Ukemeny med billig og enkel mat

Sunn, billig og kjempegod meny

Denne ukemenyen trenger kroppen akkurat nå.

Først publisert Sist oppdatert

Det er godt å kjenne hvordan årstidene virker på kroppen. Og på appetitten. Etter en lang ferie med masse (garantert for mye) mat er også hele Norge gira på fôr uten svinefett. Vi står foran den årlige, nasjonale detoxen.

Vi liker å tenke på januar som måneden for forbedring av nasjonal helse og vi forbereder oss nesten allerede til bikinisesongen. Det er nå vi tenker at vi skal vaske kroppene rene for syndige julekalorier.

Det er tull alt sammen, selvsagt. Men, det som ikke er tull er at kroppen, kulturen og naturen er gira på god vintermat. Og her er vårt  forslag til ukemeny, med fiskekaker, kjøttpudding med kål og hjemmelagde knekkebrød:

Mandag: En billig start på uka med løk og egg

Vi begynner med en av de billigste matrettene som finnes. Du koker løken sammen med laurbær som gir deg denne trygge, gode vintermatfølelsen.

Retten minner unektelig mye om en løksuppe, men er litt kulere når du serverer den med et posjert egg. Har du ikke posjert egg før, se denne videoen her.

 

Tirsdag: De kjappeste fiskekakene

Fiskekaker lager du enkelt ved å kjøre fiskefilet i en kjøkkenmaskin sammen med salt, potetmel og melk. I disse fiskekakene tilsettes også litt løk og purre (kjør det i blenderen først, før du har i fisken).

 

Onsdag: Kjøttpuddingen som er gull verdt

Å lære seg kunsten å lage en kjøttpudding er en gull verdt for en familie. Den kan nemlig fint lages dagen i forveien. Og det går (nesten) like fort å lage en som å lage to (legg en i kjøleskapet eller frysa, så har du middagen klar!).

Slik gjør du det: Bland kjøttdeig, salt, potetmel, vann, egg, tomatpuré, timian og litt pepper til en jevn farse. Bruk en brødform og legg kjøtt og eventuelle grønnsaker lagvis og bak i ovnen på 200 grader.

Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns
Pluss ikon
Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns

 

Torsdag: Torsken som flaker seg

Vi er inne i de månedene hvor torsk smaker best. Se for deg hvordan torsken flakes når den stekes - og bli sulten.

Server torsken på en seng (som de sier) av stekte potet- og squashterninger. Ha i noen mandler så blir det litt knas og litt appelsin for å minne deg om at det går mot lysere tider. 

 

Fredag: Thaimat på fredagskvelden

Alle vil glede seg til denne kvelden hvor det serveres thaisuppe. Det er omtrent så langt unna julematen du kommer.

Finner du ikke alle ingrediensene, så klarer du deg likevel langt om du har karri og kokosmelk.

 

Lørdag: Denne lørdagen skal du bake rødbeter

Jeg vet at mange tenker at du ikke kan servere rødbeter til middag - på en lørdag! Men, jo, det kan du godt gjøre!

Se denne videoen av hvordan du gjør det - og jeg tipper du blir inspirert nok til å prøve.

Selv serverte jeg denne i et selskap hvor det også var rakefisk, bakt karpe og Beef Wellington. Og det var ingen tvil: Rødbetene var det beste på bordet.

De blir nemlig så gode når de bakes i ovnen og serveres med valnøtter, brunet smør og blåmuggost.

Søndag: Hjemmelagde knekkebrød

Vi avslutter uka med å bake knekkebrød. Legg ved i peisen, finn fram en juleøl du ikke drakk opp og server ferskbakte knekkebrød med godt pålegg og gjerne litt røkt fisk. Jeg foreslår bøkling eller makrell.

 

Ha en herlig start på matåret 2017!