Billig ferie
Slik får du råd til drømmereisen
12 geniale tips du bør teste.
Dagdrømmer du om varmt badevann, saltvannshår, sand mellom tærne og kalde drinker i sola?
Lengter du etter shopping og storbytur med venninnegjengen?
Eller vil du kanskje slå ut håret og reise helt for deg selv og bare nyte et nytt og annerledes sted?
Vi kjenner oss igjen. Det trenger ikke være verken dyrt eller komplisert å booke drømmereisen.
Du må bare vite hvordan du unngår fellene – og hvordan du gjør det så enkelt og billig som mulig for deg selv:
Ikke lås deg:
Første bud er å ikke låse seg fast på én bestemt avreisedato. Før du bestemmer deg for å reise bort en bestemt helg eller uke, kan det være greit å forberede seg på at det kan være tusenvis av kroner forskjell de neste helgene.
- Bruk søkemotorene til å søke på én destinasjon hele året, og se når det er billigst å reise dit. Det er mange som glemmer disse mulighetene – det er jo så enkelt, sier reiseekspert Annica Jansson i Skyscanner.
– Da kan du gå inn og søke på datoene du vil reise, og velge åpne og fleksible løsninger, sier hun.
Spar, spar, spar:
Opprett en sparekonto for reisen og sett av et visst beløp hver måned. Kanskje du kan sette av en hundrelapp, en femhundrelapp eller en tusenlapp i måneden?
Det blir penger av sånt. Og så, når tiden er der og du endelig skal bestille fly og hotell, har du penger du forhåpentligvis hadde glemt du hadde satt av.
Bestill i god tid:
På tide å samle de du vil reise med og legge en plan. Reiseekspert Jansson sier det tar lengre tid enn du kanskje tror, og mener det er en feiloppfatning at det kan lønne seg å vente til aller siste minutt før du hopper på en tur.
Dropp hastverket! Må du reise i sommer? Hva med å spare enda litt penger og heller reise til vinteren, når det er kaldt og mørkt hjemme?
- Vær alltid ute i god tid, da er reisene billigere. Det blir dyrere jo lenger du venter, sier hun.
Gjør stas av planleggingen:
Halve moroa er vel å glede seg til turen? Som da man var liten og kunne glede seg i flere måneder før sommerferien. Det er noe med det: ikke la det være over før du har blunket – nyt ferien helt fra planleggingsfasen og gjør stas av det.
Lag tankekart, klipp og lim på bilder du har sett i blader, steder du har hørt om, hotell du har merket deg, strender du vil se, restauranter du vil spise på.
Hvilke aktiviteter vil du få med deg? Skriv dem ned. Drøm deg bort, og finn ut hva slags tur det egentlig er du vil på.
Bruk fantasien:
Hvorfor ikke utvide horisonten? Finn fram en globus eller et svært kart – og fram med pekefingrene. Ha bind for øynene, snurr globusen og pek.
Skriv ned landet eller byen dere «landet» på, og la alle gjøre det samme. Kanskje ett av stedene er deres nye reisemål og nye favorittdestinasjon?
Ikke vær redd for å prøve noe helt annet: Helsinki, Budapest, Istanbul, Marrakech, Brussel, Edinburgh og Krakow er eksempler på fantastiske byer med et hyggelig prisnivå.
Sammenlign priser:
- Ofte glemmer man å sjekke andre steder fordi man har som vane å gå til ett bestemt flyselskap. Da går man glipp av alle mulighetene som finnes der ute, sier reiseekspert Jansson.
Det finnes flere søkemotorer (se bookingtipsene) som setter sammen reisene for deg. Søker du etter reiser på for eksempel Finn.no eller TripAdvisor, kan det likevel være greit å notere ned hvilke selskaper som flyr hvor, for så å sjekke direkte på deres nettsider.
Da slipper du kanskje gebyrene som eventuelt kommer med gjennom et videreformidlende selskap.
Reis når andre jobber:
Enten drømmeferien er en langhelg i Barcelona, en seilferie langs kysten av Kroatia eller om dere rett og slett vil feste på Stureplan i Stockholm, er det greit å ha én ting i bakhodet, ifølge reiseeksperten:
– Så lenge du er ung og ikke har barn, kan og bør du passe deg for fellesferiene. Ikke bestill sydentur midt i en ferie, og ikke belag deg på å reise i julen eller ved nyttår. Da er det ofte dyrt, sier hun.
