Utradisjonelt bryllup
- Vi ønsket et avslappet bryllup
Med bare føtter, hennamaling og en kjole som nesten vippet budsjettet, fikk Renate endelig sagt ja til sin drømmemann.
Leser du denne teksten i Internet Explorer? Da kan deler av teksten ha falt ut. Vi er på saken!
Selv om selve frieriet ikke gikk helt knirkefritt og bruden våknet opp med henna i hele ansiktet to dager før bryllupet, ble Renate og Marius lykkelig gift.
De delte sin historie, bryllupsforberedelsene og den store dagen med med magasinet Ditt Bryllup.
Hvordan møttes dere?
- Det er en morsom historie, som naturligvis ble ledd godt av under bryllupet. Jeg (Renate) hadde bursdag, og skulle en tur ut på Løkka med min venninne (og senere forlover), Sha. Jeg avtalte med en god venn at han skulle ta seg en tur, sammen med en kompis av han, som vi aldri hadde møtt, som het Marius. En kompis som ville være helt perfekt for Sha, mente han.
- Det gikk ikke helt som planlagt, og Marius og jeg har hengt sammen stort sett hver dag fra den dagen.
Hvordan fridde han?
- Vi var i Brüssel for en helg, hvor Marius hadde planlagt et romantisk frieri. I en romantisk park i utkanten av Brüssel skulle han spørre. Vi tok turen dit, men Marius hadde, typisk nok, ikke sjekket om parken faktisk var åpen. Det var den selvfølgelig ikke. Så da ble det et spontant frieri midt på fortauet.
- Jeg fikk vel egentlig ikke med meg hva som skjedde med en gang. Marius hadde laget en ringeske ut av en bit av en trestamme fra hagen vår hjemme, som han plasserte på en mur mens vi gikk forbi – hvor han spør «Hva er det?» og peker på trebiten. Ganske uinteressert ser jeg forbi muren og vandrer heller videre på en sti jeg fant bak muren Marius peker på. Men så får han stoppet meg, og sier noen veldig fine og vel planlagte ord. Needless to say; svaret var ja!
Våknet med henna i hele ansiktet
Hva slags bryllup ønsket dere?
- Vi ønsket et avslappet bryllup, en dag med gode minner for store og små. Ingen skulle kjede seg, hverken under vielsen eller resten av dagen/kvelden. Det vil si tilrettelagt og vel gjennomtenkt program for alle aldere. Stemningen var selve visjonen, og det visuelle landet vi ut ifra det.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Fortell om selve bryllupet?
- Dagen startet for brudens del hjemme i Oslo, med forlover Sha, og fantastiske Sissel Fylling som fikset hår og makeup. Jeg var veldig bestemt på at jeg ikke ville ha en typisk brudesveis, eller makeup. Derfor hadde jeg også fått malt hennatatovering på hender og føtter. Sissel minnet meg på at jeg skulle se på disse bildene resten av livet, men det var jo nettopp derfor jeg ikke ville se ut som en tradisjonell brud!
- Jeg våknet for øvrig dagen før bryllupet med henna i hele ansiktet, for jeg klarte selvfølgelig ikke ligge rolig hele natten. Brudgommen ble kastet ut av huset, tradisjonen tro, og tilbragte natten på hotell. Hvor han startet dagen med en øl og brødrene sine. Brudgommen og brødrene ble så hentet av brudens far, og kjørt ut til gården.
- Bruden og forlover var klare cirka ti minutter før vielsen skulle starte, og det var en times kjøretur til lokasjonen. Men med en sms til toastmaster og Erling Steens 1952 packard stående i innkjørselen, var vi elegant på vei til Tomter. Altfor sent ute, med ventende gjester, men på en herlig solskinnsdag på en idyllisk gård, ankommer bruden. Stemningen var satt, uhøytidelig og avslappet!
- Våre tre barn og brudens far møtte bruden, som ikke er helt fornøyd med finishen: «Du, av med sokker! Du, fiks håret ditt, hent voks! Ikke hold blomstene så høyt! Du håndhilser med brudgommen.»
