Født rosa
Det er ikke nødvendigvis leketøybransjens skyld at vi jenter digger rosa. Debatten om jenter og gutters fargevalg raser videre.
De aller fleste jenter har foretrukket rosa så lenge de kan huske. Rosa klær, rosa hårbøyle, rosa barbie og rosa sykkel har gitt barndommen et lyserødt skjær. Men hvorfor er det sånn? Er vi jenter født rosa eller blir vi rosa?
Et forskerteam fra New Zealand gir nå nye innspill til debatten om hvorvidt det er arv eller miljø som står bak jenters rosasug.
Historisk farge
Gjennom en omfattende studie fant forskerteamet fra universitetet i Newcastle ut at kvinner automatisk velger farger med rødt i når de kan velge.
Ifølge BBC.uk ba teamet mer enn 200 menn og kvinner i tjueårene om å velge mellom ulike farger på en dataskjerm. Mens flesteparten av kvinnene valgte blåfarger med rødt i, overså de blåfarger med grønt og gult i. Med menn var det omvendt.
Doktor Anya Hurlbert som ledet forskningen, tror kvinner og menns fargepreferanser kan forklares gjennom evolusjonsteorien.
- Evolusjonen har nok oppfordret kvinner til å foretrekke røde farger, rød frukt og sunne, røde fjes, forklarer Anya.
Menn vil ha rosa kvinner
Hvorvidt jenter og gutter er født like, eller blir like gjennom oppdragelse og miljø, debatteres stadig i forskermiljøer så vel som i media. I denne månedens utgave av magasinet Det Nye undersøker journalist Kari Spets nettopp dette spørsmålet. Hvor stammer egentlig hennes sug etter rosa fra? Arv eller miljø?
Biolog og forsker Terje Bongard ved Norsk institutt for naturforskning tror i likhet med forskerne fra New Zealand at fargepreferanse har med menneskets utvikling å gjøre.
- Det er en klar fysisk sammenheng mellom kvinner og rosa. Det ultimate, om enn underbevisste, målet med ethvert menneskes liv er å få barn - og kvinner tiltrekker seg menn ved hjelp av rosa, selv om vi ikke vet hvorfor det skjer, sier han til Det Nye.
Blir jenter
Men mange er uenige med Terje, og tror samfunnet oppdrar og oppfordrer oss til å bli jenter og gutter.
I boken Nye gutter og jenter - en ny pedagogikk forteller Bredesen Nordfjell om en svensk barnehage hvor de ansatte var overbevist om at de likestilte barna. De filmet hverdagen i barnehagen for å sjekke om det bestemte.
- De så at de behandlet ungene veldig forskjellig ut fra kjønn. De snakket til dem på ulikt vis, snakket for eksempel mer med jentene i garderoben, forklarer Bredesen til Det Nye.
For er det ikke sånn at foreldrene våre, barnehagen, skolen og mediene alle forer oss med forestillinger om hvordan det er å være en ordentlig jente og en ordentlig gutt?
Som den berømte feministen Simon de Beavuvoir skrev i boken Det annet kjønn:
- Man fødes ikke som kjønn. Man blir det.
Synes du temaet er interessant? Les mer i denne månedens utgave av magasinet Det Nye - der vår reporter Kari Spets prøver å finne ut av hvorfor hun er så glad i rosa. Bladet er i salg nå!
Denne saken ble første gang publisert 22/08 2007, og sist oppdatert 04/05 2017.