Har du mulighet til å være fleksibel med reisedatoen – vær det. Kan du reise fra mandag til torsdag i stedet for fra torsdag til søndag, ta noen studiedager eller ta i bruk fridagene du har opparbeidet deg på jobben – gjør det!
Da slipper du ikke bare unødvendige reisekostnader, men også lange køer, travle turistplasser og stappfulle kjøpesentre. Ingenting slår følelsen av å være «alene» på tur.
Book i søvne:
Ofte setter flyselskapene ned prisene når det er mindre pågang på nettsidene deres. Vips, så har du spart et par hundrelapper mens andre lå og sov. Vil du til London, for eksempel, prøv å bestille billetten om natten – og flere uker før avreise.
Er du ekstra heldig kan det hende du slipper avgifter, og blir blant dem som har flydd til storbyen for under hundrelappen. Har du ikke noe imot å stå opp skikkelig tidlig for å spare noen hundre- eller tusenlapper? Hva med å fly grytidlig om morgenen, når billettene ofte er litt billigere?
Redaktør i reisemagasinet Vagabond, Helge Baardseth, har en fast rutine når han planlegger en reise:
– Start med å søke på flyplassen du vil reise fra, for eksempel Gardermoen (osl.no). På punktet som heter «Direktefly» får du full info om hvor i verden du kan fly direkte til og hvilke flyselskap som trafikkerer ruten, sier han.
Book én vei:
Nei da, du trenger ikke å bli på ferie for alltid, men noen ganger kan det være greit å sjekke prisen på enveisturer opp mot returreiser. Kanskje finner du ut at SAS har billige billetter den dagen du skal reise, mens Ryanair er billigere enn førstnevnte den dagen du skal reise hjem.
Det er ingen vits å være for lojal mot reiseselskapet – bestill én vei med ett selskap, og én vei med et annet, foreslår reiseekspert Baardseth. Penger spart. Bare husk at om du for eksempel flyr ut med SAS, som ofte har gratis bagasje inkludert, må du passe på at du må bestille ekstra bagasje med Ryanair på hjemturen.
Det er kjedelig å komme på det når du møter opp på flyplassen med ti kilo mer i bagasjen enn du hadde da du dro hjemmefra.
Bo utenfor bykjernen:
Det trenger ikke være så langt utenfor heller, ofte kan det være snakk om korte gåturer som gjør at prisen synker drastisk. Det kan vel være deilig med en liten gåtur på vei til stranda eller shoppingen?
På flere hotellnettsider kan du krysse av for hvor langt unna – eller hvor nære – byen, stranda eller turistattraksjonene du vil bo.
Husk bare å søke opp hotellet og avstanden på Google Maps, så du er sikker på at dere ikke må gjennom mørke bakgater for å komme dere til stedene der tingene skjer.
De skjulte perlene:
Ikke glem hotellbookingen. Ofte er hotelloppholdet langt dyrere enn flyturen, men sjekker du for eksempel Airbnb.com kan du finne fantastiske rom med sjarm – ofte til en brøkdel av hotellprisene.
Her leier privatpersoner ut rom, leiligheter eller hus, og du kan lese anmeldelser fra dem som har vært på besøk før deg. Kanskje du til og med kan få lokaltips til å finne de skjulte perlene i byen av de du leier hos?
Spør pent:
«Hei, jeg skal ta med kjæresten min til hotellet deres for å feire bursdagen hans i storbyen om to uker. Kanskje vi kan få et ekstra fint rom for anledningen?»
Eller hva med «Hei, vi er fire venninner som skal besøke byen om et par måneder – kanskje det går an å få litt rabatt på oppholdet siden vi er så mange?» Det skal ofte ikke mer til – alle liker høflige kunder som kommer til nettopp dem for en spesiell anledning. Ikke vær sjenert.
Så, samle de du vil reise med og begynn planleggingen. Å være ute i god tid gir ikke bare billigere resultater, men det gir dere også en god unnskyldning til å møtes – og til å glede dere til ferien. Skal du reise alene er det bare å nyte planleggingen du kan stå for helt selv.
God tur!
Denne saken ble første gang publisert 12/06 2015, og sist oppdatert 30/06 2017.