Test av hermetiske tomater
Vi har testet tomater på boks
Enorme forskjeller på bokstomater.
Tomater på boks er et suverent utgangspunkt for mye god mat. Du kan for eksempel lage en knallgod tomatsuppe på 15 minutter, tomatsaus med en hemmelig ingrediens eller en kyllinggryte med tomat og kikerter
Vi har testet 11 forskjellige bokser med hakkede tomater. Variantene vi har testet kommer i hermetikkbokser og små pappkartonger, og alt er hentet inn fra de store butikk-kjedene.
Testen
Vi har kun vurdert smaken, selv om vi også har sett på fargen og kjent litt på konsistensen. Fargen skal være dyp rød og det skal ikke være mye avrenning av vann. Lukten skal være av tomat, ikke vann. Er det lite lukt kan det være at tomatene ikke har vært skikkelig modne. Tilsatt tomatjuice gir også en kraftig tomatlukt.
Smaken skal være fyldig, av solmodne tomater fra hage. Du skal bruke disse i stedet for de du plukker i hagen. Det skal smake ekte, ikke utvannet.
Testpanelet
Testpanelet har bestått av Jan Ivar Nykvist og Joakim Bakken. Nykvist driver Gourmetkokkene og er butikksjef på Stangeriet i Mathallen. Bakken er konsulent hos United Bakeries. Begge er restaurantkokker, har erfaring fra dagligvarehandelen, og er tidligere vinnere i NM i grilling.
Poeng
Produktene er vurdert etter en skala fra en til seks der seks er best. Pris er ikke med i vurderingen. Oppgitte priser er per kilo.
Et lite tips til slutt: Skal tomatene kokes inn fremheves alle smaker. Da er det en fordel at smaken er ganske nøytral, med lite bitterhet og syre.
Les også:
Oppskrift på gryterett med tomat
Denne saken ble første gang publisert 26/04 2013, og sist oppdatert 29/06 2017.