De beste tipsene for sunn soling
Har du sunne solvaner?
Trenger vi å beskytte huden på en annen måte jo eldre vi blir? Er det mulig å unngå pigmentflekker? Og er parabener egentlig et problem? Her får du de beste tipsene for det gode liv på solsiden.
Når sommerferien endelig kommer, er de fleste av oss så solhungrige at vi lett glemmer å beskytte oss skikkelig.
En gylden huskeregel er at UVA-stråler står for aldring, og det er disse strålene som kan fremskynde aldringsprosessen. Mens UVB-stråler står for brent, og kan gi oss umiddelbare solskader i form av solbrenthet.
Kreftforeningen anbefaler alle å bruke minst faktor 15 med UVA-beskyttelse under nordiske forhold. Men det kan være lurt å bruke en høy faktor uansett, siden det skal gi bedre beskyttelse mot solskader, som for eksempel pigmentflekker.
Mye av grunnlaget for den huden du har i dag ble lagt i ung alder, i tillegg til arvelige gener, men både livsstil og solvaner spiller en vesentlig rolle. Det betyr med andre ord at det aldri er for sent å gjøre en innsats for en sunnere og frisk hud.
Vi kan dessverre ikke få rynkene til å forsvinne, men å utvise sunt solvett og fylle på med masse fukt, vil langt på vei kunne forebygge og forhindre at vi ser ut som vi er mange år eldre enn vi faktisk er.
Vi glemmer brystet
Gode råd for ansiktet
* Husk alltid solfaktor når du beveger deg ute, også om du bare skal en tur på butikken eller ta en kaffe i solen.
* Velg en dagkrem med solfaktor, eller bytt ut dagkremen med en solkrem i sommermånedene.
* Styr unna kremer med parfyme, siden det kan forårsake mørke flekker og skjolder på huden.
* Bruk minst mulig sminke i solen, men klarer du deg ikke uten foundation, velg en som inneholder solfaktor. Eller prøv en BB- eller CC-cream med faktor, som fungerer som en lett farget dagkrem.
- I utgangspunktet trenger vi ikke å beskytte huden på en annen måte med alderen, mener hudlege Sidsel Haug ved Aleris Medisinske Senter.
- Det aller viktigste uansett alder, er å beskytte seg med solfaktor. Vi som har opplevd 70- og 80-tallet har nok blitt eksponert for en god del sol, så mange sliter med solskader og opplever at huden har blitt mer sensitiv med årene. Hos kvinner er huden på brystet spesielt utsatt, og dette er et område som lett glemmes. Et tips er derfor å beskytte huden spesielt godt mot solen akkurat her. Til lys hud anbefaler jeg faktor 30-50, siden vi ikke alltid er like flinke til å påføre mer underveis. Ideelt sett bør man smøre seg hver andre til tredje time, og du blir brun også med faktor 30. I Norge har vi ikke voldsomt mye sol, så når den endelig kommer, har vi en tendens til å overdrive solingen og bli brente.
Ifølge Sidsel Haug er det ingen fare for å smøre på for mye solkrem, og dermed forhindre opptak av D-vitaminer i huden.
- En nordisk hudtype tar fort inn D-vitaminer, så det er ikke mye sommersol som skal til før ønsket mengde oppnås.
Hun er heller ikke veldig bekymret for bruk av parabener i kremer, siden det ikke er snakk om et stort opptak i huden. Det har så langt ikke vært holdepunkter for sammenheng mellom bruk av parabener i kremer og kreft.
- Det er mye verre å ikke bruke solkremer, enn å bruke de som inneholder parabener. Men nå finnes det også mange alternativer uten. Det viktigste er å velge parfymefrie og medisinsk testede solkremer.
Pigmentflekker
- Dersom pigmentflekkene skyldes hormonelle endringer, er de ikke så lett å forebygge. Men pigmentflekker forårsaket av soling, kan unngås ved å oppholde seg mindre i solen eller bruke solkrem. Skjemmende pigmentflekker kan behandles med laser- eller frysebehandling.
Ikke glem øreflippene
* Fukt, fukt, fukt! Hud som har fått nok fuktighet, ser både sunnere og yngre ut. Husk derfor å fylle på i løpet av sommeren, både på utsiden og innsiden (vann).
