Spanske bobler til 17.mai
17. mai er en av de fremste sjampisdagene vi har. Men det er like godt med spansk cava!
Nettstedet Art of Taste har «tatt en spansk én». De har testet 14 musserende viner, eller cava som det heter, fra Spania.
Vinneren av testen var Soler-Jové Brut Reserva, som fikk 86 av 100 mulige poeng.
De fem beste
Soler-Jové'en er en glimrende cava som er god til både å drikke alene. Den kan også nytes til enkle forretter, tapas, skinke, salami og hvite geitemelkoster. Serveringstemperatur bør være ca 8 °C.
På de neste fire plassene finner du:
Conde de Caralt, brut, 85 poeng.
Codorníu Reserva Raventos Brut, 83 poeng.
Delapierre, brut, 83 poeng.
Freixenet Brut Nature 2002, 83 poeng.
Fremstilt som champagne
Cava fremstilles på samme måte som champagne. Man tilsetter en porsjon med sukker og gjær i hver enkelt flaske ferdigtappet vin, slik at det oppstår en ettergjæring som danner karbondioksid i en lukket flaske.
Flaskene gjennomgår en prosess der de gradvis snus opp ned slik at bunnfallet samles i toppen av flasken. Denne fryses ned og bunnfallet fjernes før ny kork settes inn.
Les hele testen hos Art of Taste!
Store forskjeller
Cava blir produsert i flere regioner, da med hovedvekt i Pénedes ved Barcelona.
Dette bidrar til store forskjeller mellom de ulike musserende vinene. Cava har gjerne søtere frukt og bløtere syre sammenlignet med champagne, noe som kommer av det varme klimaet i Spania.
Er du i tvil om hva de ulike betegnelsene på flaskene står for, hjelper vi deg med noen forklaringer:
Brut Nature: Knusktørr (ikke tilsatt sukker).
Brut: Tørr for både champagne og musserende vin.
Seco: Halvtørr (gjelder musserende), tørr (champagne)
Semi-seco: Halvsøt (demi-sec: champagne)
Dulce: Søt
Les også: Den beste champagnen
Denne saken ble første gang publisert 16/05 2007, og sist oppdatert 04/05 2017.