Vielse av Einar Gelius
- Vielsen, som ble holdt av Einar Gelius som hadde tatt turen helt fra Lom, var satt opp personlig av brudeparet. Vielsen inneholdt blant annet en tale fra brudeparet hvor vi påpekte gode egenskaper hos hver og en av gjestene våre som vi ønsket å ta med oss inn i ekteskapet vårt, tale fra brudens farfar om hva ekteskap var før, og hvordan et ektepar som har vært gift i 50 år vil råde et nytt ektepar til å holde sammen gjennom hele livet.
- Brudens søster sang to sanger, en duett med sin kjæreste og en sang hun hadde skrevet spesielt til bryllupet. Etter vielsen var det fruktbord og hjemmelaget limonade, og masse forskjellige aktiviteter for store og små. Blant annet maling på lerret for barna, kubb, volleyball, badminton og sekkeløp.
- Etter dette, og etter brudeparet hadde tatt bilder, var det middag. Vi hadde BBQ-fest, med stor meny. To kokker stod ved grillen og serverte de deiligste retter. Vi ville ikke ha det slik at man kun hentet mat når toastmaster sier ifra, men man kunne hente mat når man ville, og det var ikke mye mat igjen når vi var ferdige!
- Drikken var passert i zinkbaljer ved hvert bord, vi serverte øl, vin og mineralvann i to serveringer; en balje til middag, og en til senere på kvelden. Vårt fokus var ikke masse alkohol, men heller å begrense for at det skulle være en hyggelig opplevelse for alle barna – hele kvelden og natten.
- Mange av gjestene hadde med seg kaker, så vi hadde kun hjemmelagde kaker, bortsett fra bryllupskaken. Dette gjorde det veldig personlig og hyggelig. Det var DJ, og dans. Og til og med barna holdt ut til siste slutt.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Ville ikke gå for kompromisser prismessig
Hvor lang tid brukte dere på å planlegge?
Vår bryllupsliste
Brudekjolen: Designet av Leila Hafzi.
Sko: Christian Dior.
Brudgommens antrekk: Dress skreddersydd i Thailand. Sko fra Ted Baker.
Frisør og makeup: Sissel Fylling, Pudderagency.com.
Fotograf: Anne Margrethe Mathisen, annemargrethephotography.com.
Lokale: Geiteberg kulturbruk på Tomter, Geiteberg.no.
Bryllupsplanlegger: Nina Asbjørnsen, Vakrebryllup.no.
Vielsesmusikk: Inngangsmarsj: «Endless Love» av Lionel Ritchie.
Utgangsmarsj: «At Last» av Etta James.
Musikalske innslag: Sang av brudens søster og hennes kjæreste.
Blomster: Fra Mester Grønn. 3 for 2, satt sammen av bruden. Syriner plukket i hagen til brudens farmor og farfar.
Kake: Tre forskjellige cupckes fra Chocoloco.no.
Dekor: Ikea, Riviera Maison, TGR. Det meste av dekoren og lamper var fra Ikea. Dra på Ikea en sen kveld hvor det ikke er så mye folk og gå en runde – her er det mye inspirasjon å hente! Vi ante ikke at vi ville ha slike lamper som vi endte opp med, før vi var på Ikea. Limonadestand og photobooth ble snekret av Nina i Vakre Bryllup.
Invitasjoner: Hjemmelaget med materialer kjøpt på Panduro Hobby.
Ringer:
Designet selv, laget av gullsmed Bugge, Gullsmedbugge.no.
Nettsider: Pinterest
Bordkort: Hjemmelaget med glassrør fra Riviera Maison med frø fra plantasjen, sitat og navnlapp.
- Vi bruker begge mye tid på jobb, og vi har tre barn, så vi fant raskt ut at vi ønsket hjelp til planleggingen. Vi booket da Nina i Vakre Bryllup, som har hjulpet oss med mange ting. Vi endte blant annet med å bytte lokasjon tre uker før bryllupsdagen, og Geiteberg var det Nina som tipset om! Renate hadde mye klart i hodet med tanke på stemning og det visuelle, og etter en runde på Ikea var vi langt på vei; lamper, vaser, lykter, tepper osv.