* Har du allerede fått eller er disponert for å få pigmentflekker, bør du bruke ekstra høy faktor. Alternativt bruke en solstift som beskytter ekstra på utsatte steder.
* Ikke glem utsatte steder som neserygg, øreflipper, kinnben og partiet rundt øynene. Her er huden ekstra tynn, og dermed mer utsatt for å bli brent. En solstift med ekstra høy faktor er super her.
* Ikke overdriv! Ta pauser fra solen med jevne mellomrom, og bruk gjerne en stor solhatt som skjermer ansiktet for den sterkeste solen.
* Påfør alltid ekstra solkrem i løpet av dagen og etter en dukkert. Ikke stol blindt på at solkremen holder hva den lover, selv om det står at den er vannfast.
Det finnes også en krem med blekemiddel som fås på resept, forklarer Sidsel Haug.
Silje Austnes, kosmetisk sykepleier ved Colosseumklinikken, understreker viktigheten av å beskytte huden godt i voksen alder.
- Når huden eldes vil den fornyes langsommere og bruke lenger tid på å reparere seg selv, og den klarer ikke korrigere ytre påvirkninger som den utsettes for. I hud som utsettes for mye UV-stråling, vil det kunne forekomme forandringer i hudcellenes DNA, noe som påvirker hudkvaliteten. Resultatet kan bli en tørrere, slappere og rynkete hud, med en grå, ujevn hudtone og pigmentflekker. Derfor er det viktig å påføre en høy bredspektret solfaktor daglig, gjerne 30-50, med sinkoksid, for å beskytte huden. I tillegg anbefales en krem eller serum med høyt innhold av C-vitamin (L-askorbinsyre), som er et kraftig antioksidant for ytterligere beskyttelse mot UV-stråling og frie radikaler. I kombinasjon med en høy solfaktor, vil dette gi en svært god beskyttelse mot pigmentflekker, aldring av huden og hudkreft. I tillegg vil C-vitaminer gi en friskere hud med mer glød og vitalitet, sier Austnes.
- Unngå solkremer med billig mineralolje, noe som kan resultere i en fet og kvisete hud. I tillegg kan du gjerne bruke et mineralpudder med høy solfaktor over, for god beskyttelse gjennom hele dagen.
Siri Rød Holmboe, hud- og laserterapeut hos Klinikk Bunæs, anbefaler et serum med antioksidanter under solkremen, dersom du er disponert for pigmentflekker.
- Jeg anbefaler å beskytte ansiktet med faktor hele året, og på sommeren blir det ekstra viktig med høy faktor og en solkrem spesielt tilpasset ansiktet. Den bør gjerne inneholde sink, siden det roer ned irritert hud og kan forebygge kviser og sprengte blodkar.
Siri Rød Holmboe synes heller ikke at dette med parabener er noe vi bør fokusere for mye på.
- Parabener er kun et konserveringsmiddel, og hva som er tillatt reguleres av lovverket vårt, slik at alle produkter skal være trygge. Kremer som er parabenfrie, blir ofte erstattet med noe annet som vi ennå ikke vet langtidseffekten av, understreker Siri Rød Holmboe.
Hår
- Bruk produkter med solfaktor i kombinasjon med produkter tilpasset din hårtype. Bruk også en solhatt eller caps hvis du skal oppholde deg lenge i solsteiken, sier Eirik Thorsen, frisør, hårstylist og eier av Adam og Eva/Grensen.
- Solprodukter hjelper til med å gjenoppbygge håret, tilføre ekstra fuktighet og bevare farget hår, samtidig som de ofte er dyptvirkende og nøytraliserer klor- og saltvannsrester i håret.
Ifølge Eirik Thorsen trenger ikke håret annen type beskyttelse jo eldre vi blir, men det finnes solprodukter som virker ekstra smørende, og som derfor passer ekstra godt til grått og porøst hår.
- Ha alltid med en spray med solbeskyttelse, slik at du kan spraye håret etter at du har badet. Og bruk en kur som er tilpasset din hårtype minst en gang i uka, anbefaler Eirik Thorsen.
Les også:
Elna (44) ble ny med Alt for damene
Her er hemmeligheten bak kjendisenes flotte figur
Meld deg på vårt nyhetsbrev og vær med i trekningen av en veske fra Marc by Marc Jacobs!