Brun med fargerik mat
Mat som inneholder stoffet betakaroten gjør huden din mørkere.
Solas UV-stråler er farlige, og selvbruningskrem er klissete og lukter rart. Hva med rett og slett å spise deg brunere?
Smart stoff
Betakaroten er navnet på vidundermiddelet som skal brune huden vår innenifra. Vi spurte ernæringsfysiolog hos DinKost.no, Gunn Helene Arsky, om dette virkelig er tilfelle?
- Ja, det stemmer!
Hva er det som skjer i kroppen når vi spiser betakaroten?
- Betakaroten er et fettløselig, guloransje fargestoff som har A-vitamineffekt i kroppen. Spiser vi mye, vil underhudsfettet farges oransje, og vi ser brune ut, forklarer hun.
Velg riktig mat
Fargesterke grønnsaker og frukter som gulrot, rosa søtpotet, spinat, grønnkål, papaya, aprikoser og tørkede aprikoser er eksempler på matvarer rike på betakaroten.
- For å få en effekt på huden, må du spise en eller flere av disse matvarene daglig, påpeker.ernæringsfysiologen.
Helt ufarlig
Ni år tilbake advarte ernæringseksperter, på bakgrunn av et finsk studie, mot å spise for mye betakaroten. Men i dag er det ingen eksperter som mener dette lenger.
På den andre siden viser enkelte studier at naturlig betakaroten forebygger kreft, melder nettstedet Mat&Helse.
- Betakaroten fra mat er helt ufarlig. Det gjelder også selve brunfargen - den er ikke farlig, selv om du skulle bli helt oransje, beroliger Gunn Helene.