Hvor hentet dere inspirasjon fra?
- Pinterest er genialt til bryllupsplanlegging, der finner du det du trenger av inspirasjon. Men trikset er å ikke kopiere, men samle elementer, blande disse, og lage ditt eget uttrykk ved å sette det sammen. Ikke la alt være forutsigbart, overraskelseselementet og det uventede gjør det å enda mye kulere.
- Når man bruker bryllupsplanlegger, må man regne med å se gjenbruk av ideer, så noen personlige ideer redder ditt bryllup fra å bli som alle andres.
Hva gjorde dere for å sette særpreg på bryllupet?
- Stemningen vi jaktet på, gjorde at alt ble veldig personlig på vår dag. Dette ble vårt særpreg. Vi gjorde også en veldig personlig vri på bordene, vi nummererte ikke, men ga bordene navn. «Lær brudeparet bedre å kjenne, gjennom noen de aldri vil glemme.» Vi ga bordene navn etter familiemedlemmer som har gått bort, og skrev en tekst til hvert navn som fortalte noe om bruden eller brudgommen gjennom et minne eller en kvalitet fra avdøde, med en hyggelig eller morsom undertone. Dette var veldig populært, og rammene med navn og tekst gikk på rundgang i lokalet. Alle ville lese alle.
Hvor mye var bryllupsbudsjettet på?
- Budsjettet var på 250 000 kr + 10 % buffermargin. Vi endte med å bruke totalt 253 500 kr på alt fra A til Å. Dette er mye penger for oss, men vi kom frem til at siden vi hadde muligheten ville vi ikke spare og gå for kompromisser på en dag som dette. Men vi var harde på pris, og dette var blant annet hvorfor vi valgte å bytte lokasjon tre uker før bryllupet.
Hvor mange gjester hadde dere?
- Det kom 44 stykker (36 voksne og 8 barn), av 52 inviterte. Vi valgte å invitere kun nærmeste familie, og de aller nærmeste venner. Vi kuttet gjestelisten flere ganger for å få til den intime og avslappede stemningen.
- Nå orker jeg faktisk ikke mer
Hvem av dere tok størst del i planleggingen?
- Nina (bryllupsplanleggeren) hjalp oss godt på vei, naturligvis, men jeg visste hvordan jeg ville ha det, og har stått for de fleste avgjørelsene og visjonene. Jeg styrte skuta lenge, mens Marius satt med budsjett, men en ukes tid før bryllupet ble det for mye for meg. Det kokte på jobb, og bryllupsplanleggingen krevde veldig mye. Så en dag, mens jeg var på jobb, sendte jeg en sms til Marius, «Nå orker jeg faktisk ikke mer», og Marius tok over roret.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Var dere noen ganger uenige?
- Nei, det gikk overraskende stille for seg. Marius hadde en kommentar da jeg sa jeg skulle kjøpe Leila Hafzi-kjole, og den prisen som følger med det – han måtte sjekke om det gikk inn i budsjettet. Men det var ett blikk fra meg, så trakk han kjapt den kommentaren. Det er IKKE innafor å nekte bruden den kjolen hun vil ha!
Ble bryllupet slik dere hadde sett det for dere?
- Vi er så utrolig fornøyde. Dagen var perfekt i våre øyne, og stemningen vi jobbet så hardt for å få til, var helt fantastisk! Mange kommentarer fra gjestene om at dette virkelig var et drømmebryllup. Det var en del detaljer som ikke ble gjennomført slik vi ønsket, men når man står midt i det må man nyte det som er, ikke irritere seg over hvordan det kunne vært. Jeg trodde ikke det ville være enkelt å overse disse tingene, detaljfrik som jeg er, men det gikk fint.
Er det noe dere ville gjort annerledes?
- Vi savnet en del struktur under planleggingen, gjerne med deadlines, som vi tror ville spart oss for mye hodebry i innspurten.
Hva er dere mest glad for i etterkant at dere la mye vekt på?
- Personlig vielse, og at barna skulle ha det gøy – hele dagen, kvelden og natta.
Bryllupets fineste øyeblikk
Hva var det beste øyeblikket i løpet av dagen?
