Forelsket i TV-legen

Hva er det som gjøre legene på TV så attraktive?

Foto: TV3
Først publisert Sist oppdatert

De viser seg på TV-skjermen hver uke. De kjekke og autoritære mennene i serier som Grey's Anatomy, Akutten, House og Scrubs. Hvem kan stå i mot den herlige blandingen av omsorg, intelligens, mot, sexappeal og viljestyrke som kjennetegner TV-legene?

Se bildegalleri med de populære tv-legene her!

Jente-TV

Helt siden Chicago Hope dukket opp på TV-skjermene i 1995, har legeserier vært et kjærkomment innslag i TV-uka. Studier viser at det først og fremst er kvinner som ser legeserier.

En undersøkelse utført av Jostein Gripsrud og Jan Fredrik Hovden ved Universitetet i Bergen fra 2000, viser at serien Chicago Hope hadde mer appell til kvinner enn menn. Bare 31 prosent av de spurte mennene likte serien, mens over halvparten av kvinnene likte den.

TV-kanalenes egne målinger bekrefter denne tendensen. Rundt 60 prosent av seerene til Grey's Anatomy er kvinner i alderen 20 til 39 år. Omsorgsmenn

Men hva er det med disse TV-legene som appellerer spesielt til kvinner? Medieviter Håvard Legreid ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen tror omsorg er et viktig stikkord.

- Det er rimelig å anta at menn i omsorgsyrker oppleves som attraktive fordi de mestrer et kvinnelig symbolområde. Legeskikkelser opererer gjerne i grenseland mellom omsorgsperson og leder, og får derfor både en myk og hard side som gjerne er tiltrekkende, sier han til Det Nye.

Legreid tror ikke de mannlige skuespillerne nødvendigvis blir valgt til legeseriene fordi de er klassisk kjekke.

- Fjernsyn har en tendens til å velge ut utseendemessig karaktersterke menn i viktige roller. Dette legger fokus over på deres dramatiske funksjon og karaktermessige dybde, snarere enn deres eventuelle skjønnhet slik tilfelle for ofte har vært for kvinner. Dramatikk fra virkeligheten

Drama har alltid vært en kilde til underholdning. Sannsynligvis er det nettopp legeseriens mange virkelighetsnære dramatiske elementer som gjør denne type serier så lette å like.

- Legeseriene tar for seg kritiske øyeblikk i et menneske sitt liv sånn som fødsel, sykdom, seksualitet, kropp, ulykker og død. Alle kan kjenne seg igjen i noe av det som foregår samtidig som man får innsyn i noe hemmelig, forklarer Legreid. Positiv trend

Dersom du tenker tilbake på de første legeseriene var det ikke mange kvinnelige helter i disse seriene. Mens kvinnene den gang stort sett var redusert til sekretærer og såkalte underordnede stillinger, er dagens legeserie-kvinner mer på linje med gutta.

- I noen av de nyere seriene makter kvinnene å kombinere ideelle egenskaper for en moderne kvinne. De er karrierebevisste, frigjorte, omsorgsfulle og familiekjære. Dette er en kombinasjon av egenskaper som tidligere var forbeholdt mennene, avslutter Legreid.

PS! I Det Nye nummer 11, som er i salg fra 30. juli får du et møte med en av de kjekkeste av alle: Patrick Dempsey fra Grey's Anatomy.