Test av dusjsåpe
Stor test av dusjsåper
Dyrt er slett ikke alltid best.
Monika Tøraasen
Monika Tøraasen er utdannet hudpleier ved Norsk Hudpleieskole.
Hun er også utdannet journalist og motekonsulent.
Fakta om testen:
Dusjsåpene har blitt vurdert ut fra:
- Hvordan huden føles etter bruk
- Duft
- ingredienser
Slik ble testen utført:
Dusjsåpene har blitt tester hver for seg, og uten at håndkrem har blitt påført etterpå. Ingrediensene har blitt vurdert i etterkant.
Utvalget er valgt på grunn av:
Dusjsåpene i testen er et utvalg av bestselgere, dyrere varianter og de billige varianter.
De fleste av oss dusjer hver dag, og noen opp til flere ganger om dagen. Da kan det være lurt å tenke litt over hvilken såpe en smører seg inn med.
Vi har testet bestselgerne på såpefronten, fra de mest eksklusive til den billigste på markedet, og funnet ut at det ikke nødvendigvis er prisen det kommer an på når det kommer til kvalitet.
En god såpe
Det viktigste for en god dusjsåpe er at den tar vare på huden din, og for å gjøre det, er det en del viktige faktorer som spiller inn.
- En god dusjsåpe inneholder milde renseingredienser, samt næringsstoffer til huden vår. At såpen opprettholder en riktig pH-verdi er også veldig viktig, sier Ingelin Harlem, hudpleier hos Clinique Madeleine AS.
Huden vår har en pH på mellom 4,9 og 5,5, og derfor bør også såpens pH ligge mellom der.
Unngå mye parfyme
Vi liker alle at ting lukter godt, og går derfor ofte etter lukt når vi velger dusjsåpe. Dette er ikke nødvendigvis så lurt.
- Parfyme er en unødvendig ingrediens som kan skape irritasjon og eksem i huden. Et produkt kan gjerne lukte godt, men bør helst dufte av ingrediensene i seg selv, og ikke av tilsatt parfyme, sier Harlem.
Kan bli for ofte
Det går an å bruke for mye dusjsåpe. Det skjer når man dusjer for ofte og bruker feil såpe.
- Dersom ingrediensene vasker for mye eller for grovt, og huden ikke blir tilført næring, kan en få tørr og svært irritert hud. I verste fall utslett og eksem, forteller Harlem.
Hvordan du reagerer på såper varierer fra hudtype til hudtype. En sensitiv hud vil for eksempel reagerer annerledes på ting enn en kombinert hud, men det er uansett ikke feil for noen å gå for en såpe med milde og pleiende ingredienser.
Om de viktigste ingrediensene
BHT: Omdiskutert ingrediens. Ved oralt inntak kan den virke kreftfremkallende, det kan den også om den kommer inn i blodomløpet. BHT vil ikke trekke langt nok ned i huden til å komme inn i blodomløpet, når det brukes som såpe. Så, i små mengder, som det ofte er i kosmetikk, vil den ikke utgjøre noen fare for hudkreft, men det er uansett ikke positivt om et produkt har denne ingrediensen.
Parfyme: Parfyme er aldri bra i høy konsentrasjon, og bør derfor være nederst i ingredienslisten. Høyt oppe kan det virke irriterende på huden, og allergifremkallende.
Oljer: Oljer virker nærende og fuktighetsgivende på huden, og gjør den smidig. Mineralolje virker dessverre ikke på denne måten, da det kun legger seg utenpå huden. Kan allikevel virke fuktighetsbindende sammen med glycerin, men ikke nærende.
Glycerin: Virker fuktighetsbindende. Binder fuktighet på hudens overflate og lenger ned i hudlagene.
Cocamide DEA/MEA: Omdiskutert ingrediens. National Toxicology Program (NTP) har ved studier bevist at denne ingrediensen kan virke kreftfremkallende, spesielt i store mengder. Finnes ofte ikke store mengder i kosmetikk, derfor har den ikke blitt forbudt å bruke.
Les også:
Stor test av håndsåpe (dyrest ble dårligst!)
7 nyttige hårtips som gjør at du ser yngre ut
Denne saken ble første gang publisert 20/06 2012, og sist oppdatert 28/06 2017.