- Her bør man kanskje svare når partneren min sa «ja», men jeg tror faktisk det var når lillesøsteren min sang en sang hun hadde skrevet selv under vielsen, og vi satt på benken med barna våre, og var gift. Jeg klarte å holde på tårene, helt frem til det.
Hvordan var deres taler til hverandre?
- Bruden snek seg unna å holde tale, men skrev et brev til brudgommen som han fikk levert til hotellet på morningen. Talen til Marius var fin, oppriktig, og ikke klissete. Han var veldig opptatt av at det ikke skulle være en klisjé.
Danset dere brudevals? Til hvilken sang?
- Vi danset, men ikke vals. Det ble heller en roligdans, som man kalte det på ungdomsskolen, til Tony Bennett og Faith Hill, «The Way You Look Tonight». Vi fikk med ALLE opp på dansegulvet sammen med oss. Det er et utrolig hyggelig bilde!
Artikkelen fortsetter under bildet.
Brudeparets beste tips videre
Deres beste tips til kommende brudepar?
Fem tips til kommende brudepar
★ Ta fri to dager før bryllupet; en til å pynte/ordne/fikse og organisere, og siste til å trekke pusten og nyte. Vi tok bare fri en dag, og det var texas fra morgen til kveld!
★ Husk å bruke bryllupsdagen til å skape gode minner, for alle.
★ Har du barn, tilrettelegg bryllupet, for det blir en helt spesiell opplevelse når barna kan være med på alt som skjer.
★ Gjør ting personlig.
★ Alle situasjoner oppnår en stemning, tenk ut hvilken stemning dere vil ha på deres dag - og skap den!
- Gjør det personlig! Det beste tipset vi fikk til selve dagen er vi evig takknemlig for at vi fikk: Husk at dette er deres dag – ikke føl at dere må underholde andre. Når dere tenker tilbake på dagen, skal dere huske hverandre.
Brudens beste tips til kommende bruder?
- Første punkt før planleggingen starter: Hva slags stemning ønsker du på dagen din? Begynn planleggingen der! Deleger oppgaver under planleggingen, uansett hvor stor kapasitet du selv har. Og dra på skoshopping til London!
Brudgommens beste tips til kommende brudgommer?
- Spill på hverandres kvaliteter, bruk hverandre og gjør hverandre gode! Jeg har ingen anelse om hvordan man skaper en bestemt stemning gjennom valg av lokasjon, dekor eller mat, men jeg vet at min fantastiske kone har det, og jeg backet henne i hennes valg. Så gir jeg selvfølgelig lyd hvis det er ting jeg absolutt vil ha eller ikke vil ha.
- Videre vet jeg at hun ikke er like glad i Excel som jeg er, så da fikk jeg ta på meg superhelt-kappa på det området. Ha et romslig budsjett, og med det mener jeg ikke at man må ha ubegrenset med kapital, men budsjetter med 10 % uventede utgifter – som eksempelvis en fantastisk Leila Hafzi-brudekjole eller superfete Dior-sko... For det faller nemlig IKKE i god jord å nevne budsjett når brura skal ha seg kjole!
Drømmekjole fra Leila Hafzi
Hvordan fant du brudekjolen?
- Etter å ha trålet brudesalonger i Oslo sentrum, hvor jeg følte meg som en prinsesse i et Disney-eventyr i alle kjolene jeg prøvde, noe som var heeelt feil for meg, falt valget på det norske kjolemerket Leila Hafzi. Jeg ville ha armer på kjolen, og jeg ville ha en lett og smal kjole passende til barbeintbryllup på gårdstunet. Leila har vært en drøm å samarbeide med, og jeg kunne ikke vært mer forelsket i kjolen min.
Ga dere hverandre morgengave?
- Ja, brudgommen fikk noen fine bilder av sin brud i undertøy, og bruden fikk et spesiallaget smykke av hormonet Oksytocin. (Oksytocin er også kjent som «velvære-hormonet» fordi det også er assosiert med kjærlighet og sosiale interaksjoner.)
Alle foto: Anne-Margrethe Photography