Hvordan fungerer serum
Dette gjør serum med huden din
Bør du bruke serum i stedet for krem?
Du finner serum som skal:
• Virke oppstrammende
• Redusere linjer og rynker
• Tilføre fuktighet
• Virke nærende
• Motvirke betennelser
• Tilføre antioksidanter
• Gi ekstra glød
• Virke anti-stressende
• Bleke pigmentflekker
• Motvirke akne
Nå finnes det serum for alt og alle i alle prisklasser. Men hva er egentlig et serum, hva gjør det – og trenger vi det egentlig?
Serumene står på rad og rekke, pent pakket inn på hudpleiehylla, med fine logoer og løfter om en vakrere, yngre og mer strålende hud.
Alle hudpleieprodukter gjør jo det.
Men akkurat serum har det vært mye snakk om de siste årene, og alle merker har én eller flere varianter å by på. Hva er egentlig dette trendproduktet som alle hudterapeuter og andre innvidde snakker så varmt om?
– Et serum er et produkt med aktive ingredienser som er ment å skulle virke dypere ned i huden enn en krem. De inneholder høye konsentrasjoner av dyptvirkende ingredienser og øker den totale effekten av hudpleien, forklarer fagsjef i hudpleiefirmaet Dermanor, Kjersti Johansen.
– Et serum inneholder omtrent fra 10 til 30 prosent mer aktive substanser enn kremer. Derfor kan du oppnå et raskere og mer effektivt resultat, sier klinikksjef ved Essens Dagspa i Tromsø, Christin Jentoft.
Trekker lettere inn
Et serum virker altså kjapt og aktivt, og må ikke forveksles med en vanlig krem. Men de fleste kremer på markedet lover også gull og grønne skoger for huden, i tillegg til å skulle gi fuktighet.
Eksempelvis inneholder mange kremer også aktive ingredienser som for eksempel skal stimulere kollagenproduksjonen, bleke pigmentflekker og redusere linjer og rynker. Så hva er egentlig forskjellen på et serum og en krem?
– En krem må inneholde både dyptvirkende ingredienser og ingredienser som behandler og beskytter hudens overflate. I en krem bruker man altså en del av plassen i krukken på gode, rike baser som blant annet styrker hudbarrieren. Serum er som regel tynnere i konsistensen og trekker lettere inn enn krem, forteller Kjersti i Dermanor.
Les også: Disse produktene er verd hver krone
Så hvorfor kan de ikke bare samle alle de gode serumingrediensene i samme krukke som kremen og spare oss for det ekstra og ofte kostbare produktet? Det finnes en god forklaring på dette, ifølge fagsjef Johansen:
Mer fettstoffer
Serum-tips
Gjør det enkelt, og hold deg til ett serum av gangen.
Et unntak er hvis du ønsker å punktbehandle for eksempel akne, hvor du kan bruke akneserumet over ditt vanlige serum.
Et annet unntak er hvis du bruker et serum om dagen og et annet om natten. Helst ikke bruk to serum over hverandre.
Kilde: Hudterapeut Anne Kathrine Hansen
– Det må være mer fettstoffer i en krem enn i et serum. Det gjør at penetrasjonen av de aktive stoffene ikke blir like bra, siden fettløselige ingredienser kan binde seg til fettstoffer på hudoverflaten fra kremen. Best penetrasjon får du på helt ren hud, med et tyntflytende serum som trekker raskt inn i huden. Men du kan ikke droppe den etterfølgende dagkremen, siden den inneholder fuktighetsfaktorer og fettstoffer som styrker hudbarrieren og som bremser fordampningen av vann fra huden.
Klinikksjef Jentoft oppsummerer det slik:
– En krem er designet for å virke i hudens øverste lag, gi fuktighet og beskytte hudbarrieren mot påkjenninger. Derfor vil høye konsentrasjoner av aktive virkestoffer ikke kunne gi noe annet enn en overflatisk effekt om de er i en krem.
Ønsker du å booste hudpleien din og få raskere resultater, er altså serum et produkt du bør investere i. De koster litt i innkjøp, men heldigvis er de som regel så tyntflytende at du trenger kun noen dråper av gangen slik at de varer en liten evighet. Hvordan vet du hvilket serum nettopp du og din hud trenger? Hudterapeut Anne Kathrine Hansen anbefaler alle å oppsøke faglig hjelp før en stor seruminvestering.
Behovet endres
– Jeg synes det er viktig med kyndig veiledning før du kjøper, da serum inneholder aktive ingredienser som skal brukes på den hudtypen de er laget for. Er du fornøyd med fuktighetskremen du bruker, kan du trygt kjøpe serum i samme serie for å forsterke effekten av hjemmepleien, anbefaler hun.
– Det finnes dessverre ikke et mirakelserum som gjør alt. Få veiledning på hva ditt behov er, og husk at om behovet endres, endres også serumet, tipser Jentoft.
Hvordan du bruker serumet, er essensielt for om det virker så effektiv som lovet på pakken. Nyrenset hud og under din vanlige fuktighetskrem er viktige stikkord.
– Serum skal alltid påføres helt ren hud, under dagkremen din. En liten dose masseres lett inn i huden. De fleste serum skal brukes morgen og kveld, informerer Jentoft.
Les også: Slik lykkes du med selvbruning
Det er også fint å vite at et serum kan bidra til at hudpleien din kan gjøre flere ting for huden din på én gang. Ja, nesten som et kinderegg.
Bra mot akne
– Et serum øker den totale effekten av hudpleien din. Du kan for eksempel bruke et serum for én effekt og en krem for en annen, slik at du får flere effekter samtidig. For eksempel kan du påføre et serum mot uren hud og en dagkrem mot sensitiv hud over. En strålende kombinasjon mot voksenakne, opplyser Johansen.
Det florerer av hudpleiemerker og produkter der ute, og det er vanskelig å velge. Et serum bør gi en synlig effekt på huden din etter seks uker, avhengig av hvilken type serum du bruker og problemet som behandles.
Hudterapeut Hansen understreker at du selv skal merke effekt på huden din ved bruk av et godt serum.
Så hvem bør bruke serum? Er det slik at alle «trenger” serum?
Raskere og bedre resultat
– Ja, alle bør bruke serum, svarer Hansen.
Noen klarer seg med kun fuktighetskrem, men de fleste opplever et behov for serum i tillegg, enten i en periode eller hver dag.
– Det er ingen tvil om at serum kombinert med fuktighetskrem gir et raskere og bedre resultat enn krem alene, avslutter hudterapeuten.
Denne saken ble første gang publisert 20/04 2015, og sist oppdatert 29/06 2017.