynekologer mangler kunnskap om dette produktet, hva tenker du om det?
- Da må vi vite om alternativene, og få informasjonen om det.
- Er det problematisk at jenter bruker et produkt det er lite kunnskap om i Norge?
- Nei, det synes jeg ikke. Ikke akkurat dette. Når det er sagt, er det viktig med god hygiene, at produktet vaskes og steriliseres etter anvisning. Et medikament hadde jeg blitt skeptisk til, men ikke et produkt som dette, som virker greit medisinsk. Men det er klart at dersom det blir bivirkninger, så er det greit at leger vet om det.
Denne saken ble første gang publisert 16/02 2015, og sist oppdatert 25/06 2017.