få sprø pepperkaker
Slik lager du de beste pepperkakene
Konditor og baker røper sine beste tips.
Lidia Didriksen driver bakeriet Rykende Fersk Boulangerie på Vigra utenfor Ålesund. Selv er hun fra Russland, og ble først kjent med pepperkaker da hun flyttet til Norge for noen år siden.
– Det viktigste er å ta deg god tid til å kose deg med pepperkakebakingen. La deigen stå over natten, og la pepperkakene avkjøle seg litt på bakebrettet før du serverer dem, råder hun.
Tre hemmeligheter bak de «perfekte» pepperkakene
TINEs egen konditor og coach på det norske konditorlandslaget, Bernhard Azinger, mener at det er tre hemmeligheter bak de skikkelig sprø og gode pepperkaken.
Konditor Azingers beste pepperkake-oppskrift
Azinger bruker TINEs oppskrift hver gang han baker pepperkaker. Den lyder som følger:
300 gram meierismør
2 dl sirup
4 dl sukker
2 dl kremfløte
1 ts nellik
1 ts ingefær
1 ts pepper, strøken
4 ts kanel
2 ts bakepulver
900 gram hvetemel
– I tillegg bruker jeg personlig alltid et knivodd med natron, tipser Azinger.
– For det første; stek pepperkakene lenge nok. Jeg steker mine på over- og undervarme, ikke varmluft.
– For det andre; kjevle deigen tynn nok. Jeg kjevler min til 2 millimeter, ikke 3 som det står i oppskriften.
– Den siste hemmeligheten er natron; de fleste pepperkakene du får kjøpt i butikk, er det natron i. Det gjør at pepperkakene blir supersprø, sier konditoren.
Slik lager du pepperkakene
1. Start med å lage pepperkakedeigen dagen før du skal kjevle og stikke den ut. Bland smør, sirup og sukker i en kjele. Varm opp på middels varme til alt har smeltet. Ta kjelen av platen og avkjøl blandingen.
2. Rør i fløten. Sikt krydder, bakepulver og det meste av melet. Resten av melet rører du inn litt etter litt, til du får en jevn og passelig fast deig. La pepperkakedeigen stå kaldt til neste dag, for å få de aller beste pepperkakene. Legg gjerne deigen i en bolle hvor innsiden er kledd med plastfolie, eller legg hele deigen i en brødpose.
3. Nå er du klar for den morsomme delen! Start med å sette stekeovnen på 175 grader.
4. Elt deigen i litt mel på bordet, og kjevle den cirka 2-3 millimeter tykk. Stikk ut forskjellige figurer med pepperkakeformer, og stek dem i 9 til 10 minutter. Pepperkakene skal være gyllenbrune.
5. Avkjøl kakene på rist.
Klementin og mandarin: Derfor bør du spise de hvite trådene
Det lille ekstra
For å få de ekstra gode pepperkakene, har Didriksen noen gode tips:
– Jeg elsker å bruke like deler mørk og lys sirup i deigen, det gir en god balanse til pepperkakene, tipser Didriksen.
Hun legger til at melisglasur bestående av melis og litt sitron- eller appelsinjuice gir «det lille ekstra» til pepperkakene dine, både i form av pynt og smak.
Oppbevaring av pepperkaker
Når man så har laget ferdig pepperkakene, er det viktig at de oppbevares riktig.
– Pepperkaker bør oppbevares i en tett boks for å beholde friskheten sin, forteller Lidia Didriksen.
Også konditor Azinger, mener at det er viktig å oppbevare pepperkakene i en tett boks.
– Det bør heller ikke være lyst rundt pepperkakene, og verken for varmt eller for kaldt.
– Dersom du oppbevarer pepperkakene dine i kjøleskapet, vil de bli sige og rare i konsistens og smak, legger han til.
Deigen kan derimot oppbevares i kjøleskap i en måneds tid.
Les også: Slik regner du om gram til desiliter
Ikke frys ned pepperkaker
– Du bør ikke fryse ned ferdigstekte pepperkaker. Da blir de seige. Deigen kan du derimot godt fryse, det gjør mange bakerier, sier Azinger, og legger til at pepperkakedeigen kan ligge i fryseren i 2-4 måneder.
Når du skal ta fryst pepperkakedeig ut av fryseren, er det viktig å være tålmodig:
– Ta ut deigen fra fryseren og sett den i kjøleskapet over natten, før du legger den på kjøkkenbenken i to til tre timer før du knar deigen. Da blir resultatet best.
Les også: Pepperkaker uten gluten og melk
Kan holde seg i over ett år
Pepperkaker går ikke ut på dato før det er gått svært lang tid.
Pepperkakene du har laget i overflod trenger du dermed ikke å kaste – kanskje varer de helt til påske – eller til og med til neste jul?!
– På grunn av alt krydderet, har pepperkaker ganske lang holdbarhetstid. De holder seg godt i i hvert fall en måned, sier Didriksen.
Det viktigste når man skal fastsette holdbarheten på julens pepperkaker, er å være sikker på at pepperkakene har blitt oppbevart riktig.
– Det er viktig at pepperkakene er godt stekt og at de har blitt oppbevart i en ren, lukket boks. Da kan du oppbevare dem lenge; selv har jeg spist pepperkaker som et halvannet år gamle, uten at de var dårlige, forteller Azinger.
Les også: Dette lager du av eggeplommer til overs
Pepperkaker mugner ikke
– Husk at det kun er tørrstoff i pepperkaker, det vil si at det ikke er noe som kan mugne. Det eneste som kan skje, er at pepperkakene blir harske på smak. Du blir ikke dårlig, men det smaker ikke særlig godt når det skjer, sier Azinger.
– Det blir litt som når du spiser av de gamle Safari-kjeksene på hytta, som har rukket å bli grå etter noen vintre i skapet, legger han lattermildt til.
Dersom du vil sikre at pepperkakene dine holder seg lengst mulig, er det flere gode tips å hente.
– Bruk godt fett, det vil si rent smør. Ikke bruk diverse margarinprodukter, ettersom de har en tendens til å bli fortere harsk.
Han legger også til at tørr ris kan være til god hjelp:
– Om du ønsker å oppbevare pepperkakene over lengre tid, kan jeg anbefale å helle litt tørr ris, altså ikke kokt, i bunnen av boksen pepperkakene ligger i. Risen vil tiltrekke seg fuktighet, og dermed blir ikke pepperkakene seige etter noen måneder, tipser Azinger.