Peter Jensen
Dansk designer truet på livet
Peter Jensen har mottatt drapstrusler på grunn av sin hyllest til Grønlands nasjonaldrakt.
Den danske designeren Peter Jensen forteller britiske Vogue at han har mottatt drapstrusler etter at han viste fram sin kolleksjon for neste høst og vinter under moteuken i London forrige måned.
Grunnen til den negative oppmerksomheten er de kamik-inspirerte støvlene som inngikk i kolleksjonen hans.
Hyllest til Grønlands nasjonaldrakt
Kamik-støvler er en del av nasjonaldrakten på Grønland, og blir opprinnelig brukt av flere arktiske urfolk. Skoene er tradisjonelt laget av reinsdyrskinn eller selskinn.
I tillegg til drapstruslene, har designeren også mottatt en offisiell protest fra grønlenderne på grunn av støvlene. Peter Jensen skjønner ikke hvor disse reaksjonene kommer fra.
- Vi er sjokkert og opprørt over at vår kjærlige hyllest til deres kamik-støvler kan fortolkes som en utnyttelse på noen som helst måte, forteller designeren selv til motebladet.
- Vi håpet at, slik som japanerne med deres kimono og skottene med deres skotskruter, at grønlenderne ville omfavne den oppmerksomheten som deres kulturarv har fått ved at vi har omarbeidet deres kamik-støvler, legger han til.
Peter Jensen understreker at det eneste de håpet på var å få folk verden over til å bli oppmerksomme på hvor vakker Grønlands nasjonaldrakt er, og at kolleksjonen er laget som en hyllest og kun av ren kjærlighet.
- Kolleksjonen og støvlene var laget av ren kjærlighet og var ment som en hyllest til reisen vi gjorde i november. Det at jeg nå mottar drapstrusler er virkelig å ta ting ut av proporsjoner, sier Peter til Vogue.
Støtter designeren
Den danske designerens nye kolleksjon er mye omdiskutert blant grønlenderne og debatten er het i grønlandsk media.
Likevel er det noen som støtter Peter Jensen sitt arbeid. Museumsdirektør Aviâja R. Jakobsen fra Grønland Nationalmuseum er forundret over folks reaksjoner.
- Jeg er veldig forbauset over at noen på Grønland har drapstruet designeren, som i beundring over Grønlands kulturarv har blitt inspirert av designet. Vi skal ikke som andre ekstremister ødelegge Grønlands omdømme i nasjonaldraktens navn, skriver hun ifølge det grønlandske nettstedet Sermitsiaq.
Hun påpeker at nasjonaldrakten, kalt kalaalisuut, faktisk har vært gjenstand for stadig forandring og utvikling opp gjennom årenes løp. Hun forteller også at gjennom dens utallige endringer har hentet inspirasjon fra europeiske tradisjoner. Fra å være sydd i bare skinn, har den grønlandske nasjonaldrakten tatt til seg europeiske elementer.
- I dagens globaliserte verden blir folk konstant inspirert av hverandre, og det skal vi være glad for. Våres grønlandske syersker skal heller ikke begrense sin frihet til å tenke nytt i sitt arbeid med nasjonaldrakten. Hvis vi stanser utviklingen, vil tradisjonen langsomt dø hen og det er det ingen som ønsker, skriver Aviâja.
Les også:
Kjendisene hater pels, men bruker det gjerne
Denne saken ble første gang publisert 25/03 2009, og sist oppdatert 05/05 2017.